Planlegger elbil-nettverk innen 2011

Den israelske regjeringen har lagt frem en svært ambisiøs miljøplan. I løpet av tre år skal det etableres et nasjonalt elbil-nettverk.

Innen 2011 skal en privat entreprenør ha montert et stort antall ladestasjoner over hele Israel. Avtalen er undertegnet av det israelske selskapet Project Better Place, sammen med franske Renault-Nissan Alliance. Slagordet lyder: «Transport uten drivstoff – å stifte fred mellom transport og miljø.» Å lade og bytte batterier vil ikke bli særlig annerledes enn å lade og bytte batteriet i en mobiltelefon, opplyser Yedioth Aharonoth.

Regjeringen med «grønne skatter»
For å hjelpe prosjektet igang, og for å bidra i miljøforkjempelsen, har regjeringen lovet skattefordeler til de som skaffer seg drivstoff-frie biler.

– For første gang i historien vil alle forutsetninger være tilstede for at elektriske kjøretøyer kan bli masseprodusert med suksess, sier de to firmaene i en uttalelse.

Hjernen bak initiativet er amerikansk-israelske Shai Agassi, 39 år. Han har sikret én milliard kroner i finansiering fra ulike investorer.

– Batteriet til planeten vår ble ladet opp over hundre millioner av år. Men vi har konsumert halve jordens olje bare på ett århundre. I denne prosessen har vi blitt avhengige av olje, forurenset våre byer og forandret vår planets klima, sier Agassi.

Peres: – Oljen den største faren
Siden Israel er et lite land, kjører ikke israelske billister de lengste strekningene i løpet av en dag. Mer enn 90 prosent av dem kjører mindre enn sju mil per dag. Intet tettsted er heller mer enn 150 kilometer unna urbane byer og tettsteder. Dette gjør bruken av batteridrevne biler langt mer aktuelt enn i andre land, som for eksempel Norge. Siden Israels fiender stort sett er oljerike nasjoner, er det også av særlig interesse for forbrukerne her å bidra til å svekke disse landenes politiske maktgrep.

– I dag er vi i en ny tid med nye farer, og den største av dem alle er oljen. Det er den største forurenseren i vår tid og olje er terrorens største investor, sier president Shimon Peres i en pressemelding.

Bilene vil kunne kjøre 160 mil mellom hver lading, med en topphastighet på 110 kilometer i timen – som også er topphastigheten i Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart