Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kan tilnærming mellom Saudi-Arabia og Iran være en fordel for Israel?

Iran og Saudi-Arabia. (Foto: Kagenmi, iStock)
Fornyet diplomatisk kontakt mellom Riyadh og Teheran reduserer sannsynligheten for at et israelsk forhåndsangrep mot Irans atominstallasjoner får globale konsekvenser, argumenterer Rafael Castro.

Ved det siste Knesset-valget var fredsavtale med Saudi-Arabia en av de viktigste valgløftene til statsminister Benjamin Netanyahu. De siste årene har det kommet mange positive signaler fra Riyadh i retning Jerusalem, og overraskelsen var derfor stor da kineserne i mars fremforhandlet en avtale mellom Iran og Saudi-Arabia om å gjenoppta diplomatisk forbindelser. Til tross for denne siste utviklingen, har Netanyahu fortsatt tro på å få til en avtale.

Kan det være slik at en diplomatisk tilnærming mellom Saudi-Arabia og Iran er til Israels fordel? Ja, svarer den politiske kommentatoren Rafael Castro, i en ny artikkel for den høyreorienterte israelske tenketanken Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA).

Dersom Israel blir tvunget til å gjennomføre et forhåndsangrep mot Irans atominstallasjoner, kan Iran velge å svare militært på en måte som drar Saudi-Arabia inn i en krig. Det kunne skapt stor usikkerhet for verdens oljeforsyninger og gitt negative økonomiske konsekvenser. «Det vil være lurt for Israels ledere å tenke på hvordan en global økonomisk nedgang skapt av et israelsk angrep kan styrke antisemitter,» advarte Castro i 2012. Nå mener han en saudi-iransk fredsavtale gjør et slikt scenario mindre sannsynlig. Iran har ikke lenger politisk eller diplomatisk grunnlag til å hevne seg mot Saudi-Arabia. Og det vil være vanskeligere for Iran å anklage den jødiske staten for globale økonomiske konsekvenser av deres eget angrep mot et muslimsk naboland.

De siste tiårenes historie, viser at USA har lagt press på Israel etter at de selv har vært involvert i krig i Midtøsten. Etter Gulf-krigen i 1991 fulgte Madrid-konferansen og Oslo-prosessen. Etter den andre Gulf-krigen la president George W. Bush press på Israel om tilbaketrekning fra Gaza. «Man trenger ikke mye fantasi for å forestille seg hvilken pris verdensmaktene vil kreve av Israel etter en tredje konflikt i regionen,» skriver Castro. For å hjelpe dem som ikke har «mye fantasi», gir han svaret i klartekst: En full tilbaketrekning fra Vestbredden langs våpenhvilelinjene fra 1967.

Men på grunn av Saudi-Arabias nye diplomatiske avtale med Iran tror Castro dette er mindre sannsynlig. Når sjansene for at Teheran drar Riyadh inn en krig, synker også sjansene for at amerikanerne blir dratt med i krigen.

«Fordi saudi-iransk fredsavtale har gitt USA og Israel færre pressmiddel i Gulf-regionen, har det gjort dem mindre sårbare for iransk militær og økonomisk utpressing,» konkluderer Castro. I 2012 advarte han mot et forhåndsangrep mot Iran, men ti år senere tror han det er større sannsynlighet for at de militære, økonomiske og diplomatiske kostnadene av et slikt forhåndsangrep blir regionale i stedet for globale.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart