Forholdet mellom Israel og Kina har gått litt opp og ned gjennom historien. Men fra 2010, og særlig de tre siste årene, har det vært en sterk vekst i forbindelsene mellom Israel og Kina.
Det begynte med en rekke besøk på høyt nivå mellom israelere og kinesere. I mai 2013 besøkte statsminister Benjamin Netanyahu Kina. Siden har blant andre den kinesiske utenriksministeren og visestatsministeren besøkt Israel.
USA har forlangt at Israel ikke skal selge våpen til Kina. (Amerikanere har bidradd med teknologi og/eller finansiering til mange av våpnene.) Men Israel og Kina samarbeider til en viss grad i kampen mot islamsk terror. Kina har økende problemer med muslimske separatist-grupper.
I 2014 var Kina Israels fjerde største handelspartner og den største i Asia. Kinesiske bedrifter har investert for over 30 milliarder kroner i Israel. Kinesere er i økende grad med på å bygge ut Israels infrastruktur. Man drøfter også en frihandelsavtale mellom landene.
Kinesere har gitt store beløp til Tel Aviv-universitetet og Technion (Israels teknologiske universitet) i Haifa. Israel har gitt stipender til kinesiske doktorgradsstudenter som studerer i Israel. Israelske universiteter og organisasjoner arbeider for å opptrette sentra og programmer for Israel og jødiske studier ved kinesiske universiteter.
Kina har balansert sitt ønske om et omfattende samarbeid med Israel mot sine interesser i andre land i Midtøsten. Kina får en betydelig del av sine energi-ressurser derfra. Men i dagens situasjon, med sterke motsetninger mellom ulike muslimske land, er hatet mot Israel ikke lenger en så samlende faktor i den muslimske verden som det var tidligere. Etter som stadig flere muslimske land går i oppløsning, verdsetter Beijing at Israel er et stabilt land. Litt virker det også inn at Israel tradisjonelt er en alliert av USA, som er Kinas fremste rival.
For Israel er det en trygghet i å utvikle omfattende økonomiske, vitenskapelige og kulturelle forbindelser med Kina (det gjelder også India). Etter som krefter som går inn for ulike former for boikott blir stadig sterkere hørt i Europa, og etter hvert også i USA, er det fint at Israel har flere bein å stå på.
Kina har stemt nokså konsekvent mot Israel i FN. Noen av grunnene til det kan du finne i en artikkel fra 2005.
Men i samtaler og forhandlinger med israelerne legger ikke kineserne noe stort press på Israel i saker som angår palestinerne. De presser faktisk mindre enn USA gjør.
Men sterke røster i Israel advarer mot å tro at Kina kan erstatte USA. Forholdet til Kina kan i beste fall bli et viktig tillegg til USA (og andre vestlige land).
Japan og Sør-Korea, som begge er avhengige av amerikanske garantier i forholdet til Kina, har satset på økt samarbeid med Kina. Det er snakk om å opprette en frihandelssone. Disse landene, og i tillegg Taiwan, har søkt om å få slutte seg den asiatiske banken for investeringer i infrastruktur. Det er Kina står bak denne banken. Tanken er at den skal være en motvekt mot Verdensbanken. Også Israel skal være med der.
Kilde: En artikkel av Yoram Evron på ynetnews (Yedioth Aharonoth) 18. april 2015.