Offisielt eksisterer de ikke. Vakter med våpen har nektet journalister å fotografere eller snakke med dem.
Da Israel truet med å rykke inn for å ta dem i april, var noen av dem borte en kort periode. Så drev de sakte tilbake.
Torsdag kveld forsvant de stille ut i natten i Ramallah, like før deres beskytter og leder dro på sykehus i Paris. Det var ikke lenger trygt for dem i herberget.
– Deres spøkelsesaktige tilstedeværelse i Yasser Arafats ramponerte hovedkvarter ble gjentatte ganger nektet av palestinske talsmenn, selv om de enkelt kunne bli sett fra den vestlige inngangen, skriver Matthew Kalman i The Globe and Mail.
En gruppe på omkring 20 menn har i lang tid hatt tilholdssted i et nabobygg til Yasser Arafats «Mukata», som delvis ble ødelagt under den israelske invasjonen i april 2002. De er ettersøkt av Israel for en rekke angrep på israelere og på palestinere som ble mistenkt for samarbeid med Israel.
Noen av dem var offisielt ansatt i en av Yasser Arafats mange sikkerhetstjenester. I fritiden, «som det har vært mye av i det siste», var de i tillegg «aktivister» for Al-Aksa Martyrbrigade, terrorfløyen av Arafats Fatah-bevegelse.
Brukt som internt pressmiddel
«Spøkelsene» spilte en sentral rolle da den tidligere palestinske statsministeren Mahmoud Abbas ble presset til å gå av, forteller The Globe and Mail:
Abbas krevde gjentatte ganger at terroristene ble utvist fra hovedkvarter-området, men Yasser Arafat avslo. Da Abbas skulle tale til palestinernes lovgivende forsamling i september 2003, rykket «spøkelsene» ut, væpnet og maskert. De sprayet grafitti som anklaget statsministeren for å være en forræder og i lommen på amerikanske CIA.
Neste dag gikk statsminister Abbas av. Han anklaget Arafat for ikke å gjennomføre reformer.
Terrorister utlevert i 2002
Yasser Arafats beskyttelse av terroristene i sitt eget hovedkvarter, er et av elementene som har fratatt ham nær all tillit i den israelske befolkningen. Det har også fått den amerikanske administrasjonen til å nekte å ha noe med ham å gjøre.
I år 2002 holdt Israel Arafats hovedkvarter beleiret i ca. en måned, helt til han godtok å utlevere fire ettersøkte menn til et fengsel under internasjonal overvåkning i Jeriko.
En av de ettersøkte ble anklaget av Israel for å stå bak våpenlasten på Karine A, som ble tatt i et israelsk kommandoraid i Rødehavet i 2001. De tre andre var anklaget for å ha stått bak drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i oktober 2001.
– Til og begynne med avviste Arafat at mennene var hos ham, avslutter The Globe and Mail lakonisk.