Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Er de nyeste bibelfragmentene bare begynnelsen?

I en grotte i Judeaørkenen ble det funnet to tusen år gamle bibelfragmenter, det første funnet av dette slaget på 60 år.
Fremdeles finnes det flere hundre huler i Judeaørkenen som kan skjule skatter.

Nylig gjorde israelske antikvitetsmyndigheter et spennende funn, da de fant to tusen år gamle bibelfragmenter i en hule i Judeaørkenen. Dette var det første funnet av denne typen på over 60 år. Fortsatt er det flere hundre huler igjen å utforske, som gjør det mulig at enda flere bibelske tekster dukker opp. Utforskingen er enda ikke ferdig, skriver Jerusalem Post.

– Redningsaksjonen fortsetter. Så langt har vi dekket rundt 60 – 70 prosent av det aktuelle området, som betyr at vi fortsatt har rundt 40 kilometer igjen av ørkenen å utforske. Jeg tror det er arbeid som vil ta ytterligere to eller tre år, sier Eitan Klein, viseadministrerende direktør for en enhet i israelske antikvitetsmyndigheter (IAA) som motarbeider plyndring.

Arbeidet med å utforske alle kriker, kroker og huler i Judeaørkenen startet i 2017. For å nå alle fjerne og utilgjengelige huler man har tatt i bruk droner og fjellklatringsutstyr. IAA gjennomfører undersøkelsene i samarbeid med siviladministrasjonens arkeologiske departementet. Så langt er rundt 600 huler gjennomsøkt og flere hundre gjenstår før arbeidet er fullført.

På spørsmål om han tror det vil dukke opp enda flere gamle bibelfragmenter i noen av de gjenværende hulene, sier Klein at han virkelig håper det.

– Man vet aldri, men jeg håper det. Jeg håper vi er heldige, sier han.

Arkeologer rappellerer ned til Hodeskallegrotten i Judeaørkenen. (Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority)

Noen av de gjenværende hulene har større potensiale enn andre. Det kommer blant annet an på størrelsen og forholdene inne i hulen.

– Noen ganger finner vi eldgamle gjenstander på bakken, mens andre ganger bare føler vi at det er der, sier den viseadminstrerende direktøren.

Av alle hulene som er blitt undersøkt har arkeologene gått videre med utgravninger i rundt 12 av dem. Klein tror at det trolig finnes et sted mellom 15 og 20 andre potensielle huler hvor det kan bli utgravninger i fremtiden.

En av årsakene til den store gjennomgangen av hulene i Judeaørkenen er å beskytte antikviteter mot plyndrere. Arkeologene har ofte sett spor av dem, inkludert utgravninger, søppel og matrester. De vil komme dem i forveien.

– Jeg ble arkeolog fordi dette yrket knytter meg til landet og min nasjon. Å komme inn i en hule og finne deler av bibelske ruller – og tenke at for 2000 år siden var det noen andre jøder som bragte dem hit berører meg dypt.

Arkeologene Hagay Hamer og Oriah Amichai undersøker funn ved inngangen til skrekkens hule i Judeaørkenen. Det var i denne hulen det ble funnet nye tekstruller for første gang på 60 år. (Foto: Eitan Klein, Israel Antiquities Authority)

Et annet spennende funn som ble gjort i den omfattende kartleggingen var av en helt annen kategori. Arkeologene kan ha funnet det som kanskje er verdens eldste gjenværende kurv. Kurven, lagt av vevd siv, er komplett med lokk og dateres til å være 10.500 år gammel basert på radiokarbondatering. Det er fra den neolittiske perioden, før ankomsten av keramikk i regionen.

I likhet med Dødehavsrullene har kurven overlevd alle disse årene på grunn av den bemerkelsesverdige varmen og tørrheten det er i hulene hvor de har vært lagret alle disse årene. Kurven hadde stor kapasitet på rundt 90 til 100 liter, noe som får arkeologene til å tro at den kanskje var brukt til lagring. Imidlertid var det ingen rester i kurven som indikerte hva den kan ha lagret.

Kartleggingen avdekket også restene av et naturlig mumifisert barn, trolig en jente, innpakket som om noen hadde lagt et teppe kjærlig over han eller henne. Komplett med hår ble kroppen datert til å være rundt 6000 år gammel, drøyt fire årtusener eldre enn tekstrullene som ble oppdaget. Undersøkelser viser at barnet trolig var mellom 6 og 12 år gammelt.

Denne kurven dateres til å være 10.500 år gammel og ble funnet i Murabba‘at-grotten. (Foto: Yaniv Berman, Israel AA)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart