Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Slik var livet på Gazastripen under Hamas sitt jerngrep

Gaza by før krigen. Hamas hadde "øyner og ører" over alt i byen. (Foto: Flash90)
Dokumenter avslører hvordan Hamas overvåket all politisk aktivitet på Gaza, hva folk publiserte i sosiale medier og folks kjærlighetsliv.

Hamas-leder Yaya Sinwar har i årevis hatt tilsyn med en hemmelig politistyrke på Gazastripen som overvåket vanlige palestinere og som laget lister på unge mennesker, journalister og de som stilte spørsmål ved styresmaktene. Det viser dokumenter som avisen The New York Times har fått tilgang på.

The General Security Service, som politistyrken heter, er formelt en del av Hamas sitt politiske parti, men fungerer som en del av regjeringen.

Avisen skriver at den hemmelige politistyrken hadde et nettverk av informanter i Gaza, hvorav noen rapporterte sine egne naboer til politiet. Folk havnet i mappene til politiet hvis de deltok i protester eller kritiserte Hamas offentlig. Det ble også undersøkt om folk hadde utenomekteskapelige forhold.

Michael Milshtein, en tidligere israelske etterretningsoffiser, sammenligner dem med Stasi, overvåkningsorganet til kommunistpartiet i Øst-Tyskland. De ble brukt til å overvåke og avskrekke opposisjonelle og regimekritikere.

– The General Security Service er akkurat som Stasi i Øst-Tyskland. Du har alltid et øye på bakken, forteller han til avisen.

Det har ikke vært ukjent at Hamas har styrt Gaza med jernhånd og at mange palestinere har opplevd både fengsel og tortur for å demonstrere, men omfanget av overvåkingen av livet i Gaza har ikke vært kjent tidligere.

Medlemmer av Hamas’ militære ving under en parade etter krigen mot Israel i mai 2021. (Foto: Flash90)

Det 62 sider lange dokumentet som New York Times har fått tilgang på viser hvordan Hamas, til tross for at de hevder å representere folket i Gaza, ikke engang vil tolerere et snev av dissens fra sin egen befolkning.

De hemmelige sikkerhetstjenestene har forfulgt journalister og personer de mistenker for umoralsk oppførsel. Agenter har fått kritikk fjernet fra sosiale medier og politiske protester ble sett på som trusler som skulle undergraves.

– Det er mange mennesker i Gaza som praktiserer selvsensur. De ønsker ikke problemer med Hamas-regjeringen, sier Mkhaimar Abusada, professor i statsvitenskap fra Gaza by, til den amerikanske avisen.

Dokumentet som avisen har fått tilgang til skal ha blitt funnet av israelske styrker under en operasjon på Gazastripen. Avisen har så kontaktet flere av palestinerne som var navngitt i arkivet til den hemmelige politistyrken. Intervjuene de har gjort samsvarer med informasjonen i dokumentet. Det skal ha inneholdt informasjon om minst 10.000 palestinere på Gazastripen.

Før krigen brøt ut hadde politistyrken månedlige utgifter på over 1,2 millioner kroner og 856 ansatte. Av disse var over 160 betalt for å spre Hamas-propaganda og kampanjer mot politiske motstandere. Statusen til politistyrken er i dag ukjent, da den er blitt betydelig svekket i israelske angrep.

Målene til The General Security Service er lik andre sikkerhetstjenester i land som Syria, som har brukt hemmelige enheter til å knuse motstandere.

Dokumentene viser også at hvordan Hamas er skeptiske til utenlandske organisasjoner og journalister og at de overvåker arbeidet deres, hvem de intervjuer og hvor de beveger seg.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart