Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Har stormaktene Kina, Russland og India snudd i synet på Jerusalem?

Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)
Siden 1950 har Jerusalem vært Israels hovedstad. Nå blir den anerkjent som det av USA. (Foto: Israeltourism/Flickr)
Oppsiktsvekkende uttalelse bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem.

Hvert år samler utenriksministerne fra landene India, Russland og Kina seg for å diskutere ulike politiske saker. Ett av de faste temaene på dagsorden er den israelsk-palestinske konflikten. Etter møtene kommer de tre nasjonene med en felles uttalelsene om konflikten. Årets uttalelse, som kommer bare en uke etter USAs anerkjennelse av Jerusalem, vekker oppsikt. De tre landene sier nemlig ingenting om at Øst-Jerusalem skal være palestinernes hovedstad i en framtidig stat, skriver den amerikansk-jødiske avisen The Algemeiner.

Uttalelsen fra de tre landene står i skarp kontrast til uttalelsen de kom med etter fjorårets møte i Moskva. Da støttet landene opp om en «suveren, uavhengig og forent palestinsk stat med Øst-Jerusalem som sin hovedstad».

Etter årets møte, som var det 15. i rekken, er uttalelsen fra de tre mektige landene mye vagere. Nå sier de at de støtter opp om «uavhengig, livsdyktig, territorielt sammenhengende palestinsk stat som lever side om side i fred og sikkerhet med Israel, innenfor avtalte og internasjonalt anerkjente grenser». Denne gangen blir ikke spørsmålet om Jerusalem engang nevnt i uttalelsen.

At Jerusalem er utelatt fra uttalelsen er spesielt slående med tanke på den store motstanden USAs anerkjennelse av Jerusalem har fått i den arabiske og muslimske verden. Tyrkia og Iran, som begge har nære diplomatiske bånd med de tre landene, har ledet motstanden mot anerkjennelsen.

India skiller seg spesielt ut ved at de ikke har tatt noen stilling til USAs anerkjennelse av Jerusalem. Da den indiske regjeringen ble bedt om å klargjøre sitt synspunkt svarte en talsperson fra det indiske utenriksdepartementet at «Indias holdning til Palestina er uavhengig og konsistent. Den er basert på våre egne synspunkt og egne interesser. Den blir ikke bestemt av noe tredjeland.»

Det bilaterale samarbeidet mellom Israel og India fikk en kraftig opptur etter statsminister Narendra Modis høyprofilerte besøk til Israel i sommer.

Også Russlands holdning til konflikten kan se ut til å ha endret seg. Da det russiske utenriksdepartementet i april i fjor annonserte at de anerkjente Vest-Jerusalem som Israels hovedstad understreket de at «Øst-Jerusalem må være hovedstaden i en framtidig palestinsk stat».

Kinas offisielle uttalelse etter Trumps beslutning var at de så med stor uro på hvilke sikkerhetsutfordringer anerkjennelsen ville føre til, men de kom ikke med noen kraftig fordømmelse av den. En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet antydet også at påstanden fra araberne om at de har eksklusivt eierskap til byen, ikke er så klar som palestinske ledere liker å tro.

– Debatten om Jerusalems status er komplisert og sensitiv. Alle parter bør tre varsomt for å bevare freden. Alle parter bør unngå ødelegge det langsiktige grunnlaget for å løse konflikten, og unngå å nye splittelser i regionen, sa talsperson Geng Shuang etter Trumps anerkjennelse.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart