Oljetanker uten last. (Illustrasjonsfoto: Tom Wahlin, flickr.com)
Oljetanker uten last. (Illustrasjonsfoto: Tom Wahlin, flickr.com)

Iran stopper oljesalg til Spania og Hellas

Tirsdag stanset Iran oljeleveranser til Spania og Hellas. De truer med liknende tiltak mot Tyskland og Italia, kun dager før dialog om atomprogrammet med vestlige makter.

Irans tiltak kommer i forkant av EUs embargo av iransk olje trår i kraft 1. juli.

 

Truer Tyskland og Italia med det samme

De 27 EU-landene utgjør kun 18 prosent av den iranske oljeeksporten, men det virker som om Iran har valgt å straffe de landene som er mest sårbare økonomisk og som har størst avhengighet av iransk olje.

Hellas kjøper en tredjedel av oljen sin fra Iran, mens Spania kjøper 13 prosent fra det islamske regimet, forteller Israel Hayom. Tidligere har Iran stanset oljeleveranser til Storbritannia og Frankrike, som kjøper henholdsvis 4 og 1 prosent fra Iran.

En talsmann for det spanske oljeraffineriet Repsol, forteller at de ikke har kjøpt olje fra Iran på månedsvis:

– Ingen råolje fra Iran for oss siden januar, sier Repsols talsmann til Ha’aretz.

Repsols import av iransk råolje er anslått til rundt 65.000 fat per dag sist år, og var med det en av Teherans middels store kunder i Europa. EU var den nest største kjøperen av iransk olje etter Kina, før kjøpsforbudet. De aller fleste europeiske oljekjøperne har allerede redusert eller sluttet å kjøpe olje fra Iran i forkant av tidsfristen 1. juli, og også på grunn av økende vanskeligheter med å få betalt for oljen på grunn av sanksjonene mot de iranske bankene.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad mener det europeiske forbudet mot å kjøpe iransk olje ikke kommer til å være effektivt. Irans oljeeksport på 580 milliarder kroner årlig, utgjør 60 prosent av landets nasjonalbudsjett.

 

Tøffer seg i forkant av atomsamtaler

– Enhver som prøver å forstyrre Irans rettigheter kommer til å få et slag i trynet fra Hormozgans ungdom inntil de ikke kan finne veien hjem igjen, sa Ahmadinejad til en applauderende mengde i byen Hormozgan. Talen hans blir sett på som en beskjed til de seks verdenslederne i forkant av atomsamtalene.

Iran skal i følge planene møte med medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland i Istanbul. Irans nasjonale sikkerhetsråd har varslet at en eventuell neste runde av samtaler kan bli arrangert i Bagdad.

Iran har nektet å gå med på de vestlige kravene i forkant av samtalene, blant annet å stenge Fordo-anlegget og å slutte å anrike uran. Lederen av Irans atomenergi-organisasjon, Fereydon Abbasi Davani, sier derimot at Iran kan være villige til å begrense urananrikningen til 3,5 prosent.

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart