Det israelske utenriksdepartementet utnevnte onsdag Rasha Atamny (31) til å representere den jødiske staten i Tyrkia. Hun blir dermed Israels første kvinnelige muslimske diplomat. Atamny, som snart er ferdig med utenriksdepartementets opplæring, vil fungere som førstesekretær i det innflytelsesrike muslimske landet.
Tyrkia er en viktig regional alliert av Israel med sterke økonomiske bånd. De to landene skrev i juni 2016 under på en forsoningsavtale og endte med det en seks år lang splid mellom landene. Den nye kvinnelige diplomaten kommer fra den hovedsakelig arabiske byen Baqa al-Gharbiya i sentrale Israel, bare rett innenfor den grønne linjen fra 1967 mellom Israel og Vestbredden, skriver Times of Israel.
Selv om hun er Israels første kvinnelige muslimske diplomat, blir hun ikke Israels første kvinnelige arabiske diplomat. Den kristne arabiske Rania Joubran, datter av høyesterettsdommer Salim Joubran, jobbet som israelsk diplomat fra 2006 til 2009. Israel har også hatt mange mannlige muslimske og kristne arabiske diplomater. Arabiske George Deek var i flere år nestleder ved Israels ambassade i Oslo.
Atamny, som studerte psykologi ved det hebraiske universitet i Jerusalem, representerte Israel som ungdomsrepresentant i FN i tre måneder.
– I løpet av de tre månedene jeg var i FN er det spesielt én episode som jeg alltid vil huske. En dag satt jeg som vanlig ved Israels sete i FNs menneskerettighetsråd og lyttet med stor interesse på diskusjonen om fant sted. Det handlet om brudd på kvinners rettigheter, skriver Atamny i en blogg drevet av utenriksdepartementet.
Hun ble sjokkert og skuffet over den diskrimineringen hun hørte mot Israel.
– Jeg satt og lyttet til at Syria, Saudi-Arabia, Iran, Iran og Egypt anklaget Israel for systematiske brudd på kvinners rettigheter, mens jeg – en arabisk-muslimsk kvinne av palestinsk opphav – var Israels representant i FN. Den dagen gjorde meg så skuffet og gjorde at jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender, skriver Atamny.
Da bestemte hun seg for å søke opptak som lærling hos utenriksdepartementet.
– Jeg tror på fred fordi jeg tror at mennesker kan gjøre en positiv forskjell i verden, og jeg ønsker å være en del av den forandringen, skriver hun i bloggen.