Søndag vedtok regjeringen å gi boligstøtte i såkalte nasjonalt prioriterte områder. Omkring 70 bosetninger inngår i slike områder. Vedtaket fra onsdag gjorde det klart at bosetningene er unntatt fra vedtaket om tilskuddsordning.
Statsministerens kontor: Ingen endring
Kilder på statsministerens kontor sier til Ha’aretz at unntaket ikke var inkludert i søndagens beslutning fordi det bare utvidet en ordning som allerede hadde blitt bestemt i 2009. I vedtaket fra 2009 stod det at for å gi boligstøtte til bygging og infrastruktur på Vestbredden kreves spesialtillatelse fra det politiske kontor det tilhører.
– Vi bestemte oss for å legge til et punkt til [søndagens] resolusjon for å fjerne enhver tvil. Men, det er ingen endring i politikken her, hverken til det bedre eller til det verre, sa en høytstående kilde ved statsministerens kontor til Ha’aretz.
Netanyahu: USA presser ikke
Tidligere statsminister Ariel Sharons regjering lovet i sin tid USA å ikke gi noe økonomiske støtte eller annen støtte til israelere som flytter til bosetninger. Sittende statsminister, Benjamin Netanyahu, ratifiserte avtalen da han ble statsminister i 2009. Det er antageligvis denne forpliktelsen som førte til endringen i resolusjonen på onsdag, skriver Ha’aretz.
Netanyahu insisterte på at det ikke har vært noe press fra USA til å endre søndagens vedtak. Han sier USA ikke hadde noe å gjøre med endringen, utover et ønske fra den amerikanske ambassaden i Tel Aviv om å få en klargjøring på hva søndagens vedtak betød.