Den britiske statsministeren David Cameron under Syria-avstemningen i Underhuset. (Foto: Skjermdump fra YouHotNews, YouTube.com)
Den britiske statsministeren David Cameron under Syria-avstemningen i Underhuset. (Foto: Skjermdump fra YouHotNews, YouTube.com)

Underhuset blokkerte Syria-operasjon

Storbritannia blir ikke med på en mulig Syria-operasjonen, etter at regjeringens forslag ble nedkjempet i Underhuset. Men amerikanerne er fast bestemt på å straffe Damaskus - og får backing fra Paris.

Statsminister i Storbritannia, David Cameron, gikk på et sviende nederlag i Underhuset på torsdag. Hans forsøk på å få et parlamentarisk flertall i ryggen for å gå til aksjon mot Syria-regimet sammen med USA vant ikke fram.

– Det britiske parlamentet, som reflekterer synet til det britiske folk, ønsker ingen britisk militæraksjon, sa Cameron til journalister etter avstemningen. Han lover å respektere beslutningen, selv om han er uenig.

Se utdrag fra debatten i Det britiske underhuset her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eEV6ySlsAmk[/youtube]

Det betyr at London, som allerede har sendt en rekke kampfly til sine to flybaser på Kypros, må trekke seg fra hele operasjonen. Men ifølge nyhetsbyråene Reuters og Associated Press (AP) ønsker USAs president Barack Obama å kjøre et amerikansk sololøp i denne saken, dersom ingen andre land melder seg frivillig.

– USAs president er valgt inn med en plikt til å forsvare nasjonale sikkerhetsinteresser til USA, sier Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus i Washington.

USAs utenriksminister Chuck Hagel (Foto: Wikimedia Commons)
USAs utenriksminister Chuck Hagel (Foto: Wikimedia Commons)

På en pressekonferanse i Manila forklarte forsvarsminister Chuck Hagel at USA også arbeider målrettet med sine allierte, for å «analysere faktaene videre» om giftgass-angrepet i sist uke. Han mener at avstemningen i det britiske parlamentet heller ikke endrer noe på det gode forholdet mellom USA og Storbritannia, rapporterer Yedioth Aharonoth.

– Avstemningen i parlamentet endrer ikke det. Enhver nasjon har ansvaret for å ta deres egne beslutninger og det respekterer vi for enhver nasjon […] Vi vil fortsette å arbeide med Storbritannia og samrå oss med Storbritannia, slik vi gjør med alle våre allierte. Når det gjelder internasjonal innsats og samarbeid, er det et mål for president Obama og vår regjering at uansett hvilken beslutning som tas, så vil det skje som et samlet internasjonalt samarbeid.

Se pressekonferansen med utenriksminister Chuch Hagel her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XscpuqhXmlM[/youtube]

Torsdag morgen lokal tid presenterte Obama-administrasjonen «ferske beviser» til den amerikanske Kongressen, skriver Reuters, på at Syria-regimet står bak det kjemiske angrepet i Ghouta. Medlemmer fra administrasjonen hevdet at det heller «ikke finnes noen tvil» lenger, om at slike ikke-konvensjonelle våpen ble benyttet.

Kongressmedlemmene stilte en rekke kritiske spørsmål, som for eksempel om «begrensede» militære tiltak i det hele tatt vil skremme president Bashar Assad fra å bruke kjemiske våpen igjen. Mange av kongressmedlemmene fra begge partier følte ikke at informasjonen de ble tildelt var tilstrekkelig, mens Det hvite hus’ representanter hevdet en for stor åpenhet tvinger USA til å legge makt bak ordene for å ikke framstå som «en papirtiger».

David Horovitz, grunnlegger av og sjefsredaktør i Times of Israel (Foto: davidhorovitz.com)
David Horovitz, grunnlegger av og sjefsredaktør i Times of Israel (Foto: davidhorovitz.com)

Skuffet israeler
Sjefsredaktør i Times of Israel, David Horovitz, er svært skuffer over at statsminister Cameron ikke bare ventet på at FN-inspektørene fullfører sitt arbeid i Syria, før denne avstemningen i Underhuset ble gjennomført.

– En arrogant og alvorlig statsminister, David Cameron, med sin magefølelse som sa at det internasjonale samfunnet ikke kunne tillate at president Bashar Assad kunne slippe unna med å gasse sitt eget folk, har på fryktelig vis undervurdert det britiske folk og parlamentet, for å raske seg inn i en uoversiktlig militærkonflikt. I stedet for å vente med litt tålmodighet – til FN-inspektørenes rapporterer tilbake fra området hvor Assads ugjerninger skal ha skjedd, til FNs sikkerhetsråd utvilsomt kommer til å stemme ned militær reaksjon, og for det britiske folket å forstå at det ikke vil komme noen respons mot Assad så lenge Russlands ønsker blir fulgt […] – forsøkte han å få parlamentet til å sette sitt godkjenningsstempel på det amerikanerne nå måtte finne på, skriver Horovitz.

– Statsminister Benjamin Netanyahu vil føle seg enda mer bittert sikker i ofte uttalte overbevisning: Når alt kommer til alt, mot hvilken fare det måtte være, må Israel kunne ta hånd om seg selv uten hjelp fra noen, mener han.

Hollande støtter Obama

Frankrikes president Francois Hollande (Foto: Wikimedia Commons)
Frankrikes president Francois Hollande (Foto: Wikimedia Commons)

Britenes manglende villighet til tross, varsler Frankrikes president Francois Hollande at regjeringen hans ønsker å straffe Assad for det han har gjort.

– Ja [vi kan gå til aksjon uten Storbritannia]. Ethvert land er suverent i spørsmålet om de vil delta eller ikke i en operasjon. Det er det samme for Storbritannia som det er for Frankrike, fortalte han til den franske avisen Le Monde.

Den franske presidenten trenger ikke å gjennom en avstemning i parlamentet, for å bruke militæret i utenlandsoperasjoner. Men likevel lover han å ikke ta en beslutning om å delta, uten at det finnes et bevisgrunnlag godt nok å gå til krig på.

– Alle muligheter er åpne. Frankrike ønsker handling som er proporsjonal og stram mot Damaskus-regimet. Det er noen få land som har kapasitet til å påføre [militære] sanksjoner ved bruk av passende midler. Frankrike er et av dem. Vi er klare og vi vil ta vår beslutning i sterkt samråd med våre allierte.

Tyrkiske myndigheter har tidligere luftet tanken om at de vil delta i en en amerikansk-ledet operasjon mot Syria.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart