Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Iran stopper oljesalg til Spania og Hellas

Oljetanker uten last. (Illustrasjonsfoto: Tom Wahlin, flickr.com)
Oljetanker uten last. (Illustrasjonsfoto: Tom Wahlin, flickr.com)
Tirsdag stanset Iran oljeleveranser til Spania og Hellas. De truer med liknende tiltak mot Tyskland og Italia, kun dager før dialog om atomprogrammet med vestlige makter.

Irans tiltak kommer i forkant av EUs embargo av iransk olje trår i kraft 1. juli.

 

Truer Tyskland og Italia med det samme

De 27 EU-landene utgjør kun 18 prosent av den iranske oljeeksporten, men det virker som om Iran har valgt å straffe de landene som er mest sårbare økonomisk og som har størst avhengighet av iransk olje.

Hellas kjøper en tredjedel av oljen sin fra Iran, mens Spania kjøper 13 prosent fra det islamske regimet, forteller Israel Hayom. Tidligere har Iran stanset oljeleveranser til Storbritannia og Frankrike, som kjøper henholdsvis 4 og 1 prosent fra Iran.

En talsmann for det spanske oljeraffineriet Repsol, forteller at de ikke har kjøpt olje fra Iran på månedsvis:

– Ingen råolje fra Iran for oss siden januar, sier Repsols talsmann til Ha’aretz.

Repsols import av iransk råolje er anslått til rundt 65.000 fat per dag sist år, og var med det en av Teherans middels store kunder i Europa. EU var den nest største kjøperen av iransk olje etter Kina, før kjøpsforbudet. De aller fleste europeiske oljekjøperne har allerede redusert eller sluttet å kjøpe olje fra Iran i forkant av tidsfristen 1. juli, og også på grunn av økende vanskeligheter med å få betalt for oljen på grunn av sanksjonene mot de iranske bankene.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad mener det europeiske forbudet mot å kjøpe iransk olje ikke kommer til å være effektivt. Irans oljeeksport på 580 milliarder kroner årlig, utgjør 60 prosent av landets nasjonalbudsjett.

 

Tøffer seg i forkant av atomsamtaler

– Enhver som prøver å forstyrre Irans rettigheter kommer til å få et slag i trynet fra Hormozgans ungdom inntil de ikke kan finne veien hjem igjen, sa Ahmadinejad til en applauderende mengde i byen Hormozgan. Talen hans blir sett på som en beskjed til de seks verdenslederne i forkant av atomsamtalene.

Iran skal i følge planene møte med medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland i Istanbul. Irans nasjonale sikkerhetsråd har varslet at en eventuell neste runde av samtaler kan bli arrangert i Bagdad.

Iran har nektet å gå med på de vestlige kravene i forkant av samtalene, blant annet å stenge Fordo-anlegget og å slutte å anrike uran. Lederen av Irans atomenergi-organisasjon, Fereydon Abbasi Davani, sier derimot at Iran kan være villige til å begrense urananrikningen til 3,5 prosent.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart