Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Vesten foretrekker Assad

Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)
Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)
Washington ser ut til å være på vei til å gi Bashar Assad mulighet til å fortsette som president i Syria. Også i Israel frykter man at alternativet til Assad blir mye verre.

Israelske ledere har lenge sagt at Israel ikke vil blande seg inn i borgerkrigen i Syria. Det vakte derfor en viss oppsikt da Dan Halutz nylig sa, i Moskva, at Israel anser president Bashar Assad som et mindre onde enn alternativet. Han sa at opposisjonen i Syria hovedsakelig er sammensatt av meget ekstremistiske muslimer, al-Qaida og beslektede grupper.

Halutz var militær øverstkommanderende i Israel under Den andre Libanon-krigen i 2006. Han har riktignok ingen formell lederstilling i dagens Israel, men han har nær kontakt med både den militære og politiske toppledelsen.

 

Vesten foretrekker Assad

22. januar skal fredsforhandlinger angående Syria starte i Sveits. I forkant av det har kilder i den syriske opposisjonen lekket at USA nå har skiftet standpunkt, og heller mer i retning av det russiske standpunktet: Samtalene skal ikke ha som mål å fjerne president Assad, og den alawittiske minoriteten som han tilhører, skal ha en nøkkelrolle også i den neste administrasjonen. Det gjelder særlig i hæren og sikkerhetstjenesten.

Det som ligger bak dette standpunktet, er at grupper av al-Qaida-typen har begynt å spille en mer framtredende rolle i den syriske opposisjonen. Hvis de overtar Syria, har alawittene og andre minoriteter en vel begrunnet frykt for at de blir utsatt for hevn. Og fra både Syria og nabolandene vet vi at slik «hevn» kan koste tusener, noen ganger titusener, av liv, og drive hundretusener eller millioner på flukt.

Russland stiller som et absolutt krav at den syriske hæren blir beholdt under ledelse av alawittene. Alawittene er, ut fra sin lange erfaring, best skikket til å ta vare på sikkerheten og å kjempe mot militante islamister.

Hvis alawittene kommer til å føle seg trygge for at de ikke blir utsatt for «hevn» mot liv eller eiendom, kan de komme til å gå med på å bytte ut Assad og andre toppfolk med andre personer. Men prosessen må i så fall gå trinnvis slik at de kan være trygge.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart