En tidligere dansk FN-soldat, med en over 25 år lang karriere i militæret, forteller for første gang sin historie fra Libanon til den danske avisen B.T.
Avisen omtaler han bare som Michael, da han ikke ønsker å offentliggjøre etternavnet. Michael var selv i Sør-Libanon for 10 år siden som en del av FN-organisasjonen UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization).
UNTSO, som er FNs eldste fredsbevarende operasjon, samarbeidet tett med UNIFIL i Sør-Libanon. De pleier ofte å dele de samme militærbasene.
UNIFIL, FNs midlertidige styrke i Libanon, har som oppgave å observere og rapportere brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon 1701. Det var en resolusjon fra 2006 som skulle avvæpnede Hizbollah og gjøre Sør-Libanon demilitarisert.
Men i stedet for å bli avvæpnet har Hizbollah bygget seg kraftig opp militært.
– Vi var fullstendig underlagt Hizbollah og hadde begrenset bevegelsesfrihet. Vi opererte for eksempel aldri etter mørkets frembrudd av frykt for Hizbollah. Så de hadde fritt leide på kvelden og nettene, sier Michael om sin tid i Libanon.
Hvis Micael og hans kollegaer fra enten UNTSO eller UNIFIL forsøkte å kjøre inn i byer eller områder hvor de mente Hizbollah opererte, ble de som regel stoppet av det man forstod var medlemmer av den libanesiske terrorgruppen.
– De blokkerte rett og slett veien. De var ikke synlig bevæpnet, men de var aggressive og det var helt tydelig at de var medlemmer av Hizbollah. Vi visste godt hvem som bestemte, spesielt i de sjiamuslimske byene. De ville ikke at vi skulle se hva de drev på med, sier Michael og fortsetter:
– Når vi patruljerte ved den Blå linjen så vi ofte «sivile» som tok bilder tett på israelske militære installasjoner. Når det skjedde trakk vi oss bare tilbake og observerte på avstand. Det var rett og slett det vi var instruert til, sier han.
Med den «blå linjen» referer han til grensen mellom Israel og Libanon.
Hizbollah fikk lov å gjøre som de ville
Hizbollahs kontroll over Sør-Libanon var massiv allerede for ti år siden, forteller Michael. Siden har de bare fått mer og mer makt og innflytelse.
– De sivile som ikke brydde seg om Hizbollah, spesielt de kristne, var redde for å motsi dem. Det var en utbredt frykt for dem, sier den tidligere soldaten.
Noe av det mest frustrende for Michael var det totale fraværet av handling og konsekvenser når de så åpenbare brudd på FN-resolusjon 1701.
– Vi rapporterte daglig brudd på resolusjon 1701 til våre overordnede, inkludert at vår bevegelsesfrihet ble begrenset, men det skjedde aldri noe.
– Vi hørte ikke tilbake fra dem og ingenting ble gjort. Det var utrolig frustrerende og det bekreftet bare det jeg hadde opplevd i andre land jeg var utstasjonert i – at FN er inkompetente, mener den tidligere FN-soldaten.
Verken UNIFIL eller UNTSO har kommentert saken overfor B.T.
I desember 2022 ble den 23 år gamle irske FN-soldaten Seán Rooney brutalt myrdet da han kjørte en snarvei gjennom en landsby Hizbollah kontrollerte. Irske myndigheter tror soldaten ble drept av Hizbollah for å skremme FN fra å patruljere i områdene hvor terrorgruppen lagrer sine våpen og raketter.
