Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

70 år siden Auschwitz ble frigjort

300 Holocaust-overlevende var med på dagens markering av at det er 70 år siden Auschwitz ble frighort. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Jpost.com)
300 Holocaust-overlevende var med på dagens markering av at det er 70 år siden Auschwitz ble frighort. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Jpost.com)
På denne dagen i 1945 ble nazistenes grusomheter i Auschwitz avsluttet, da leiren ble frigjort av sovjetiske tropper. Se video fra stormarkeringen av minnedagen i konsentrasjonsleiren.

Om lag 300 overlevende etter Holocaust fra hele verden var tirsdag samlet i Auschwitz, utenfor byen Krakow i Polen, for å overvære seremonien som markerte 70-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren der mer enn en million mennesker ble drept i løpet av Andre verdenskrig.

Dette kan komme til å være den siste anledningen der man klarer å samle så mange av de stadig eldre tidligere krigsfangene, skriver Jerusalem Post. De yngste overlevende etter Auschwitz er nå i 70-årene. Da 60-årsminnet ble markert for ti år siden, deltok 1.500 av de overlevende eksfangene.

En rekke statsledere og andre gjester var også til stede under seremonien tirsdag. Fra Norge deltok statsminister Erna Solberg og Kronprins Haakon.

Her kan du se videoopptak av hele arrangementet:

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=okdPrQsub3I&x-yt-cl=84838260&x-yt-ts=1422327029[/youtube]

 

Aldri igjen

Jerusalem Post har snakket med flere jødiske deltakere i seremonien. De beskriver det som svært smertefullt å vende tilbake til stedet der grusomhetene skjedde, selv så lenge etterpå. ”Det som å åpne opp igjen et sår”, sier en av dem. Samtidig gir flere av dem uttrykk for at de hadde et sterkt ønske om å være med på markeringen – for å be en bønn eller ta et farvel med slektinger som døde på stedet, eller for å være med på å bidra til å holde oppe minnet om den ufattelige tragedien – i håp om at verden ikke vil glemme, slik at det aldri skjer igjen.

Mellom 1,1 og 2 millioner mennesker, de fleste av dem europeiske jøder, ble gasset i hjel, skutt eller hengt, og deretter brent, i leiren i det sørlige Polen. I tillegg til jødene ble både polakker og sigøynere drept i leiren. De første fangene ankom 14. juni 1940. 27. januar 1945 kom Stalins røde armé og tok kontrollen over leiren fra nazistene. Siden 2010 har denne datoen blitt markert som den internasjonale minnedagen for Holocaust.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart