Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Østerrike vil gi statsborgerskap til etterkommerne av Holocaust-ofre

Den nye regjeringen i Østerrike ønsker et bedre forhold til Israel og det jødiske folk. Her fra parlamentet i Wien. (Foto: Flickr)
Den nye østerrikske regjeringen ønsker et bedre forhold til Israel og jødene. Her fra parlamentet i Wien. (Foto: Flickr)
Den østerrikske regjeringen lanserer en plan for å skape tillit hos Israel.

Kort tid etter at den nye høyreorienterte regjeringen i Østerrike ble tatt i ed mandag, annonserte den en rekke tillitsbyggende tiltak for å forbedre forholdet til Israel og det jødiske folk, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Det skjer etter at den israelske regjeringen har kunngjort at de vil begrense den diplomatiske kontakten med deler av regjeringen i Wien på grunn av antisemittiske røtter hos medlemmer av den nye regjeringskoalisjonen.

Ifølge planen til den nye regjeringen ønsker Østerrike å gi statsborgerskap til etterkommerne av østerrikske Holocaust-ofre. Foreløpig foreligger det ingen detaljer rundt denne planen, men den østerrikske statsministeren Sebastian Kurz sier dette vil gi rundt 200.000 mennesker muligheten til å få østerriksk statsborgerskap – vel og merke hvis de selv ønsker det, understreker han.

Den nye regjeringen har også annonsert at de vil reise et minnesmerke for de 10.000 jødene fra Wien som ble drept i Maly Trostenets-leiren utenfor Hviterusslands hovedstad Minsk. Minnesmerke skal bli reist som en «klar forpliktelse til Østerrikes historiske ansvar for deltakelse i Holocaust.»

Som MIFF har skrevet tidligere vil regjeringen til Katz, som er verdens yngste statsleder, også anerkjenne Israel som en jødisk stat.

I tillegg har regjeringen annonsert at de i 2018 vil markere 80-årsdagen for nazistenes annektering av Østerrike. «Vi ønsker å minnes dem som led som følge av denne hendelsen og sende et klart budskap mot antisemittisme.»

Fram til 80-tallet så Østerrike på seg selv som et uskyldig offer for Nazi-Tysklands annektering av landet i 1938, og ikke som en velvillig medskyldig. Siden den gang har østerrikske regjeringer gjort flere anstrengelser for å ta et oppgjør med landets mørke historie. Når det kommer til andre spørsmål, som for eksempel kompensasjon for eiendeler som ble konfiskert under denne perioden, mener mange at landet fortsatt ikke har gjort nok.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz. (Foto: Dragan Tatic, flickr)
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz ønsker et bedre forhold til Israel. (Foto: Dragan Tatic, flickr)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart