Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kina vil ikke stanse Iran-angrep

Den kinesiske professoren Yin Gang forklarte Kinas Midtøsten-politikk på et symposium i Herzliya.

Da folkerepublikken Kina ble erklært i 1949, var Israel et av de første landene i verden til å anerkjenne det. Men på grunn av solidaritet med den arabiske verden, ble Israels utstrakte hånd avvist. Den ferske Midtøsten-staten ble ikke anerkjent av regimet. Ikke før i 1992 ble de diplomatiske relasjonene mellom landene normalisert.

I dag samarbeider de to nasjonene stadig tettere, både når det gjelder handelsvirksomhet og militærindustrien. Samarbeidet har til tider ført til bekymring i USA, som er den største våpenleverandøren til Israel og Kinas fremste rival i den globale maktkampen. Noen salg av israelsk militærteknologi til kineserne har blitt kansellert etter press fra Washington.

På tross av det nyfødte vennskapet har de to landene ulike måter å oppfatte virkeligheten på. Det fører til at israelere ofte reagerer på sin nye alliansepartners Midtøsten-politikk.

«Uavhengig» ekspert
Kinesiske Yin Gang er ansatt som professor ved Det kinesiske akademiet for sosialvitenskap og påstår å være en «uavhengig» ekspert på Midtøsten. Han er ikke medlem av Kommunistpartiet. Nylig var han på besøk i Israel for å delta på et symposium ved Det tverrvitenskapelige senteret i Herzliya.

Ha’aretz har publisert en artikkel der de gjengir mange av de tankene som Gang kom inn på under sine innlegg i denne debatten. De gir et interessant innblikk i hvordan Kina forholder seg til Midtøsten. Ikke minst gir det en mulighet til å forstå hvordan de forholder seg til Iran og et mulig israelsk angrep mot landet. Alle vestlige etterretningstjenester mener Teheran er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Israelere har ofte følt at Kinas politikk i Midtøsten er svært inkonsekvent. De har vært imot strenge sanksjoner mot Iran, samtidig som de har nektet å selge Teheran materialer som kan brukes i utviklingen av atomvåpen. De har gått med på mildere sanksjoner, men selger fortsatt olje til landet.

Venner av Israel, men nøytrale
Gang forklarte dette med Kinas ønske om å framstå som «nøytrale» i Midtøsten. Tidligere tok landet tydelig side med araberne, mens de i dag anser seg som venner av Israel. Men det betyr ikke at regjeringen ønsker å nedgradere sine relasjoner med nasjoner som er fiendtlig innstilt mot Jerusalems politikk, forklarte han.

– Kina kan ikke gjøre mye for å påvirke utviklingen i regionen. Vi eksporterer ikke revolusjon og støtter ikke demokratiske bevegelser. Vi trenger olje for vår økonomi og er derfor avhengige av et stabilt Midtøsten. Når freden råder vil oljen også komme, sa professoren.

Internasjonal ansvarlighet
Ifølge Gang har Kina utvist internasjonal ansvarlighet i denne saken. Da amerikanerne og Israel i 1995 oppdaget at Iran forsøkte å utvikle atomvåpen, gikk Beijing med på USAs krav om å avbryte alle sine atomavtaler med Teheran. Siden har regjeringen arbeidet hardt for å overbevise Iran om at de må samarbeide internasjonalt. Slik kan de bevise at de kun har fredelige hensikter med sitt atomprogram, slik de påstår. Den kinesiske professoren understreket at det ikke er i hjemlandets interesse å se den mektige shiamuslimske nasjonen skaffe seg atomvåpen.

– Vi ønsker definitivt å stanse dem. Etter våre beregninger har ikke Iran tatt noen endelig beslutning ennå. De håper å skaffe seg atomvåpen, men har ikke bestemt seg helt. Jeg møtte nylig den iranske ambassadøren i Beijing og fortalte ham: «Dere har mistet deres mulighet til å produsere atomvåpen. Om dere utvikler dette nå, vil dere måtte krige med USA, Israel, Vesten og araberstatene.

Oljeinteresser
Det handler først og fremst om oljeinteresser for den mektige asiatiske nasjonen. Verdens høyeste innbyggertall, kombinert med en svært ekspansiv økonomi, gjør at Kina har en av klodens raskest voksende bilparker. Forstyrrelser i leveranser, slik som en krig med Iran, er ikke ønskelig. Men kineserne ville ikke stå i veien dersom Israel besluttet å angripe Teherans atomprosjekter.

– Kina er imot enhver militær innblanding overfor Iran, som kan skade den regionale stabiliteten og ramme oljeleveransene. Men Kina vil ikke stanse Israel dersom de beslutter å angripe Iran. På grunn av dette trenger Israel og Midtøsten et land som Kina. Israel trenger Kinas makt, hevdet Gang i Herzliya.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart