Sinaifelttoget og Saladins seier

Siden 1869 hadde sjøveien til India gått gjennom Suezkanalen, der franske interesser og Storbritannia eide omtrent hver en halvdel av aksjene.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Konsesjonsavtalen ville utløpe først i 1968, men tolv år før lot Egypts president Nasser kanalen nasjonalisere for å få full suverenitet og flere inntekter til våpenkjøp.

Merket som ble utgitt 26. september, erklærer GARANTERT NAVIGASJONSFRIHET, men det gjaldt ikke Israel, som ikke fantes på egyptiske kart. Tidligere på året hadde egyptiske offiserer fått dette direktivet: «Enhver offiser må forberede seg og sine underordnede på en uunngåelig kamp med Israel i den hensikt å realisere vårt edle mål, nemlig å utrydde Israel og ødelegge landet på kortest mulig tid og i de mest brutale og grusomme slag.» Kampen var alt i gang i det små, med angrep mot Israel fra gerilja/terrorister i Gaza og Sinai

 

25. oktober 1956 kunngjorde Egypt, Jordan og Syria en felles militær allianse mot Israel; 45.000 mann var stasjonert øst for el-Arish, 10.000 av dem i Gaza-området. Dermed hadde Frankrike, Storbritannia og Israel fått sammenfallende interesser og inngikk en avtale: Israel skulle få lov til å trenge inn i Sinai, og så skulle britiske og franske tropper rykke inn i Egypt for å bringe ro og orden og trygge ferdselen gjennom kanalen.

29. oktober sender Israel tropper inn i Gaza og Sinai og slipper fallskjermsoldater ned noen kilometer øst for Suezkanalen. Dagen etter begynner briter og franskmenn sitt fredsinitiativ: De gir Israel ordre om å trekke styrkene tilbake til 16 km fra Suez, ellers vil de bli nødt til å okkupere hele kanalen. Ordren er lett å etterkomme for de israelske troppene – som står 64 km fra kanalen.

5. november er det hele over. Etter tap av ca 200 soldater behersker Israel Sinai fram til 16 km fra kanalen. Selv har de tatt 6000 krigsfanger, og 1000 egyptere er døde.

Da det hele var over, rykket britiske og franske tropper inn i Port Said og Port Fuad 6. november.

Merket av 20. desember 1956 skulle nok helst ha vært et minne over at Israel var blitt utslettet. I stedet var nederlaget et faktum, men at stormaktene England og Frankrike også hadde deltatt, gjorde saken langt mindre vanærende. Dermed kunne nederlaget fremstilles som en heltemodig motstand mot en enorm overmakt, og heroisme er jo ikke langt unna seier. Så merket PORT-SAID NOV. 1956 viser hvordan de tapre egypterne går løs på israelske fallskjermsoldater.

 

Reaksjonen fra FN, USA og Sovjet kom raskt. Etter press fra dem trakk okkupasjonsmaktene seg ut alt samme år, 22. desember. Straks på nyåret, 14. januar 1957, kom merket som feiret at de gamle kanaleierne var tvunget ut. Det var det samme som det forrige, men med overstempling: EVAKUERING 22-12-1956. Den heltemodige motstanden var virkelig blitt kronet med seier.
1957 utgav Egypt et merke til minne om fjorårets seier: En egyptisk soldat vokter retretten fra Port Said. I 1957 var det gått fem år siden revolusjonen, da Nasser overtok, og det er tid til å se tilbake på den stolte fortiden til Egypt, der så mange angripere har møtt sin grav:

 

På 1100-tallet hadde kurderen Saladin gjort seg til sultan over Egypt og erobret også Syria. Ved Hittin nær Gennesaret vant han i 1187 en avgjørende seier over de vantro korsfarerne. Til tross for at Saladin ikke var araber (men erobret Egypt!) og slaget ikke skjedde i Egypt, har merket påskriften Egypt - aggressorenes grav. Poenget er at Saladin var forbilde for Nasser, og England, Frankrike og særlig Israel er de moderne korsfarerne.

Dagen da briter og franskmenn måtte evakuere, ble ved femårsjubileet i 1961 markert som Seiersdagen. Motivet er, ikke unaturlig, riksvåpenet som symbol på at Egypt hadde seiret. Og riksvåpnet, som Nasser etablerte, er Saladins ørn.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart