Helt frem til sist helg var ryktene om krig stadig oftere fremme i israelsk presse, men den siste uken har det blitt mer optimistiske meldinger.
Redusert spenning
Forsvarsminister Ehud Barak var den første som satte ord på den nye utviklingen da han møtte i Knessets forsvars- og utenrikskomite mandag 27. august.
– Vi kan se de første tegn på at spenningsforholdet mellom Israel og Syria er redusert, sa Barak.
To dager senere ble det meldt at de israelske forsvarsstyrkene vil redusere sin øvelsesaktivitet på Golan-høydene. Helt siden Den andre Libanon-krigen har store israelske militærøvelser i området mot grensen til Syria bidratt til å øke spenningsforholdet med Damaskus.
IDF skal ha registrert at Syria har redusert sin krigsberedskap, men hvilke tiltak som er gjort er foreløpig hemmelig. IDF svarer med å flytte planlagte militærøvelser bort fra grenseområdet og lenger sør i landet for å redusere spenningen ytterligere, meldte nyhetsbyrået AP onsdag 29. august.
Ikke endring på bakken
Selv om både Israel og Syria er blitt mindre mistenksomme mot hverandre de siste to ukene, er det ikke noe i situasjonen på bakken som har endret seg foreløpig, skriver Ron Ben-Yishai, som er militæranalytiker for Yedioth Aharonoth.
– Syrerne har ikke endret sine militære posisjoner på Golan eller i Damaskus-området. De har heller ikke redusert farten i sin militære opprustning. Hizbollah fortsetter å styrke seg, og bygger opp sine lager av raketter og nye underjordiske anlegg nord og øst for Litani-elven. IDF, på sin side, har heller ikke endret sitt program og intensiteten i sine militærøvelser på Golan, selv ikke i antallet soldater som trener der, skriver militæranalytikeren.
– Iran skapte frykt i Damaskus
Ben-Yishai mener det var Iran som først og fremst skapte frykt i Damaskus for et israelsk angrep sommeren 2007. Teheran prøvde å overbevise Bashar Assad om at Israel ville prøve å viske ut «tapet i Libanon og gjenopprette sin avskrekningsevne» med et smertefullt angrep på Syria og Hizbollah. I tillegg er det klart at de store israelske militærøvelsene på Golan-høydene har vært med på å gjøre Assad mistenksom.
– Russland utnyttet situasjonen
Sjefen for diplomati og sikkerhet avdelingen ved det israelske forsvarsdepartementet, Amos Gilad, holder også Russland delvis ansvarlig for det spente forholdet mellom Syria og Israel i sommer.
– En periode fikk russerne syrerne til å tro at Israel forberedte krig, sier den pensjonerte generalen i et intervju med Hærens Radio torsdag 30. august.
I følge en artikkel i den israelske avisen Ma’ariv har myndighetene i Moskva villledet Damaskus med vilje for å maksimere profitten ved salg av militærutstyr.
– Jeg tror russerne har stanset med dette. Syria planlegger ikke å angripe Israel, og Israel planlegger absolutt ikke å angripe Syria, legger Gilad til.
Ben-Yishai tror Israels mange avskrekkende meldinger til Syria og Hizbollah også har båret frukt. Dette fikk syrerne til å spørre seg selv om det var verdt å gjøre tiltak som skulle gi Israel en unnskyldning eller mulighet til å sette i gang et militært angrep som sannsynligvis ville truet deres regime.
– Ehud Olmert hadde rett
I en analyse av den nye vendingen på nordfronten gir journalist Herb Keinon i Jerusalem Post en fjør i hatten til statsminister Ehud Olmert og hans medarbeidere.
– I flere måneder har de konsekvent sagt at det ikke var noen seriøs trussel om snarlig krig med Syria, skriver Keinon. Dette var deres faste holdning da Syrias president Bashar Assad truet med å gjenvinne Golan-høydene med geriljakrig, da pressen hauset opp dystre krigsprofetier, da Israel ble kritisert for å ikke ta imot Assads «fredsfølere» og etter at russiske raketter begynte å ankomme Damaskus, legger han til.
Statsminister Ehud Olmert sa hele tiden at Israel var klar til en eventuell krig, men at denne var lite sannsynlig fordi den ikke var i noen av partenes interesse.
– Det ser ut som han hadde rett hele tiden, skriver Keinon.
– Heldigvis, det ser ikke ut som om det blir noe av den mye omtalte «sommerkrigen» denne gang, avslutter han. De beroligende meldingene mellom Damaskus og Jerusalem har skapt en felles forståelse av at krig er uønsket hos begge parter.
Ben-Yishai avslutter i en litt mer pessimistisk tone.
– Det er imidlertid rimelig å anta at spenningen [mellom Syria og Israel] vil øke igjen om noen få måneder, til vinteren.