Jerusalem er på randen av en dramatisk transformasjon. Flere utviklere jobber nå for å omforme byen med flere hundre nye høyhus, distrikter og bybanelinjer. Den eldgamle og historiske hovedstaden vil i årene fremover endre seg totalt.
Mens Tel Aviv har vært kjent for sine mange høyhus, har det vært bygget mer horisontalt i Jerusalem. Men nå er det mangel på ledig areal i byen. Derfor må man begynne å bygge mer i høyden. Flere store høyhus-prosjekter er på trappene. Flere hundre nye høyhus er godkjent, skriver Yedioth Ahronoth.
– Jerusalem er en av byene som går gjennom den raskeste fornyelsen i Israel. Ifølge tall fra kommunen er det ventet at byens befolkning vil vokse fra én million til rundt 1,5 millioner i løpet av de neste tiårene, sier Yaffa Sadan i boligutvikleren Yossi Avrahami Group, som er aktive i Jerusalem.
Det har alltid vært stor etterspørsel etter boliger i Jerusalem, men etter 7. oktober-massakren og økende antisemittisme verden over har spesielt én målgruppe endret seg. Mens mange jøder i diasporaen, spesielt i Frankrike, Storbritannia og New York, tidligere kjøpte boliger som en investeringer, er det nå stadig flere som ser på muligheten til å flytte dit og bo der permanent.
Utbyggerne skryter av Jerusalems ordfører Moshe Lion, som de sier har kuttet ned på byråkratiet og økt farten på godkjenninger av nye byggeprosjekter.
– Du må ta hatten av for ordføreren, som har klart å gjøre Jerusalem til en av byene med mest omfattende byggeaktivitet i landet, sier Ilan Gordo, som representerer boligbyggerne i Jerusalem.

Mye av byggingen skal foregå langs bybanen i Jerusalem. Det bygges også nye bybanelinjer, som bidrar til å skape vekst andre steder i hovedstaden.
– En av kjernestrategiene er utvikling langs bybanetraseen, som har bidratt betydelig til planleggingen av byen, samtidig som man jobber for å revitalisere eldre nabolag, sier Yoni Barel hos utbyggeren Azorim.
Arkitekten Gil Shenhav sier Jerusalem vil endres totalt i årene fremover.
– Jerusalem er i front når det kommer til byfornyelse i Israel. Byggingen er i full gang, ikke bare boligområder, men også kontorer, forretninger og offentlige bygg. Byen går inn i en ny æra, hvor byens horisont vil endre seg dramatisk. Dette skiftet er drevet frem av behovet for å optimalisere arealbruken og mangelen på tilgjengelig areal til en stadig voksende befolkning, sier han.
Shenhav sier det er en utfordring å integrere moderne høyhus med de mange historiske bygningene i byen. Han sier det er viktig at man klarer å møte det store behovet for nye boliger, samtidig som man bevarer byens unike karakter.
Samtidig som man skal bygge nye og moderne høyhus, er planen også å modernisere mange gamle boligbygg i Jerusalem. De neste årene skal det bygges titusenvis av nye boliger.
– Jerusalem er i endring foran våre øyne, med 23-etasjers tårn som nå er under bygging og mange flere som er planlagt over hele byen i de kommende årene, sier Lee Rom Oknin fra utbyggeren Tzarfati Shimon.
I dag har Jerusalem 15 bygninger over 18 etasjer. Allerede er det godkjent planer for rundt 500 nye høyhus. Det vil endre byens karakter for alltid.
– Det alene vil endre byen fundamentalt. Man må forstå det som skjer – det er rett og slett ikke nok land igjen for en horisontal utvidelse, så byfornyelse er den eneste veien fremover. Jerusalem har et enormt antall gamle boligblokker. Fornyelse av disse er den eneste reelle løsningen på mangelen på tilgjengelig land, sier Shira Talmi-Babai, leder av Jerusalems plan- og bygningskomité.

(Illustrasjonsfoto: 3Division)
