Nylig ble Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskapet valgt til president i Egypt. Men hæren har fremdeles stor makt i Egypt. Et råd av generaler har det siste ordet i en rekke saker. Mange er spent på hvordan maktforholdene vil utvikle seg i ukene, månedene og årene som ligger foran oss.
Militæret – en stat i staten
Det er kjent hva den amerikanske militære hjelpen, 1,3 milliarder dollar i året, blir brukt til. Men ellers betraktes forsvarets økonomi som en statshemmelighet. Forsvaret lar ingen kikke seg ordentlig i kortene. Når Det muslimsk brorskapet presser for sterkt, sender generalene ut en rapport. Men den inneholdere bare meget selektive opplysninger.
Det egyptiske forsvaret driver en lang rekke bedrifter, også mange som ikke har noe annet med militæret å gjøre enn at forsvaret eier og driver dem. Det er anslått at hæren er den mest velstående institusjonen i Egypt, og har en finger med i minst en tredel av landets totale økonomi. Det gjelder for eksempel mineralvann-fabrikker, oljeselskaper og hoteller.
Underbetalte arbeidere
De fleste soldatene i den egyptiske hæren er også ansatte i hærens bedrifter. Den lønna de får, er meget liten. En fenrik kan tjene 50 kroner i måneden, en løytnant noen få kroner mer. En oberstløytnant kan tjene 100 kroner i måneden, skriver vår kilde.
Islamsk brorskap får oppslutning
Slike forhold skaper selvsagt grobunn for sterk misnøye. Og Det muslimske brorskapet vet å spille på den. De foreslår blant annet å firedoble lønnen.
Et resultat er at i de midterste og nedre skikt av forsvaret står allerede folk som støtter en islamsk revolusjon sterkt.
Det er også en faktor som kan få betydning i maktkampen som utspiller seg.
Kilde: En artikkel av Doron Peskin 28. juni 2012 på Yedioth Aharonots engelske nettsted ynetnews.com.