Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Tv-serie om Holocaust i Iran

Tv-serie om Holocaust i Iran

Da Israel ble opprettet i 1948, var det 140-150.000 jøder i Iran (Wikipedia). Nå er det ca. 25.000 igjen.

De fleste iranske jødene har dradd til Israel. Men i motsetning til de arabiske landene, hvor det nesten ikke er jøder igjen og hvor knapt noen reiser tilbake, finnes det jøder som ser for seg en framtid noen steder i Iran, og enkelte reiser tilbake dit etter å ha forsøkt livet i Israel. Likevel er jødene i Iran under press, og antallet minker stadig.

Holocaust-benektelse
Irans president Mahmoud Ahmadinejad har stilt spørsmål ved om det var noe Holocaust (at 6 millioner jøder ble drept av nazistene under 2. verdenskrig). Den iranske regjeringen organiserte en konferanse av Holocaust-benektere og -skeptikere i desember 2006. Ahmadinejad har også sagt en rekke ganger at Israel burde feies av kartet.

I de statskontrollerte mediene i Iran og i skolebøkene har det vært lite eller ingenting om Holocaust.

Dempe inntrykket?
Nå kan det se ut for at den iranske regjeringen føler behov for å dempe inntrykket av jødehat. Det er i hvert fall den mest nærliggende forklaringen på at det statsdrevne fjernsynet i Iran har laget en populær TV-serie hvor Holocaust spiller en stor rolle. Serien kunne ikke ha gått uten at den øverste leder ayatollah Ali Khamenei eller hans folk hadde godkjent det.

Handling
Serien har gått om mandager siden april. Da vår kildeartikkel ble skrevet, var det fremdeles åtte episoder igjen. Serien har vært meget populær, og har fått mange til å skifte over fra satellitt-stasjoner (som det er ulovlig å ta inn, men veldig mange gjør det likevel) til det statlige programmet, som ellers er ansett som nokså kjedelig.

Helten er en ung diplomat, Habib Parsa, ved den iranske ambassaden i Paris under 2. verdenskrig. Han blir forelsket i en fransk jøde, Sara Stroke. Slik kommer han på nært hold av det som skjedde med jødene. Serien viser menn, kvinner og barn med gul jødestjerne som blir tatt med makt og stuet inn i lastebiler av nazi-soldater.

Da den iranske helten fant ut hvor de skulle, begynte han å utstede falske pass til et stort antall jøder, først sin kjæreste og hennes familie. De kom seg ut av Frankrike og til det daværende Palestina. Habib diktet opp en historie om at jødene kom fra en iransk stamme, og fikk tyskerne til å tro på det. Da tyskerne oppdaget at de var lurt, ble han arrestert. Han ble siden satt fri og dro tilbake til Teheran. Der ble han arrestert for å ha forfalsket pass. Da vår kilde-artikkel ble skrevet, var det uklart hvordan det ville gå med kjærligheten til de to. Et ekteskap er vel mulig dersom den ikke-muslimske parten konverterer.

Denne serien bryter med det religiøst korrekte på en annen måte: Kvinnene i serien går kledd slik man gjorde i Paris på 1940-tallet, uten muslimsk kleskode.

Bakgrunn fra virkeligheten
Innholdet i serien er diktning. Men det har et grunnlag fra virkeligheten. Det var faktisk diplomater ved den iranske ambassaden i Paris som hjalp ca. 500 jøder med iranske pass så de kunne komme seg bort.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart