En lang rekke ganger, lenge før Gaza-krigen i 2023, er Israel blitt anklaget for folkemord mot palestinerne. Anklagen er blitt framsatt for å demonisere verdens eneste jødiske stat. 

Da PA-president Mahmoud Abbas besøkte Tyskland i 2022, anklaget han Israel for å ha «begått 50 Holocaust» mot palestinerne. I Holocaust ble to tredeler av Europas jødiske befolkning drept av nazistene. Som kontrast har antallet arabiske innbyggere i Gaza og Vestbredden (Judea og Samaria) økt med fire hundre prosent etter 1948. Folkeveksten skjøt fart etter at Israel fikk kontroll over områdene i 1967.

Les mer på temasiden Løgnanklagene mot Israel om folkemord og etnisk rensning

Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Reisebrev: Bare fem timer til Israel

Fra Jaffa er det flott utsikt mot Tel Aviv. Mens Jaffa er flere tusen år gammel er Tel Aviv bare 109 år. (Foto: Bjarte Bjellås)
Med Norwegians direkterute fra Oslo er Jaffa, Tel Aviv og resten av Israel bare fem timer unna. (Foto: Bjarte Bjellås)
Med Norwegians direkterute er Israel nærmere enn noen gang tidligere.

31. oktober åpnet Norwegians etterlengtede direkterute mellom Oslo og Tel Aviv. Nå er ikke nordmenn lenger avhengig av unødvendige mellomlandinger når man skal reise til Israel. Stranden i Tel Aviv og andre begivenheter i landet er nå bare fem timer unna. MIFF var med på jomfruturen onsdag 31. oktober. Det første som slo oss var hvor behagelig det var å slippe lange mellomlandinger i utlandet. Det gjør reisen utrolig mye enklere. Klokken 09.15 tok flyet av fra Oslo lufthavn Gardermoen. Klokken 15.10 lokal tid, etter 4 timer og 55 minutt, landet flyet på Ben Gurion-lufthavn i Tel Aviv.

Klokken 09.15 forlot vi et regntungt Norge med kurs for Israel. Fem timer senere var vi framme. (Foto: Bjarte Bjellås)
Klokken 09.15 forlot vi et regntungt Norge med kurs for Israel. Fem timer senere var vi framme. (Foto: Bjarte Bjellås)

Da vi forlot Oslo var det regn og åtte grader. Da vi gikk ut av flyet i Israel ble vi møtt av 33 grader og sol. En kort flytur tok oss til en helt annen verden.

Fra flyplassen gikk turen videre direkte til Jerusalem. Solen var i ferd med å gå ned da vi ankom den israelske hovedstaden. Oppholdet i Jerusalem startet med et besøk til Mahaneh Yehuda-markedet. Dette er et sted man absolutt bør oppleve når man besøker Jerusalem. Mahaneh Yehuda er en fantastisk opplevelse av ulike mennesker, lyder og lukter. Her trigges alle sansene. I tillegg til frisk frukt og grønnsaker, kan man kjøpe bakevarer, fisk, kjøtt, ferdigmat, krydder, klær og sko, husvarer, tekstiler og ting tilhørende jødedommen. Etter å ha oppholdt seg på markedet i flere timer var det tid for en bedre middag på en lokal restaurant i Jerusalem. Utvalget av spisesteder i byen er stort og det er noe å velge mellom for enhver smak. Etter middagen var på tide å rusle hjemover til hotellet og ta kvelden.

Mahaneh Yehuda-markedet i Jerusalem er en opplevelse for alle sansene. Her er det mange lukter, lyder og smaker. (Foto: Bjarte Bjellås)
Mahaneh Yehuda-markedet i Jerusalem er en opplevelse for alle sansene. (Foto: Bjarte Bjellås)

Torsdag startet turen med et besøk til Oljeberget, som er et høydedrag øst for Jerusalem. Her kan man skue utover Jerusalem og Gamlebyen. Oljeberget er også et ettertraktet sted for jøder å bli gravlagt. Dette kommer av at stedet er sentralt i den jødiske religion. På kong Davids tid var dette et sted man pleide å tilbe Gud. Tusenvis av jøder er gravlagt her. Fra Oljeberget gikk turen videre ned mot Gamlebyen i Jerusalem. Vi ble sluppet av ved Løveporten, en av de åtte murportene inn til Gamlebyen. Porten ligger i østmuren, og inngangspartiet er startpunktet på den tradisjonelle, kristne vandringen i Jesu fotspor fra fengsel til henrettelse langs Via Dolorosa.

Fra Oljeberget er det en fantastisk utsikt over Jerusalem. I forgrunnen ligger det jødiske graver. (Foto: Bjarte Bjellås)
Fra Oljeberget er det en fantastisk utsikt over Jerusalem. I forgrunnen ligger det jødiske graver. (Foto: Bjarte Bjellås)

Ved enden av Via Dolorosa kommer man til Den hellige gravs kirke, på engelsk kjent som Church of the Holy Sepulchre. Det er en kirke bygget på det som ifølge tradisjonen er Golgata, stedet hvor Jesus ifølge kristen tro ble korsfestet. Kirken inneholder også graven hvor Jesus ifølge legenden ble lagt etter sin død, og den har derfor vært et viktig pilegrimsmål for kristne siden det 4. århundret. Kirken er i dag felles for en lang rekke av forskjellige kristne grupperinger, som hver råder over egne kapeller, og den er setet for den ortodokse patriarken av Jerusalem og en katolsk erkediakon. Den er kristendommens helligste kirke. Denne kirken er et svært populært turistmål og du må derfor være forberedt på lange køer både inn og ut av kirken.

Inne i Den hellige gravs kirke i Jerusalem er det mange som ønsker å berøre stedene hvor mange tror at Jesus ble korsfestet og begravet. (Foto: Bjarte Bjellås)
Mange tror Jesus ble korsfestet og begravet hvor Den hellige gravs kirke i Jerusalem står i dag. (Foto: Bjarte Bjellås)

Fra Via Dolorosa og Den hellige gravs kirke gikk turen videre til det Jødiske kvarter i Gamlebyen. Det er et av fire kvarter som byen er delt opp i. I tillegg til det jødiske har du det muslimske, kristne og armenske kvarter. I det jødiske kvarter ligger Vestmuren, som er en rest av støttemuren etter det jødiske Tempelet i Jerusalem. Muren var en del av en større struktur bygget av Herodes og ødelagt av romerne i år 70. Muren er 48 meter lang og 18 meter høy. Selve templet var plassert på toppen av det eldre Salomos tempel, som igjen ble bygget på det fjellet der Abraham skulle ofre Isak. Vestmuren er det helligste stedet hvor jøder har lov til å be. Torsdager og mandager er det Bar Mitzvah her, som er en opplevelse å være vitne til.

Hver mandag og torsdag er det Bar Mitzva ved Vestmuren i Jerusalem. Det er en opplevelse å være til stede. (Foto: Bjarte Bjellås)
Hver mandag og torsdag er det Bar Mitzva ved Vestmuren. Det er en opplevelse å være til stede. (Foto: Bjarte Bjellås)

Etter omvisningen i Gamlebyen gikk ferden videre mot Dødehavet. Mens Jerusalem ligger over 800 meter over havet, ligger Dødehavet 400 meter under havoverflaten. Kjøreturen fra Jerusalem til Dødehavet tar rundt en times tid. Dødehavet er kjent for sitt saltholdige vann på ca. 30%. Det er også det laveste punkt på kloden. Dødehavsområdets egenartede karakter har gjort det til et reisemål for vanlige turister, men også for helsereiser. Det salte vannet kombinert med høy luftfuktighet, lufttemperatur og solstrålingens spesielle påvirkning 400 meter under havoverflaten gir spesielle forutsetninger for behandling av blant annet psoriasis og andre hudlidelse. Også norske pasienter sendes på kuropphold til Dødehavet. Uansett årsak – det er verdt å oppleve Dødehavet minst en gang i livet.

Dødehavet er verdens laveste punkt og et populært sted å besøke når man er på ferie til Israel. Her flyter man i vannet. (Foto: Bjarte Bjellås)
Dødehavet er verdens laveste punkt og et populært sted å besøke. Her flyter man i vannet. (Foto: Bjarte Bjellås)

Fra Dødehavet gikk turen tilbake til Jerusalem og videre til Tel Aviv. Solen gikk ned i det vi kjørte over Judeafjellene på vei mot Middelhavet. Det tar normalt i underkant av en time å kjøre fra Jerusalem til Tel Aviv, men med mye trafikk tar turen ofte lengre tid. Uansett kom vi tidsnok fram til middagsreservasjonen på en av byens italienske restauranter. I Tel Aviv har du virkelig et bredt spekter av spisesteder. Her kan du velge og vrake i restauranter. Her tilbys det alt fra sushi til tradisjonell mat fra Midtøsten. Tel Aviv regnes også som verdens vegan-hovedstad, med over 400 veganske og vegetarianske restauranter. Det skal godt gjøres å ikke finne noe du liker å spise i Tel Aviv. I tillegg får du tak i shawarma og falafal over alt.

Shakshuka er en nasjonalrett i Israel, der den for det meste spises som frokost. (Foto: Bjarte Bjellås)
Shakshuka er en nasjonalrett i Israel, der den for det meste spises som frokost og lunsj. (Foto: Bjarte Bjellås)

Fredag morgen våknet vi til nok en deilig dag i Israel. Det er en lett og lystig atmosfære i Tel Aviv på fredager, i timene før sabbaten starter. Det er bare halv arbeidsdag i Israel på fredager, men mange som jobber på kontor tar seg fri hele dagen. Derfor er det mange lokale som er ute og nyter fridagen. Mange tar også turen til de mange lokale markedene i byen. Vi starter dagen på Carmel-markedet, som er det største i Tel Aviv. Her er det så enormt med lyder, lukter og inntrykk. Og ikke minst er det enormt med mennesker her. Det er bare å smøre seg med tålmodighet når man skal vandre gjennom markedet, for her går det sakte. Heldigvis er det mulig å snike seg forbi i en av sidegatene og oppleve unike kafeer, barer og restauranter. Mange israelere handler inn matvarer til sabbaten på markedet, da både mat og frukt er billigere her enn på de lokale supermarkedene. Etter besøket til markedet gikk turen til Tel Aviv-nabolaget Neve Tzedek. Dette er et av byens eldste nabolag, men har de siste årene blitt et moderne og populært strøk.

Neve Tzedek er et av Tel Avivs eldste, men samtidig hippeste, nabolag. De siste årene har området blitt renovert og oppgradert. (Foto: Bjarte Bjellås)
Neve Tzedek er et av Tel Avivs eldste, men samtidig hippeste, nabolag. (Foto: Bjarte Bjellås)

Etter turen til Carmel-markedet og Neve Tzedek gikk turen videre til Jaffa, som er en historisk havneby like ved Tel Aviv. Byen nevnes blant annet flere ganger i Bibelen. I dag er Tel Aviv og Jaffa så tett knyttet sammen at det fint går an å spasere mellom de to byene. Eventuelt kan man leie en av de mange syklene som er til utleie i byen(e). Da vi besøkte Jaffa var solen i ferd med å gå ned i Middelhavet. Vi benyttet anledningen til å hive oss med på en av de mange båtene som tilbyr en tur ut i Middelhavet fra Jaffa. Det er en fantastisk opplevelse å se solen forsvinne med i Middelhavet med Tel Aviv og Jaffa i bakgrunnen. Det er bare å møte opp på kaien hvis man ønsker en tur.

Jaffa er en flere tusen år gammel by som er omtalt flere ganger i Bibelen. I dag er byen vokst sammen med Tel Aviv. (Foto: Bjarte Bjellås)
Jaffa er en flere tusen år gammel handelsby. I dag har byen vokst sammen med Tel Aviv. (Foto: Bjarte Bjellås)

Etter at solen har sunket ned i Middelhavet og mørket har overtatt åpner det seg en helt ny verden i Tel Aviv. Nå byttes kafeer og markeder ut med diskoteker og utesteder. Det sies at byen aldri sover. Derfor serveres det enkelte steder frokost døgnet rundt. Og flere utesteder holder det gående helt til klokken 10 på morgenen. Mange telavivere lever på natten og sover på dagen. Utestedene i Tel Aviv er en jungel det kan være vanskelig å finne fram i. På grunn av dette har enkelte gründere startet guidede turer hvor du kan få en omvisning i Tel Avivs nattliv med lokalkjente. Vi ble med en slik guided tur. Det ga en unik mulighet til å oppleve en del av Tel Avivs godt skjulte skatter. Bak anonyme dører, i skjulte bakgater, finnes det en verden de færreste vil finne frem til uten hjelp fra lokalkjente.

Utelivet i Tel Aviv er en jungel. Ved å leie inn lokale guider kan man oppleve steder bare de lokalkjente kjenner til. (Foto: Bjarte Bjellås)
Ved å leie inn en lokal guide kan man oppleve utesteder som bare de lokalkjente i Tel Aviv kjenner til. (Foto: Bjarte Bjellås)

Lørdagen ble tilbragt på stranden i Tel Aviv. Temperaturen i luften var på godt over 30 grader, mens temperaturen i havet lå på 27-28 grader. Siden det var lørdag og fridag var det mange israelere som hadde tatt turen ned for å kjøle seg ved havet. Stranden i Tel Aviv er perfekt for både store og små. Småbarnsfamilier, ungdom, voksne og eldre. Alle kan trives på stranden i Tel Aviv. Det er restauranter, barer, strandstoler, parasoller og mange forskjellige aktiviteter langs hele stranden. Derfor er det ikke noe problem å tilbringe en hel dag her. Mange av byens hoteller ligger også tett på denne vakre stranden. For vår del var turen i ferd med å avsluttes. Vårt fly gikk hjem igjen lørdag kveld. En av fordelene med å fly hjem på lørdager er at det på grunn av sabbaten er utrolig stille og rolig på Ben Gurion. En ulempe er at det ikke går offentlig transport. Dermed er man avhengig av drosje for å komme seg til flyplassen. På grunn av motvind tar flyturen hjem til Norge noe lenger tid. Det er beregnet at turen tar en halvtime lenger enn nedover. Men reisen er ikke så lang at det på noen måte blir ukomfortabelt. Fem og en halv time etter at vi forlot Israel lander vi på Gardermoen.

På stranden i Tel Aviv kan små og store tilbringe mange timer. Mange av byens hoteller ligger rett ved stranden. (Foto: Bjarte Bjellås)
På stranden i Tel Aviv kan små og store tilbringe mange timer. Mange hoteller ligger rett ved stranden. (Foto: Bjarte Bjellås)

I 2017 var det rundt 14.000 nordmenn som besøkte Israel. Det tallet er ventet å øke til 17.000 i løpet av 2018. Økningen til tross, det er et relativt lite antall når man ser alt Israel har å by på. Nordmenn elsker varme destinasjoner langs Middelhavet og Israel er en perle som burde bli oppdaget av flere. I tillegg til det varme klimaet har landet massevis av å by på innen historie, mat, kultur og shopping. Israel har noe for alle og enhver. Fra pulserende Tel Aviv, byen som aldri sover, til historiske og myteomspunnede Jerusalem. På én dag kan man bade i Rødehavet, Dødehavet og Middelhavet. Du har Haifa i nord og Eilat i sør. Landet er såpass lite, på større med Sør-Trøndelag fylke, at det er enkelt å oppleve alt det Israel har å by på. Se bare på alt vi opplevde i løpet av noen få dager.

Ønsker du å våkne opp i et solfylt Tel Aviv? Med Norwegians direkterute er byen bare fem timer unna. (Foto: Bjarte Bjellås)
Ønsker du å våkne opp i et solfylt Tel Aviv? Med Norwegians direkterute er byen bare fem timer unna. (Foto: Bjarte Bjellås)

MIFF sendte en rekke direktesendinger på Facebook fra rundreisen i Israel. Opptak av disse sendingene kan du se ved å klikke på denne lenken.

Norwegian flyr direkte mellom Oslo og Tel Aviv på onsdager og lørdager. Billettene ligger på rundt 1700 kroner tur/retur og oppover. Hvis man ønsker tilknytning til andre byer i Norge koster billettene noe ekstra.

Gi MIFFs bøker som julegave til deg selv og andre

  1. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  2. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  3. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart