Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil teste par for flere gensykdommer

DNA-strukturer (Illustrasjon: Wikipedia)
DNA-strukturer (Illustrasjon: Wikipedia)
Et ekspertpanel i Israel ønsker at alle par som skal stifte familie, skal få tilbud om å DNA-teste seg for gensykdommer som slår ut i voksen alder.

I dag er praksis slik i Israel at alle par som skal stifte familie, blir kalt inn til frivillig DNA-test for gensykdommer som slår ut i barndomsårene. Tanken er at familier kan planlegge framtiden bedre og være klar over hvilke gensykdommer de kan overføre til sine barn.

Men nå vurderer det nasjonale bioetiske rådet, som ligger under helsedepartementet, å teste også for gensykdommer som vanligvis slår ut i voksen alder. Det inkluderer blant annet Parkinson, Alzheimers og HuntingtonTil gjengjeld vil de gjøre testene valgfrie, men først etter at alle par har gjennomført en obligatorisk rådgivningstime. Håpet er at de slik kan forhindre at sykdommer av denne typen overføres fra én generasjon til den neste.

– Det er viktig at parene får en detaljert beskrivelse av testene og deres implikasjoner, samt at de har mulighet for å takke nei, forklarer en genekspert til Ha’aretz.

Frykten er imidlertid at mer testing vil føre til vesentlig flere aborter.

– Testene som er inkludert i dagens undersøkelser er for sykdommer som starter i barndommen. Spørsmålet en må stille seg er om det er forsvarlig å avbryte graviditeten, grunnet en sykdom som først vil utvikle seg i voksen alder, sier Ephrat Levy-Lahad, leder for rådet.

Gentesting er svært vanlig i Israel. 50.000 par takker årlig ja til å teste seg for de gensykdommene som dagens standardtester dekker.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart