Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Texas anklager norsk selskap for Israel-boikott – selger alle aksjene

Det amerikanske flagget og flagget til Texas vaier utenfor Texas State Capitol i Austin. (Foto: Flickr)
Det amerikanske flagget og flagget til Texas vaier utenfor Texas State Capitol i delstatshovedstaden Austin. (Foto: Flickr)
To store amerikanske pensjonsfond selger seg ut av finanskonsernet DNB.

Texas har solgt seg ut av DNB, Norges største finanskonsern, fordi de mener selskapet boikotter Israel. Den amerikanske staten vedtok i 2017 en lov som forbyr statlige virksomheter å investere i selskaper som boikotter den jødiske staten. Desinvesteringen i DNB er den første handlingen staten gjør i henhold til den nye loven, skriver den israelske storavisen Israel Hayom.

Det er to store pensjonsfond i Texas som nå selger sine aksjer i det norske selskapet. Et av fondene har aksjer for 575 millioner kroner mens det andre har for 34 millioner kroner. Totalt selges aksjer for 609 millioner kroner.

Den amerikanske staten Illinois, som har tilsvarende lovverk som Texas, har også listet DNB som et selskap som boikotter Israel. Det forstår DNB lite av.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerweld, avviser at de boikotter Israel. (Foto: DNB)
Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, avviser at selskapet boikotter Israel. (Foto: DNB)

– Det er helt feil at vi boikotter Israel. Dette har vi også prøvd å forklare til myndighetene i Texas, uten at vi har fått noe svar fra dem så langt. Det er ingen politikk hos oss om å boikotte Israel, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB til MIFF.

Westerveld viser til at finanskonsernet har gjort en rekke investeringer i Israel. MIFF har tidligere skrevet om DNBs investeringer i et israelsk teknologiselskap.

– Vi investerer i en rekke selskaper i Israel, så det er overhodet ingen boikott, understreker han.

På DNBs egne nettsider har de listet opp en rekke selskaper som de av ulike årsaker ikke investerer i. Minst to av disse bedriftene er israelske, som Africa Israel Investments Ltd. og Elbit. Sistnevnte bygger blant annet droner som sikrer Europa. Ved å ekskludere disse selskapene investerer ikke DNBs fond penger i dem. Westerveld vet ikke om dette er årsaken til boikott-anklagene.

– Denne listen er en vurdering av selskaper som vi på vegne av våre kunder kan investere i eller ikke. Det kan være at dette er årsaken, men det har vi ikke fått svar på, sier Westerveld, som håper å rydde opp i saken.

– Vi ønsker at ting skal være korrekt. Og det er ikke korrekt at vi boikotter Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart