Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Foreslår en felles israelsk-palestinsk flyplass

Rullebanen, i alle fall deler av den, er fortsatt inntakt på den gamle flyplassen Atarot i Jerusalem. Israels regionale samarbeidsminister, Issawi Frej, ønsker å gjenoppbygge flyplassen til et israelsk-palestinsk prosjekt. (Foto: Flash90)
Den regionale samarbeidsminister Issawi Frej vil vekke til live en gammel flyplass i Jerusalem.

Israels regionale samarbeidsminister, Issawi Frej, fronter et forslag om å bygge en felles israelsk-palestinsk flyplass, skriver avisen Yedioth Ahronot.

Frej ønsker å ruste opp den gamle flyplassen Atarot nord for Jerusalem til å bli en moderne flyplass som skal brukes av både israelere og palestinere.

Det er ikke lenge siden Jerusalem kommune ga grønt lys til å bygge 9000 nye boliger på den nedlagte flyplassen. Men ifølge Times of Israel er disse planene allerede skrinlagt etter press fra USA. Flyplassen ligger over 1967-linjene og prosjektet var omstridt, selv om Israel har annektert området og anser det som en del av Jerusalem. Med boligprosjektet skrinlagt mener Frej man heller burde satse på en flyplass, som det er stort behov for.

Flyplassen Atarot ble i sin tid bygget av britene på 1920-tallet, før den ble overtatt av jordanerne i 1948 og senere av israelerne. Det var trafikk på flyplassen frem til år 2000, da den ble stengt ned under den Andre intifada.

– Etter hvert som Israels luftfartsbehov øker, med Ben Gurion lufthavn snart nær sin kapasitetsbegrensning, og ettersom man ikke klarer å avgjøre hvor Israels neste flyplass skal ligge, bør vi ta i bruk ressursene med ferdige rullebaner på Atarot. Denne plassen bør utnyttes og gjenåpnes som felles israelsk-palestinsk flyplass, sier ministeren for regionalt samarbeid.

Frej tror en flyplass i Jerusalem vil kunne betjene fem millioner passasjerer i året og hjulpet israelsk økonomi, og kanskje Jerusalems økonomi spesielt.

– En gjenoppbygging og gjenåpning av flyplassen vil imøtekomme behovet til Jerusalem-området, i tillegg til at det vil ivareta behovet for innbyggerne i de palestinske selvstyreområdene for en inn- og utgangsport, sier han.

Ifølge ministerens plan vil gjenoppbyggingen innebære at det blir bygget en egen palestinsk terminal ved siden av den gamle israelske. Med forbehold om hva som trengs av sikkerhet, vil det kunne tillate innbyggerne i de palestinske selvstyreområdene å fly direkte fra Jerusalem og ut i verden.

Det er ikke lenge siden den israelske ministeren var på besøk i Oslo. I den anledning fikk MIFFs Conrad Myrland et eksklusivt intervju med ham:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart