Den amerikanske bombingen av det iranske atomanlegget Fordow førte til «alvorlige og kraftige skader», sier Irans utenriksminister Abbas Araghchi.
– Ingen vet nøyaktig hva som har skjedd i Fordow. Når det er sagt, så vet vi så langt at anlegget har blitt alvorlig og kraftig skadet, sier han til CBS News.
Fordow er et tungt befestet og underjordisk iransk atomanlegg, som ligger delvis under fjell og flere titalls meter under bakken. USA brukte det avanserte bombeflyet B-2 og bomben GBU-57A, en 14 tonn tung «bunkerbuster», i angrepet. Denne bomben kan trenge gjennom fjell og betong før den eksploderer.
De amerikanske bombeflyene slapp til sammen 14 slike bomber mot de iranske atomanleggene Fordow og Natanz. Det utgjør til sammen nesten 200 tonn med bomber. Dette var også første gang at GBU-57A ble brukt i strid. Bomben er utviklet nettopp for å kunne ødelegge underjordiske bunkere og atomanlegg.
Tolv av de fjorten bombene ble sluppet over Fordow. De skal ha blitt sluppet etter hverandre, slik at de skulle grave seg lenger og lenger nedover mot anlegget. Selve atomanlegget skal ligget minst 80 meter under bakken. Det er derfor vanskelig å anslå hvor store skadene er fra luften.
– Atomenergiorganisasjonen i den islamske republikken foretar for tiden en evaulering av skadene. Denne rapporten vil bli sendt til regjeringen, sier Araghchi.
Også iranske medier har rapportert om «alvorlige skader» på flere av atomanleggene etter den israelske og amerikanske bombingen i juni.
Amerikansk etterretning har imidlertid fanget opp iransk kommunikasjon som bagatelliserte skadene forårsaket av den amerikanske bombingen.
USAs president Donald Trump har sagt at angrepet «fullstendig og totalt» utslettet Irans atomprogram, men amerikanske tjenestemenn har erkjent at det vil ta tid å danne seg en fullstendig vurdering av hvor store skadene ble.
Onsdag 2. juli kunngjorde Iran at de ikke lenger vil samarbeide med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Det gjør at IAEA ikke lenger vil kunne kontrollere det iranske atomprogrammet.
