Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Planlegger elbil-nettverk innen 2011

Den israelske regjeringen har lagt frem en svært ambisiøs miljøplan. I løpet av tre år skal det etableres et nasjonalt elbil-nettverk.

Innen 2011 skal en privat entreprenør ha montert et stort antall ladestasjoner over hele Israel. Avtalen er undertegnet av det israelske selskapet Project Better Place, sammen med franske Renault-Nissan Alliance. Slagordet lyder: «Transport uten drivstoff – å stifte fred mellom transport og miljø.» Å lade og bytte batterier vil ikke bli særlig annerledes enn å lade og bytte batteriet i en mobiltelefon, opplyser Yedioth Aharonoth.

Regjeringen med «grønne skatter»
For å hjelpe prosjektet igang, og for å bidra i miljøforkjempelsen, har regjeringen lovet skattefordeler til de som skaffer seg drivstoff-frie biler.

– For første gang i historien vil alle forutsetninger være tilstede for at elektriske kjøretøyer kan bli masseprodusert med suksess, sier de to firmaene i en uttalelse.

Hjernen bak initiativet er amerikansk-israelske Shai Agassi, 39 år. Han har sikret én milliard kroner i finansiering fra ulike investorer.

– Batteriet til planeten vår ble ladet opp over hundre millioner av år. Men vi har konsumert halve jordens olje bare på ett århundre. I denne prosessen har vi blitt avhengige av olje, forurenset våre byer og forandret vår planets klima, sier Agassi.

Peres: – Oljen den største faren
Siden Israel er et lite land, kjører ikke israelske billister de lengste strekningene i løpet av en dag. Mer enn 90 prosent av dem kjører mindre enn sju mil per dag. Intet tettsted er heller mer enn 150 kilometer unna urbane byer og tettsteder. Dette gjør bruken av batteridrevne biler langt mer aktuelt enn i andre land, som for eksempel Norge. Siden Israels fiender stort sett er oljerike nasjoner, er det også av særlig interesse for forbrukerne her å bidra til å svekke disse landenes politiske maktgrep.

– I dag er vi i en ny tid med nye farer, og den største av dem alle er oljen. Det er den største forurenseren i vår tid og olje er terrorens største investor, sier president Shimon Peres i en pressemelding.

Bilene vil kunne kjøre 160 mil mellom hver lading, med en topphastighet på 110 kilometer i timen – som også er topphastigheten i Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart