Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Jøder i Hebron er ikke et hinder for fred, men en test på sameksistens

Den israelske presidenten Reuven Rivlin ved Patriarkenes grotte i Hebron 4. september 2019. (Foto: Amos Ben Gershom)
Israels president Reuven Rivlin mener flere jøder må få bosette seg i Hebron.

Det jødiske samfunnet i Hebron er ikke «et hinder for fred», men en test av jødenes og arabernes evne til å kunne leve sammen. Det sa den israelske presidenten Reuven Rivlin i en tale ved bosetningen Kiryat Arba nær Hebron. Uttalelsen kom på en markering for 90-årsdagen for Hebron-massakren.

– Det vil være en stor tabbe hvis vi ikke bosetter oss i Hebron, en by som er nabo med Jerusalem og er dens historiske forgjenger, fortalte Rivlin.

Den israelske presidenten mener det jødiske samfunnet i Hebron må vokse så fort som mulig. Han oppfordret statsminister Benjamin Netanyahu til å tillate et nytt jødisk nabolag i byen. Rivlin vet at Netanyahu er under press fra høyresiden i Israel om å tillate bygging i nabolaget Avraham Avinu.

– Hebron er ikke et hinder for fred. Det er en test av våre evner til å leve sammen, jøder og arabere, til å leve anstendige liv side om side, sa Rivlin.

Presidenten og hans egen familie har en tett forbindelse til Hebron, som er jødenes nest helligste by. Hans bestefar Eliyahu Yosef Rivlin blir ansett som en av grunnleggerne av Chabad-bevegelsen i byen. Presidenten var selv en av soldatene som frigjorde byen fra jordanerne under Seksdagerskrigen.

– Her i Hebron, i patriarkenes by, i en hule som ble kjøpt for full pris, ble vår rett til dette landet etablert som rettferdig og moralsk, en rett til landet som er og alltid vil være ubestridelig, sa presidenten under talen sin.

Historien han refererte til står i 1. Mosebok i Bibelen, om Abraham som kjøpte seg et gravsted i Hebron. Stedet er kjent som Patriarkenes grav, eller Makpela-hulen, og er i dag et hellig sted for både jøder og muslimer.

– Siden den gang og fram til den brutale massakren i 1929, var byen en av fire hellige byer med en kontinuerlig jødisk bosetting, som ble fornyet igjen etter seieren i Seksdagerskrigen, fortalte Rivlin om jødenes historie i byen.

Les mer om Hebrons historie og Hebron-massakren her:

90 år siden fake news var årsak til massakre på 67 jøder


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart