Søk

Jødenes hellige skrifter

En vanlig misforståelse i Norge, er at jødene kun forholder seg til det de kristne definerer som "Det gamle testamente".

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Vi vil i denne artikkelen ta for oss jødenes hellige skrifter, samt andre skrifter som er viktig for den jødiske religion og tro.

Torah, Profetene og Skriftene

Jødedommen deler «Det gamle testamente» (GT) inn i tre deler; Torah, Profetene og Skriftene. Denne inndelingen blir referert til også av Jesus og hans disipler i den kristne kirkes Nye testamente. Den helligste av disse er helt klart Torahen, også kalt Loven. Den består av De fem mosebøkene og er sentrum i en religiøs jødes tro. Profetene og Skriftene er GTs historiske og profetiske litteratur. Til sammen utgjør disse bøkene den samme tekstsamlingen som hos protestantiske og reformerte kristne.

Den katolske kirke benytter i tillegg de apokryfe skriftene, også kalt «de mellomtestamentlige skrifter». Mange av disse er svært viktige også for jødedommen, da særlig 1. og 2. Makabeerbok. Disse bøkene forteller mye om Israels siste uavhengighetstid fra rundt 143-63 f.Kr, da romerne kom og okkuperte området.

I jødisk tro finner man likevel ikke i like stor grad det samme harde skillet mellom «ikke-bibelske» og «bibelske» bøker, som hos kristne.

Mishna

På norsk betyr Mishna «gjentagelse». Boken inneholder utsagn av rabbinere fra de to første århundrene e.Kr. Disse ble så samlet av rabbi Juda, kalt «Fyrsten», i Sepporis rundt år 220, altså 150 år etter Jerusalems og templets fall. Bokens utsagn definerer en rekke skikker som folket oppfordres til å praktisere, som midlertidige erstatninger for det manglende tempel og dets gudstjenestepraksis. I boken Tosefta (norsk: «Tillegg») finner vi rabbinske utsagn som ikke kom med i Mishna. Den ble redigert ferdig først rundt år 350.

Jerusalems Talmud

Den første av jødedommens to Talmud ble redigert i Tiberias rundt år 425. Denne er en samling av rabbinske diskusjoner om liv og lære, skikker, fortellinger og legender. Enkelte av disse har også et humoristisk preg.

Babylonsk Talmud

Etter at patriarkatet i Tiberias blir avskaffet i år 435, blir jødedommens tyngdepunkt flyttet til Babylon. Her vokser det frem en egen Talmud-tradisjon mellom år 220-550. Dette blir etterhvert jødenes helligste boksamling, ved siden av Torahen.

Den babylonske talmud er langt mer utfyllende en den jerusalemittiske, og består av utsagn fra Mishna med påfølgende kommentarer, kalt «gemara». De trykte Talmud-utgavene i dag har alltid med kommentarer til Talmudtekstene frem til det 11. århundret, samt targum Onkelos (se under forklaring av Targumene).

«Den muntlige Torah»

I følge jødisk lærdom fikk Moses overlevert «Den muntlige Torah» på Sinai-fjellet, i tillegg til den skriftlige loven. Denne muntlige tradisjonen skal så ha blitt gjenfortalt i samtlige generasjoner, helt til den ble samlet i Den jerusalemittiske og Den babylonske Talmud. Nedskrivingen ble sett på som nødvendig, ettersom jødene var bannlyst fra Judea og spredt over store deler av verden. For å bevare de muntlige overleveringene for ettertiden, så man seg nødt til å få samlet lærdommen i et skriftlig verk.

Hva er Talmud eller den muntlige lære? (2000)

Midrash

Dette er en tolkende utleggelse av tekster fra Torahen, Profetene og Skriftene. Fra 200-tallet og fremover blir de redigert av jødiske rabbinere, men inneholder også eldre stoff enn dette.

En klassisk samling av midrasher er Midrash Rabba, kalt «Den store midrash». Den inneholder kommentarer til Torahen, Forkynneren, Høysangen, Klagesangene, Ester og Rut.

Targumene

En Targum er en oversettelse av en tekst fra «Det gamle testamente» til arameisk, som var tale og skriftspråket i Israel rundt det 1. århundre, i tillegg til gresk og hebraisk. Faktisk er det vi i dag kjenner som «det hebraiske alfabetet» egentlig det arameiske alfabetet, som på denne tiden var tatt i bruk av jødene.

Targumene er i likhet med midrashene tolkende oversettelser. Den avspeiler jødisk prekentradisjon og viser hvordan man i synagogene la inn egne skrifttolkninger mens en hadde høytlesning fra Den jødiske bibelen.

De viktigste targumer ble samlet mellom 3. og 6. århundre:
– Targum Onkelos (ca 300-600)
– Targum Jonatan (ca 300-400)
– Targum Neofyti (ca 200-300)

Av de nevnte targumene er det kun Targum Onkelos som siden blir autoritativ i jødisk tro.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart