Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Norges ambassade angrepet i Damaskus

Rasende demonstranter stormet lørdag den norske ambassaden i Damaskus, brant den til grunnen, tråkket ned det norske riksvåpenet og tente fyr på det norske flagget, melder VG Nett.

Flere steder i verden, også i Israel, har det vært protester mot Muhammad-tegningene som først ble publisert i den danske avisen Jyllands-Posten. Omlag tusen demonstranter marsjerte gjennom Nasaret for å markere sin motstand mot trykkingen.

I Syria stormet illsinte demonstranter først den danske ambassaden i Damaskus og satt fyr på bygningen. Tykk, svart røyk steg opp fra ambassaden da brannmannskapet kom til stedet.

Protesten startet rolig, men ettersom sinnet økte i blant de fremmøte, stormet de gjennom politibarrikader og klatret inn i ambassadebygningen, informerer Yedioth Aharonoth. «Med vårt blod og vår sjel forsvarer vi deg, O’profet av Allah,» skrek de.

Noen fjernet etterhvert det danske flagget, og erstattet det med et grønt flagg, hvor det stod skrevet på arabisk; «Det er ingen Gud utenom Allah, og Muhammad er hans profet.» Bygningen huser også den svenske og chilenske ambassaden. Demonstrasjonen mot den danske ambassaden var varslet på forhånd, sier en dansk tjenestemann som Aftenposten gjengir.

Den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre hevder hans syriske kollega Farouq al-Shara lover å arrestere de ansvarlige.

Porten til Midtøsten har samlet en del lenker og nyhetsmeldinger fra norske aviser under.

Video av angrepet:
Video fra NRK
Video fra VG
Den danske ambassaden i brann (NRK)

Her er lenker til israelske avisers omtale av angrepet:
Ynetnews
Jerusalem Post
Ha’aretz

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har oppfordret de 70 nordmennene som befinner seg i Syria, om å forlate landet umiddelbart. Statsminister Jens Stoltenberg har også beordret full evakuering av ambassadepersonellet, et arbeid som blir koordinert med danske myndigheter, etter at også den danske ambassaden ble påtent samme dag. Det er opprettet en midlertidig ambassade på et av hotellene i Damaskus, opplyser UDs pressetalsmann Øystein Bø.

Gahr Støre sier han har uttrykt overfor syriske myndigheter, at det som har skjedd er uakseptabelt. Syrias utenriksminister Farouq al-Shara beklager situasjonen, og presiserer at de skyldige vil bli straffet.
Det er første gang en norsk representasjon i utlandet har blitt utsatt for et så stort angrep, skriver VG.

Den norske utenriksministeren utelukker ikke at hele situasjonen kan få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Syria, og utelukker ikke å bryte de diplomatiske forbindelsene. Norsk utenriksdepartement har vært mye i dialog med myndigheter i en rekke muslimske land de siste dagene, for å få roet ned de stadig mer intense protestene mot Norge. Islamsk Råd i Norge har lovet at de vil bruke sine kanaler, for å prøve å vekke forståelse i den muslimske verden, skriver Dagbladet.

Den norske ambassadøren i Syria, Svein Sevje, sier han håper å få besøkt den nedbrente ambassaden søndag. Sevje befinner seg for øyeblikket i Jerusalem. Det er til vanlig ti personer ansatt ved ambassaden, som ikke har åpent på lørdager. Derfor var det ingen tilstede i det demonstrantene trengte seg inn, skriverAftenposten.

Senere samme kveld forsøkte demonstranter å angripe også den franske ambassadebygningen. Her klarte imidlertid de syriske sikkerhetsstyrkene å forhindre demonstrantene fra å innta bygningen, ved hjelp av tåregass og vannkanoner.

Gahr Støre skal lørdag ha vært i kontakt med kolleger i den arabiske regionen, samt andre steder av verden. Den danske og den norske ambassadøren har også vært i samtaler med Den arabiske liga, for å drøfte den alvorlige situasjonen som har oppstått, opplyser norske myndigheter på UDs nettsider.

Ambassaden i Damaskus skal nå forsterkes med personell fra ambassaden i Jordans hovedstad Amman.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har bedt sin handelsminister finne ut om det er mulig å bryte handelsavtalene med europeiske land som har tillatt trykkingen av disse Muhammad-tegningene.

Drapstrusler mot redaktør
Redaktør i Magazinet Vebjørn Selbekk har mottatt flere drapstrusler etter at han valgte å trykke karikaturene av Muhammad i sin avis. Danske Ekstra Bladet presenterte lørdag en videosekvens på sine nettsider, der Selbekk og generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvoll, angivelig blir siktet på og skutt av en rød sikte-markør som går over skjermen. De to blir feilaktig presentert som to av dem som står bak Muhammad-tegningene. Kokkvoll har konsekvent forsvart Magazinets rett til å ytre sin mening om Islam.

Redaktør Selbekk sier han er skuffet over norske myndigheters håndtering av saken. Mens han roser FrP-leder Carl I. Hagens prinsipielle støtte, reagerer han sterkt på statsminister Jens Stoltenbergs sterke kritikk mot Magazinets publikasjon, som ble publisert i Dagsavisen lørdag. Mens norske myndigheter har tatt standpunkt i forhold til trykkingen, nekter den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen å beklage Muhammad-tegningene.
– En dansk regjering kan aldri unnskylde noe på vegne av en fri og uavhengig avis, uttalte Fogh.

PALESTINERE:
Protesterer mot Muhammed-tegninger
Hundrevis av palestinere over store deler av Vestbredden og Gaza-stripen deltok lørdag i protestaksjoner mot Muhammad-karikaturene i europeiske aviser. Jerusalem Post melder at flere dusin protestanter skal ha stormet europeiske bygninger og satt fyr på danske og tyske flagg.
Hamas-leder Mahmoud Zahar sier til den italiensk avisen il Giornale lørdag, at de som involverer seg i og med karikaturene bør henrettes. «Vi burde ha drept alle de som ydmyker profeten, men i stedet protesterer vi fredfullt.»
I Gaza by var protestene ikke like fredelige. Demonstranter stormet et kultursenter som eies av tyske myndigheter. Opprørerne knuste vinduene i bygningen, ødela dørene og brant det tyske flagget. Også en EU-bygning ble vandalisert, og et EU-flagg ble byttet ut med et palestinsk, før politiet fikk situasjonen under kontroll. Rundt 50 tenåringer samlet seg etterhvert ved et gatehjørne, for å prøve å gjenoppta vandaliseringen av de to bygningene. Palestinsk opprørspoliti fikk roet ned hendelsen, etter at ungdommene hadde kastet flere steiner etter dem.
De tolv tegningene av Muhammad har skapt sterke reaksjoner over hele den muslimske verden. Noen retninger innenfor Islam forbyr avbildning av den islamske profeten.
Tegningene ble først publisert i danske Jyllands-Posten, og ble tidlig gjengitt som faksmile i flere store norske aviser. I januar ble de også trykket i den kristne avisen Magazinet. I etterkant har flere store og tunge europeiske aviser fulgt opp, fordi de ønsker å vise solidaritet med presse- og ytringsfriheten.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart