Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jøder i Tunisia

13. juni hadde Nicole Argo en artikkel i Jerusalem Post om jødene i Tunisia. Bakgrunnen var en konferanse under tittelen Jødene i Tunisia: Opphav, arv og kultur. Den var organisert av et senter under Bar-Ilan-universitetet i Israel. Denne artikkelen er hovedkilden for det følgende stoffet:

Det er 1.600 jøder igjen i Tunisia. 800 av dem bor på øya Djerba, som kom i fokus i april i fjor da en bombe gikk av og drepte 21 personer, de fleste turister fra Tyskland. Den tunisiske regjeringen forsøkte å si at det var en ulykke, men Tyskland forlangte skikkelig etterforskning. Det førte til at det ble bevist – og siden innrømmet – at det islamske nettverket stod bak, og var utført at muslimer som ikke kunne tåle at jødene lever i fred i Tunisia.

Terrorbomben var rettet mot den gamle synagogen. I sin opprinnelige form ble den bygd noen år etter at Salomos tempel i Jerusalem ble ødelagt i 586 f. Kr., den inneholder en stein fra dette templet og regnes derfor som ett av jødedommens hellige steder. Synagogen har også en av de eldste bibelrullene i verden.

Det er vanskelig å få intervjue jødene i Tunisia. Selv deres slektninger i Frankrike og Israel forlanger anonymitet av frykt for at deres slektninger i Tunisia vil bli rammet av muslimenes «hevn» hvis de kommer med «kritikk». Denne frykten har vært et grunnleggende element i livet til jødene i arabiske land i århundrer, og jødene trengte mange år i Israel før de lærte seg å snakke fritt. (Den samme frykten finnes nå blant kristne og andre minoriteter i de muslimske landene.)

Den tunisiske regjeringen, og muslimer flest på Djerba, ønsker at jødene skal bli boende i Tunisia. Dels har de tiltrukket seg mange jødiske turister til den hellige synagogen, noe også muslimene tjener på. Dels er mange av jødene gullsmeder, og bidrar vesentlig til økonomien i området. Men mange av de mer radikale muslimene er lite begeistret for å ha «vantro» mennesker iblant seg.

Det skal bli interessant å se hvor lenge det går før denne lille gruppen av jøder må slå følge med de over 900.000 andre jødene som forlot arabiske land på 1900-tallet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart