Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

FNs generalforsamling fordømmer Syria

Syrias FN-ambassadør ber om ordet i generalforsamlingen 16. februar 2012. (Foto: Devra Berkowitz, FN)
Syrias FN-ambassadør ber om ordet i generalforsamlingen 16. februar 2012. (Foto: Devra Berkowitz, FN)
137 land i FNs generalforsamling stemte torsdag for den ikke-bindende resolusjonen som fordømmer Syria, og ber Assad om å trekke seg. Russland, Kina, Iran, Nord-Korea, Venezuela og 7 andre land stemte imot.

Resolusjonen er lik teksten som Russland og Kina stoppet med vetoretten sin i FNs sikkerhetsråd 4. februar. Ved torsdagens stemmeavgivning i generalforsamlingen stemte 137 for, 12 mot og 17 avstod, forteller Jerusalem Post. Tre av delegasjonene sa stemmene deres ikke ble registrert gjennom det elektroniske systemet. Det er ingen land som har vetorett i generalforsamlingen. Resolusjonene som blir vedtatt i forsamlingen har ingen juridisk bindende makt til forskjell fra resolusjonene som blir vedtatt i sikkerhetsrådet.

 

En overveldende majoritet

Vestlige diplomater sa før stemmeavgivningen at en høy oppslutning om resolusjonen ville gi mer press på Assad til å følge planen den arabiske liga har lagt frem, og at Russland og Kina ville fremstå som ganske alene.

– Idag sendte FNs generalforsamling en klar beskjed til folket i Syria: Verden er med dere, sa Amerikas ambassadør til FN, Susan Rice i en pressemelding.

– En overveldende majoritet av FNs medlemsstater har støttet planen som ble foreslått av den arabiske liga for å få en slutt på syrernes lidelser. Bashar al-Assad har aldri vært mer isolert, fortsatte pressemeldingen.

Resolusjonen sier at forsamlingen fullt ut støtter den arabiske ligas plan og oppfordrer FNs generalsekretær til å utnevne en spesialutsending til Syria. Resolusjonen fordømmer Syria for de systematiske og omfattende bruddene på menneskerettighetene. Den ber også om at de syriske troppene skal bli tilbaketrukket fra aller byer og småsteder. Du kan lese hele resolusjonsteksten her.

 

Syria avviste resolusjonen

Ikke overraskende avviste den syriske ambassadøren til FN, Bashar Ja’afari, resolusjonen. Han tordnet mot forsamlingen og sa at dette var en del av en plan om å styrte Syrias regjering og tillate «terroristopposisjonen» å ta over landet.

– Vi er meget bekymret over de underliggende motivene landene som har støttet dette forslaget har, spesielt når det gjelder de landene som leder et politisk og media-angrep på Syria. Disse landene gir all media, finans og politisk støtte til de væpnede terrorgruppene og passer på at de blir dekket i internasjonale forum, sa Ja’afar.

Den russiske ambassadøren til FN, Vitaly Churkin uttrykte sin misnøye over resolusjonen. Han mener at resolusjonen reflekterer noe han ser som et skremmende fenomen, nemlig et ønske om å isolere det syriske lederskapet og enhver kontakt med dem.

Iran, Nord-Korea, Venezuela og Bolivia var blant de få landene som stemte i mot resolusjonen og som også gav Assad sin støtte.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart