I dag er praksis slik i Israel at alle par som skal stifte familie, blir kalt inn til frivillig DNA-test for gensykdommer som slår ut i barndomsårene. Tanken er at familier kan planlegge framtiden bedre og være klar over hvilke gensykdommer de kan overføre til sine barn.
Men nå vurderer det nasjonale bioetiske rådet, som ligger under helsedepartementet, å teste også for gensykdommer som vanligvis slår ut i voksen alder. Det inkluderer blant annet Parkinson, Alzheimers og Huntington. Til gjengjeld vil de gjøre testene valgfrie, men først etter at alle par har gjennomført en obligatorisk rådgivningstime. Håpet er at de slik kan forhindre at sykdommer av denne typen overføres fra én generasjon til den neste.
– Det er viktig at parene får en detaljert beskrivelse av testene og deres implikasjoner, samt at de har mulighet for å takke nei, forklarer en genekspert til Ha’aretz.
Frykten er imidlertid at mer testing vil føre til vesentlig flere aborter.
– Testene som er inkludert i dagens undersøkelser er for sykdommer som starter i barndommen. Spørsmålet en må stille seg er om det er forsvarlig å avbryte graviditeten, grunnet en sykdom som først vil utvikle seg i voksen alder, sier Ephrat Levy-Lahad, leder for rådet.
Gentesting er svært vanlig i Israel. 50.000 par takker årlig ja til å teste seg for de gensykdommene som dagens standardtester dekker.