Det kan bli fred for Israel når naboene aksepterer det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjemland i Eretz Israel. Kapittel én, Jødene har rett til landet, dokumenterer den århundrelange diskrimineringen av den jødiske minoriteten i arabiske og muslimske land. Det beskriver også grundig den jødiske masseflukten fra arabiske land i de første tiårene etter andre verdenskrig. Diskriminering og forfølgelse av jødene i Midtøsten og Nord-Afrika gjør det rimelig at jødene her har fått et ørlite område, hvor de kan være i flertall. I dag er det nesten ingen jøder igjen i de arabiske land.
Det kan bli fred for Israel når det palestinske flyktningeproblemet blir løst på en måte som ikke utgjør en trussel mot Israels eksistens. Slik palestinernes krav står i dag, vil det gjøre slutt på Israel som en stat med jødisk flertall. Derfor var det dette kravet, mer enn noe annet, som ødela fredsbestrebelsene i 2000. Før det kan bli fred, må også den rasistisk-motiverte jødehat-ideologien til Hamas og Irans atomvåpenprogram bli spilt over sidelinjen. Dette, og mange andre aktuelle emner, blir behandlet i kapittel to, Kampen for fred.
Kapittel tre gir en rekke interessante Glimt fra Israels historie sett med norske øyne – fra de første norske jødenes aliyah til en Egersund-journalists tanker om sine jødiske slektninger i Israel under krigen mot Hizbollah sommeren 2006. Kapittelet avsluttes med en fremstilling av Israels historie på frimerker og en kortfattet artikkel om MIFFs historie og oppgave.
Tanken om å lage en bok i anledning Israels 60-årsjubileum og MIFFs 30-årsjubileum kom opp som en idé i MIFFs sentralstyre høsten 2007. Det endelige vedtaket som la rammene for dette bokprosjektet, ble fattet i styremøtet 2. januar 2008.
Boken Med Israel for fred er blitt en noe uvanlig jubileumsbok, fordi den tar opp så mange problemstillinger for jubilanten. Når det er sagt, så er det også en uvanlig jubilant. Ingen andre land i verden blir utsatt for en tilsvarende demonisering og delegitimering. De vanskelige temaene er tatt med i den beste hensikt – for å få jubilantens argumenter fram og å skape større sympati for jødenes stat. Jeg håper MIFF kan lage en ny bok ved neste store jubileum, hvor vi kan gjenspeile mer framtids- og fredsoptimisme fra landet vi er så glade i.
Artikler fra en rekke ulike forfattere, fra ulike tidsperioder, er tatt med. Dette har gjort en stram redigering vanskelig, men får tydeligere fram den historiske utviklingen og mangfoldet blant Israels venner.
Jeg vil takke alle bidragsytere i boken og alle som har kommet med gode råd i prosessen. En hjertelig takk går også til alle som har markert sitt Israel-vennskap med å føye seg på listen over gratulanter.