Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Modernisering av Islam?

Amir Taheri er iransk forfatter og journalist, og redaktør av Politique Internationale i Paris. Han er også blitt fast kommentator i Jerusalem Post. Dette er en oppsummering av en artikkel fra 7. august. Taheri er tydeligvis shia-muslim. Siden undertegnedes kunnskaper om disse sakene er temmelig begrenset, bygger det følgende utelukkende på det Taheri skriver.

På grunn av prestestyret i Iran har shia-retningen av Islam fått ord på seg i Vesten for å generelt være mer fanatisk enn sunni-retningen (som utgjør ca. 85 % av verdens muslimer). Men det er et galt inntrykk. Shia-retningen tror at den menneskelige fornuften (aql) må anses som overordnet tradisjonen (naql). Religiøse tekster er utgangsunktet for resonnementene, men ikke den eneste autoriteten.

Å utvikle et syn som bygger på tekstene, men går utover dem, kalles ijtihad. Det kan oversettes med å «streve for nå sannheten». Her tillates tankene å blomstre fritt. Ingen teolog kan overstyre andre. Og når en teolog dør, dør tankene hans med ham bortsett fra når levende teologer bruker dem for sin egen regning.

Sunni-retningen mener også at den tankeutviklings-prosessen som ijtihad representerer, er viktig i Islam. Men den var bare aktuell til en gang på 1200-tallet. Da var alle aktuelle spørsmål stilt og besvart, siden dreier det seg bare om å tolke de eksisterende tekstene. Dette er en teologisk tvangstrøye som gir lite rom for debatt, for ikke å si uenighet.

Ayatollah Ruhollah Khomeini beholdt den tradisjonelle shia-læren om en teologisk utvikling. Men han gav den øverste mullahen enerett til slik nytolkning. Det er et avvik fra tradisjonell shia-lære.

Dagens situasjon
Najaf i Irak er den helligste byen, stedet hvor de store spørsmålene i shia-retningen er blitt avgjort i over 1200 år. Etter årtier med forfall under Saddam Hussein, er den nå inne i en blomstring. Tusener av pilegrimer kommer fra flere land. Anslagsvis 1.000 teologer og teologistudenter er kommet til Najaf. Også et økende antall iranske teologier kommer for å unnslippe den kvelende atmosfæren i Teheran.

De amerikanske troppene gir dem den friheten de har mistet i Iran og tidligere i Irak. Dette er mange av dem meget bevisst på. Blant dem er Hojat al-Islam Hassan Mussavi Khomeini, et barnebarn av den iranske ayatollahen. Han ville ikke ha noe imot om amerikanerne frigjør Iran også, og kaller prestestyret for «det verste diktaturet i verden», på linje med kirken i «de mørke periodene» i Europa.

De øverste mullahene i Irak drøfter nå å skape en atmosfære av åpenhet og pluralisme. De er meget bevisst på at de ikke ønsker en slik stat som Iran ble.

Taheri håper at disse kreftene vil lykkes i shia-retningen, og at det etter hvert kan åpne for frihet etter nesten 800 år i tvangstrøye i sunni-retningen også. Så langt fra Taheri.

Av nyhetene framgår det at i det shia-muslimske Sør-Irak er de allierte troppene blitt bedre mottatt enn i de sunni-muslimske delene rundt Bagdad. Den misnøyen som er, dreier seg i stor grad om manglende forsyninger av vann, strøm og andre grunnleggende goder. Men det vil naturligvis alltid være grupper som er mer fanatiske.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart