Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Religiøs diskriminering i Saudi-Arabia

15 % av de 20 millioner innbyggerne i Saudi-Arabia er shia-muslimer. De fleste bor i den oljerike provinsen al-Sharkiyah. Mange av dem tilhører middelklassen i byene. De er godt representert i frie yrker og i det private næringslivet.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Men som religiøs minoritet er de holdt utenfor i offentlig sektor. Av de 400 høyeste stillingene i regjeringsapparatet, er bare en undersekretær shiamuslim. Av de 120 medlemmene i parlamentet (som er utpekt ovenfra) er bare to shiamuslimer.

Den ledende retningen av Islam i Saudi-Arabia er Hanbali-retningen, som er sunni-muslimsk. De ledende teologene der sier offentlig at shiamuslimene ikke kan regnes som muslimer. Domstolene godtar ikke vitnemål fra shiamuslimer. Det er forbudt for folk fra den herskende retningen å gifte seg med shiamuslimer. De radikale sunni-teologene vil ikke bli «urene» ved å håndhilse på en shiamuslim!

Presset mot shiamuslimene er så sterkt at mange av dem fortier sin tro overfor myndighetene. Hvordan de blir behandlet, går riktignok i bølger: Det varierer fra at de blir oversett og til aktiv undertrykkelse.
På 1980-tallet sendte nabolandet Iran agitatorer ut til shiamuslimene i Saudi-Arabia for å få dem til å støtte Khomeini. De lyktes ikke, shiamuslimene var lojale. Men dette ble et påskudd til nye forfølgelser. Mange shia-muslimer dro derfor fra landet, særlig til Iran og Storbritannia.

Etter som militante utgaver av sunniretningen av Islam har vokst, har shiamuslimene valgt å støtte kongedømmet. Faller det, kan makten i landet gå til fanatikere som vil gi dem tre valg: Omvende seg til den «rette» versjonen av Islam, dra fra landet eller dø.
Shiamuslimene krever å bli anerkjent som ekte muslimer. De krever å få fjernet fra skolebøkene slike påstander som at «shia-troen ble oppfunnet av en jøde for å splitte Islam» og at shiaene praktiserer incest og kannibalisme. De forlanger også likhet for loven og adgang til å vitne for retten.

Kilden for denne artikkelen er en artikkel av Amir Taheri 15. mai i Jerusalem Post. For egen regning vil vi tilføye at dette mønsteret minner svært mye om hvordan religiøse minoriteter, ikke minst jødene, har hatt det i muslimske land gjennom århundrene. Selv om Saudi-Arabia er mer fanatisk enn de fleste, blir religiøse minoriteter undertrykket på ulike vis i de fleste arabiske land fremdeles. Det er en viktig grunn til at jødene må ha en stat hvor de er i flertall og kan ha kontroll over sin egen skjebne.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart