NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

Sabbatsfeiringen

De fleste har vel lært på skolen at muslimene feirer fredagen, jødene lørdagen og de kristne søndagen. For jødenes vedkommende er ikke det helt riktig. Deres hellige ukedag, sabbaten, begynner når sola går ned fredag kveld, og slutter når sola går ned lørdag kveld. Jeg tar utgangspunkt i en artikkel om sabbaten i Jerusalem Post, skrevet av rabbiner Shlomo Riskin.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

2. Mos. kapittel 20, versene 8-11 lyder slik: «Kom hviledagen i hu, så du holder den hellig. Seks dager skal du arbeide og gjøre din gjerning. Men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du selv eller din sønn eller din datter, verken tjeneren eller tjenestekvinnen eller feet, eller innflytteren i dine byer. For på seks dager skapte Herren himmelen, jorden og havet og alt som er i dem; men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren hviledagen og lyste den hellig.» Og i kapittel 31, vers 13 står det: «Si til israelittene: Mine sabbatsdager skal dere holde, for sabbaten er et tegn på pakten mellom meg og dere fra slekt til slekt, for dere skal vite at det er jeg, Herren, som helliger dere.»

For religiøse jøder er sabbaten ikke bare en hviledag. En dag som bare blir brukt til å sove, møte venner, spise sein frokost osv. er langt på vei er det motsatte av det sabbaten skulle være.

Vi leste at sabbaten er et tegn. Den er viktig, og skal settes til side som en hellig dag etter en evig pakt. I rabbinerens versjon av teksten står det i vers 16 at israelitten skal gjøre sabbaten til en evig pakt for alle generasjoner. Det gjør man hvis man holder seg innenfor de grensene Bibelen og den jødiske tradisjonen setter. Dersom man tenner sabbatslysene før sabbaten går inn, ber sabbatsbønnene og anerkjenner dagens hellighet, gjør man sabbaten hellig. Den skal feires med bønner og vin, med sanger og god mat. Den skal gjøres tilen spesiell og enestående dag. Det er ikke nok å ha de rent ytre tingene i orden. En må legge vekt på å be, på å studere religion, gå i naturen og lære opp sine barn i religionen. Sabbaten må utvikle åndeligheten.

I begynnelsen skapte Gud jorden, sier Bibelen. Den var ufullkommen, med både mørke og lys, kaos og orden, ondt og godt. Man kan si at de seks hverdagene gjenspeiler verden slik den er, med alle sine ufullkommenheter. Men sabbaten skal være en antydning om den ideelle framtiden, en periode med ro og fred, hvor harmoni hersker i alle sosiale sammenhenger. Sabbaten antyder at vi en gang skal gjøre hele verden til Guds helligdom. – Så langt har jeg gjengitt fritt en artikkel av rabbiner Shlomo Riskin.

Et gammelt, jødisk ordtak sier at jødene har ikke holdt sabbaten, men sabbaten har holdt jødene. Det vil si at det ikke minst er rikdommen i og gleden ved sabbatsfeiringen som har gjort at jødene vedble å være et folk gjennom 2000 år uten eget land. Samme hvor foraktet og diskriminert man var resten av uka: På sabbaten var mannen og kona konge og dronning i sitt eget rike. Man pinte om nødvendig maten ned til et minimum resten av uka for å ha råd til å spise skikkelig på sabbaten. Et gammelt jødisk ordtak sier: «Den som låner til sabbaten, betaler sabbaten tilbake.» Og siden nesten alle jødiske menn har kunnet lese gjennom alle århundrer, ble dagen brukt til å berike sin ånd.

Vi leste at jødene ikke skulle gjøre noe arbeid på sabbaten. Det blir tolket strengt. Også i kristne sammenhenger har det vært mange og strenge regler for hva man ikke kunne gjøre på helligdagen. I våre dager har vi lett for å trekke på smilebåndet av dette. Men en gang betydde dette en veldig frigjøring. Dersom ikke reglene mot helligdagsarbeid hadde vært så strenge, ville overordnede av alle slag ha kunnet presse sine undersåtter til å gjøre «noe nyttig». Med de strenge reglene er utnytting umulig. Sammenliknet med samfunn hvor alle dager var et slit, var en slik fridag en stor rikdom.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart