Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Jødisk påske

Jødisk familie samlet til påskemåltid. (Foto: Jorge Novominsky, Israels turistdepartement)
Jødisk familie samlet til påskemåltid. (Foto: Jorge Novominsky, Israels turistdepartement)
Mens kristne feirer sin påske til minne om Jesu død og oppstandelse, feirer jødene påsken slik Jesus selv og hans disipler gjorde: Til minne om at Israels-folket ble befridd fra slaveriet i Egypt for mer enn 3.000 år siden. Det måltidet som kristne kjenner som Jesu nattverdmåltid, var i virkeligheten et jødisk påskemåltid.

Hva er jødisk påske?

Jødisk påske, på hebraisk pesach, er den eldste jødiske festen. Den er både en nasjonal fest, en jordbruksfest og en meget populær familiefest som feires i 7-8 dager hver vår. I Bibelen kalles festen også de usyrede brøds fest. Jødene kaller den også vårfesten. Da våkner naturen til live etter vinteren, og den første byggen blir høstet inn i Israel.

Ut av Egypt

Det usyrede brødet er store, flate kjeks som er laget av bare mel og vann. Dette spesielle brødet spiser jødene hele påske-uken i stedet for vanlig brød. Det er til minne om utreisen fra Egypt, som skjedde så raskt at deigen i ikke rakk å heve seg og brødet måtte bakes i all hast.

Forberedelser før påsken

Forberedelsene til påske blir husmødrenes store vårrengjøring. Da skal alt vanlig brød ryddes ut av huset. Dette arter seg som en grundig rengjøring, hvor støv og smuler blir fjernet fra skuffer og skap i hele huset. Like før festen begynner skifter man ut spise-redskaper som brukes i den daglige matlagingen. Man har et eget sett spisebestikk m.m. som brukes bare i påsken.

Exodus Egypt

Den jødiske påsken er framfor alt frihetens fest. Jødene var det første folket som hevet frihetens banner i kamp mot undertrykkelse og slaveri. Exodus, utgangen fra Egypt, markerer begynnelsen på jødene som en fri og uavhengig nasjon.

Hvordan feirer jødene påske?

Den sentrale delen av påskefeiringen foregår i hjemmet, hvor familie og venner samles rundt et festlig dekket bord til påskemåltidet, seder. Ordet betyr orden, fordi alt foregår i en bestemt rekkefølge. På bordet ligger matza, det usyrede brødet, begrene til de fire beger vin jødene plikter å drikke for å velsigne festen, levende lys og salt. Jødene minnes forfedrenes slit i Egypt når de dypper persille i saltvann. De minnes slaveriet ved å dyppe bitre urter i en fruktblanding som symboliserer murblandingen i Egypt, hvor de arbeidet som slaver som bygde for egypterne. På fatet ligger et egg og et kjøttbein som symboliserer ofringen i Templet i den perioden jødene var frie til å overholde sin egen religion i sitt eget land. Det er de på sett og vis blitt. Men Tempelet er ikke bygget opp igjen, og på Tempelplassen står det moskéer.

Hvorfor spiser jødene usyret brød i påsken?

Ifølge jødisk tradisjon er vanlig, gjæret brød i påsken et symbol på synden. På samme måten som en jøde strever for å få ut alt syret brød av hjemmet sitt under påsken, skal en streve for å få synden vekk fra sitt liv. Denne jødiske oppfatningen gir Paulus uttrykk for i 1. Korintierbrev, kapittel 5, vers 8: «Så la oss holde høytid, ikke med gammel surdeig av ondskap og synd, men med renhets og sannhets usyrede brød.» Det var også en annen side ved det symbolske påskebudskapet, spesielt i gamle dager da folk bakte det usyrede brødet selv. I de opptil 18 minuttene det tar å tilberede det usyrede brødet, skal det eltes og knas hele tiden. Det er et symbol på at synd ikke alltid bare er direkte ondskap. Det er farlig nok å unnlate å streve hele tiden med å gjøre det som er godt.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart