Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Jernkuppelen fungerte

Det israelske rakettforsvarssystemet Jernkuppelen (Iron Dome) stanset en rekke angrepsraketter i en test denne uken. Israelske myndigheter håper å ha systemet i drift mot grensen til Gaza-stripen i løpet av sommeren.


Jernkuppel-raketten sikter seg inn mot det innkommende prosjektilet (oppe til venstre)…


…og eksplosjonen uskadeliggjør raketten. Systemet vil kunne avverge terror-rakettene til Hizbollah og Hamas. (Foto: IDF)

Jernkuppelen fungerte
Publisert: Torsdag 7. januar 2010
Av Conrad Myrland

Det israelske rakettforsvarssystemet Jernkuppelen (Iron Dome) stanset en rekke angrepsraketter i en test denne uken. Israelske myndigheter håper å ha systemet i drift mot grensen til Gaza-stripen i løpet av sommeren.

Jernkuppelen stanset flere innkommende raketter som simulerte Kassam- og Katyusha-raketter i løpet av testen. Systemet bruker en avansert radar som kan avgjøre om de innkommende rakettene kommer til å slå ned i et åpent område eller true vitale mål. Når systemet oppdager at angrepsraketten ikke truer vitale mål, blir ikke forsvarssystemet utløst.

Dersom systemet oppdager at angrepsraketten er på vei mot et sivilt eller militært mål, blir en rakett i motgående retning lynraskt avfyrt. I det forsvarsraketten kommer i nærheten av Kassam- eller Katyusha-raketten, blir begge prosjektilene sprengt og skadeliggjort.

Jernkuppelen er utviklet av Rafael Advanced Defense Systems. Utviklingen av systemet har tatt kun to og et halvt år.

Jernkuppelen kan brukes mot raketter med en rekkevidde på mellom 4 og 70 kilometer.

– Systemet forbedrer Israels strategiske posisjon radikalt, skriver Amos Harel i Ha’aretz. Foreløpig er det kun én prototype av systemet som er produsert. Det vil være nødvendig å lage omkring 20 batterier for å forsvare hele Nord-Israel og Sør-Israel for rakett-trusselen fra Hizbollah og Hamas.

Harel tror Jernkuppelen vil kunne være med å stabilisere situasjonen på Gaza-fronten, fordi den vil øke Israels avskrekningsevne. Dersom Hamas vet at deres mulighet til å skade Israel er blitt redusert, er det mindre sannsynlig at de vil delta i provokasjoner.

Harel har kun én kritisk merknad: Systemet burde vært utviklet mye tidligere. I flere år avviste det israelske forsvaret å investere midler i utvikling av Jernkuppelen. Det var tidligere forsvarsminister Amir Peretz som endelig fikk presset det gjennom, og forsvarsminister Ehud Barak har holdt saken varm.

– Dersom det hadde blitt utviklet tidligere, kunne ikke bare israelske liv ha blitt spart, men kanskje kunne sist vinters krig på Gaza-stripen vært unngått og skadene under Den andre Libanon-krigen i 2006 kunne vært betydelig redusert, skriver Harel.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart