Iran er blitt styrket av atomavtalen med stormaktene. Et sterkere Iran vil bety et sterkere Hizbollah i Libanon, en sterkere Houthi-bevegelse i Jemen og sterkere shia-militser i Irak og Syria. Over hele den arabiske verden vil den sekteriske striden trappes opp ved hjelp av shia-muslimske minoriteter eller iranske agenter, skriver Ariel Ben Solomon i Jerusalem Post.
«Iran-avtalen vil få Midtøsten-konfliktene til å gå på steroider,» påpeker han. Arabiske sunni-muslimer kommer ikke passivt til å se på Irans frammarsj, men motsette seg militært og forsøke å skaffe seg militær atomkapasitet før Iran får det.
«Svært ønsket: Et arabisk militært atomprogram,» skrev Jihad el-Khazen i den arabiske London-avisen Al-Hayat onsdag.
– Atomavtalen med Iran «ble inngått på vår bekostning og krever starten på et arabisk atomprogram», skrev han.
– Atomavtalen «kan bli sett på som et grønt lys» for utvikling av atomprogram i Gulfen ledet av Saudi-Arabia, skrev Ayman al-Hammad i den saudiske avisen Al-Riyadi onsdag.
– Dette er en veldig dårlig avtale for Midtøsten, verre enn man kunne forestille seg, sier Midtøsten-forsker Ali Bakir til Jerusalem Post. Han tror avtalen vil føre til flere kriger i regionen og mener den bygger på «ønsketenkning» og «falske håp».
– Avtalen vil ikke forhindre at Iran får atomvåpen og vil ikke få ayatollah-regimet til å endre sin oppførsel i regionen, hevder han.
– Avtalen gir kanskje utenriksminister John Kerry og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif en Nobel-pris, men Iran vil få sin atombombe, sier han.
– Vi kan forvente «større friksjon, mer ustabilitet, fragmentert realitet og ad hoc allianser», sier Uzi Rabi ved Moshe Dayan Center for Midtøsten-studier ved Tel Aviv University.