Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Obamas skryteliste for Israel-vennskap

Benjamin og Sarah Netanyahu går om bord på flyet til USA på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv søndag. To dager senere skal statsministeren tale til den amerikanske Kongressen. (Foto: GPO)
Benjamin og Sarah Netanyahu går om bord på flyet til USA på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv i 2015. (Foto: GPO)
Samme kveld som Benjamin Netanyahu satte seg på flyet til USA for å avholde den omdiskuterte talen om atomtrusselen fra Iran, publiserte Det hvite hus en fempunktsliste som skal vise at Obama har gitt sterk støtte til Israel. I FNs menneskerettighetsråd kombinerte John Kerry forsvar av Israel med advarsler til Netanyahu.

Dette er en oppsummering av de fem punktene Obama-administrasjonen mener beskriver hva USA er for Israel, slik Det hvite hus selv ser det:

 

1. En sterk forsvarer

President Obama har styrket Israels forsvar på konkrete og uovertrufne måter. Ingen andre land mottar mer militær støtte fra USA enn Israel, som har fått mer enn 157 milliarder kroner siden 2009. Blant annet er det gitt store summer til utviklingen av rakettforsvarssystemet Iron Dome.

 

2. En internasjonal alliert

Under President Obama har USA vært verdensledende i å forsvare Israels legitimitet på verdensarenaen. USA gikk imot 18 FN-resolusjoner mot Israel bare i fjor, og brukte vetoretten sin fem ganger i saker mot Israel i FNs menneskerettighetsråd. I januar ble den første sesjonen om antisemittisme avholdt i FNs generalforsamling, noe USA jobbet for sammen med Israel og EU.

 

3. En forkjemper for fred

President Obama har støttet Israel sterkt i jakten på fred med nabolandene, og gjentatte ganger stått opp for en tostatsløsning som sikrer israelere og palestinere fred og sikkerhet. Utenriksminister Kerry har ført fredssamtaler mellom partene.

 

4. En økonomisk partner

Under President Obama har USA hatt en sterk og robust handelsrelasjon med Israel. I år er det 30 år siden USA fikk frihandelsavtale med Israel. USA eksporterte varer til Israel for 116 milliarder kroner i fjor, og importerte varer fra Israel for 177 milliarder kroner. Både eksport og import er økende år for år. USA investerer også store penger i utvikling av israelsk høyteknologi.

 

5. En støtte for flyktninger og immigranter

Under Obama har USA investert millioner i å hjelpe israelske immigranter. De siste seks årene har USA brukt over en milliard kroner på humanitær hjelp til innvandrere som har flyttet til Israel. Hjelpen er gitt i form av transport til Israel, overgangsboliger den første tiden i landet, intensivt språkkurs i hebraisk og programmer for ungdom.

 

Det hvite hus skriver at USA under president Obamas lederskap ”vil fortsette å være Israels sterkeste allierte og mest trofaste støttespiller i jakten på fred og sikkerhet i Midtøsten”.

 

Sto opp for Israel i FNs menneskerettighetsråd

Mandag kom enda en amerikansk støtteerklæring til Israel da utenriksminister John Kerry hadde ordet i FNs menneskerettighetsråd som åpnet ny sesjon i Geneve.

– Obama-administrasjonen vil kjempe mot ethvert forsøk på å isolere og delegitimere Israel i FN og andre steder, sa han ifølge Jerusalem Post.

Kerrys uttalelse kan tolkes som en avkreftelse av mediespekulasjoner om at Obama skulle ha planlagt å straffe Israel i FN ut av frustrasjon over statsminister Benjamin Netanyahus planlagte tale til Kongressen om atomtrusselen fra Iran tirsdag.

– Vi vil gå imot ethvert forsøk fra enhver gruppe eller deltaker i FN-systemet på å vilkårlig og regelmessig delegitimere eller isolere Israel, ikke bare i FNs menneskerettighetsråd, men hvor enn det måtte være, sa Kerry.

Han uttrykte at USA er dypt bekymret over menneskerettighetsrådets historie når det gjelder behandlingen av Israel.

– Ingen i dette rommet kan benekte at det er et ubalansert fokus på ett demokratisk land. År etter år kommer det fem eller seks forskjellige resolusjoner mot Israel, sa han.

– Dette året kom det et resolusjonsforslag fra Syrias president Assad angående Golan. Hvordan? Jeg spør, er det en fornuftig prioritering i det samme øyeblikket som flyktninger fra Syria strømmer inn i Golan for å unnslippe Assads morderiske regime og få behabndling fra israelske leger på israelske sykehus, fortsatte Kerry.

– Menneskerettighetsrådets besettelse av Israel risikerer faktisk å undergrave troverdigheten til hele organisasjonen. Det kan komme til å begrense det gode vi har å gjøre, konkluderte han.

 

Indirekte advarsel til Netanyahu

Samme dag kom også Kerry med en uttalelse til pressen som blir forstått som en advarsel til Netanyahu om ikke å gå for langt i å dele sensitive opplysninger fra forhandlingene med Iran når han står foran Kongressen i morgen.

Uten å nevne Netanyahu ved navn, sa Kerry at han var ”bekymret over rapporter om utvalgte detaljer fra atomavtaleforslaget skal bli avslørt”.

Tidligere mandag sa en representant for Netanyahus kontor at statsministeren hadde planer om å greie ut om slike detaljer i talen sin til de amerikanske folkevalgte, skriver Times of Israel.

Netanyahus tale til Kongressen er omdiskutert fordi Det hvite hus ikke var informert om at Israels statsminister ble invitert til dette, og Obama har vært kritisk til besøket fordi han mener det ikke vil være konstruktivt i forhandlingssituasjonen med Iran. I Israel har Netanyahu fått kritikk for å legge opp til en slik tale så tett opp mot Knesset-valget, og dermed potensiet bruke et annet lands nasjonalforsamling på en måte som påvirker valgkampen. Netanyahu har hele tiden sagt at han ser det som sin plikt å advare så sterkt han kan om atomtrusselen fra Iran. Søndag kveld satte han seg på flyet til USA.

Det pågår forhandlinger mellom Iran og P5+1 (de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland) om en avtale som skal hindre Iran i å anskaffe atomvåpen, mot lettelser i de internasjonale sanksjonene mot landet. USA legger en stor innsats i å få i land en permanent avtale om dette, etter en rekke forhandlingsrunder som har endt med midlertidige avtaler. Netanyahu advarer om livsfarlige konsekvenser dersom avtalen blir for dårlig til å virkelig stanse Irans atomprogram.

 

I dag taler Netanyahu til konferansen AIPAC. Se direkteoverføring mandag klokken 16 ved å klikke her.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart