Lørdag 10. desember og søndag 11. desember ble både Tyrkia og Egypt rammet av terrorangrep som førte til titalls drepte i begge land. Midt under gudstjenesten søndag formiddag gikk en bombe av i en kirke nær den koptiske katedralen i Egypts hovedstad Kairo, ifølge Times of Israel. 24 personer ble drept i angrepet, som er det dødeligste angrepet på Egypts kristne minioritet i nyere tid.
Ingen tok ansvar for angrepet, men det er ikke første gang at den koptiske kristne befolkningen har vært mål for jihadistiske angrep. Ifølge Ha’aretz skal den egyptiske regjeringen ha beskyldt gruppa Hasam, som er tilknyttet Det muslimske brorskapet, for angrepet.
Både politiske og religiøse ledere fordømte terroren, og president Abdel Fattah al-Sissi erklærte tre dagers nasjonal sorg. En selvmordsbomber rammet Sankt Peter og Sankt Paul-kirka, som står ved siden av Sankt Marks-katedralen, kirkebygget til den koptiske paven Tawadros II.
Eksplosjon knuste kirkas vinduer, og på innsiden ble benkene spredt rundt i bygningen.
– Jeg var på vei ut av kirka da jeg hørte en høy eksplosjon. Det var mye røyk og folk løp rundt og skrek, forteller Jackline Abdel Shahid, en av de overlevende etter angrepet.
– Ambulansene ankom området og hentet kroppsdeler ut av kirka, legger Abdel Shahid til.
– Hvor var sikkerhetsstyrkene? De er overalt i gatene nå, men det er for sent, sier Gebrail Ebeid, som var på vei til gudstjenesten da bomba gikk av.
Mange samlet seg utenfor for å demonstrere og krevde at landets innenriksminister går av.
– Nasjonens muslimske og kristne innbyggere står sammen mot denne mørke terroren, uttalte statsminister Sherif Ismail.
Egypts president al-Sissi fordømte det han beskrev som «det avskyelige terrorangrepet», og sa i en uttalelse at «Egypt vil kun komme ut sterkere og mer forent av disse hendelsene.»
I tillegg ringte han den koptiske paven for å kondolere.
EUs sjef for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, uttrykte sin kondolanse og solidaritet «med Egypt i deres kamp mot terror».
Koptere har vært utsatt for intensivert forfølgelse og diskriminering siden Hosni Mubarak ble tvunget til å gå av som president i 2011.
I august 2013 angrep islamister koptiske kirker og hjem for å hevne at sikkerhetsstyrkene gikk til angrep på Kairos protestleirer som støttespillere av den islamistiske presidenten Mohamed Morsi hadde satt opp. Kopterne ble da anklaget for å støtte den militære aksjon som førte til at mange av Morsis tilhengere ble drept.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømte søndagens bombeangrep kort tid etter at det ble gjort kjent.
– Israel fordømmer det forkastelige terrorangrepet på den koptiske katedralen i Kairo. Israel tar del i sorgen til ofrenes familier og det egyptiske folket. Vi må forene krefter og kjempe mot terror sammen, lød uttalelsen fra statsministerens kontor.
Samtidig fordømte statsministeren terrorangrepet i Istanbul, som fant sted på kvelden lørdag 10. desember, ifølge Ha’aretz.
Rundt 38 personer ble drepte og over 160 skadet etter to eksplosjoner som var rettet mot politibetjenter utenfor en fotballstadion i Istanbul.
Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu opplyste at en bilbombe gikk av rett før et selvmordsangrep fant sted.
Politiet har arrestert minst 10 personer i forbindelse med terrorangrepet.
– Et terrorangrep er utført mot våre sikkerhetsstyrker og våre innbyggere, sa Tyrkias president Tayyip Erdogan.
Ett av vitnene, Omer Yilmiz, drakk te på en kafe i området.
– Det var helt forferdelig. Flammene strakk seg mot himmelen. Folk gjemte seg under bordene, kvinner gråt. Fotballfans søkte ly inne i kafeen, fortalte Yilmiz.
Tyrkia har vært rammet av en rekke bombeangrep de siste årene. De som står bak disse angrepene, er for det meste Islamsk Stat, kurdere og venstreradikale militante grupper.
Den kurdiske gruppa TAK skal angivelig ha tatt ansvar for lørdagens angrep.
Ifølge Jerusalem Post fordømte Netanyahu angrepet og sa at han forventer at Tyrkia fordømmer alle angrep i Israel.
– Kampen mot terror må være gjensidig. Det burde være gjensidighet i fordømmelse og mottiltak, og det er dette staten Israel forventer fra alle land som den har kontakt med, inkludert Tyrkia, uttalte Netanyahu.
I et intervju med israelske Kanal 2 forrige måned sa Tyrkias president Erdogan at han ikke ser på Hamas som en terrororganisasjon. I stedet kalte han gruppa for en «politisk bevegelse som ble opprettet for en nasjonal oppvåkning.»
Erdogan føyet til at han møter Hamas-medlemmer hele tiden.
Etter terroren i Tyrkia la Israels nye ambassadør, Eitan Na’eh, ut et bildet på Twitter som viste det israelske flagget på halv stang ved ambassaden i Ankara.
Israeli flag flies at half-mast in grief of those who lost their lives in yesterday’s attack. pic.twitter.com/ejobGBeai4
— Eitan Na’eh (@AmbassadorNaeh) 11 December 2016