Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!
21. desember kunne MIFF avsløre en mobilisering av kirkens folk mot Jerusalem som Israels hovedstad. Vi gjenga hele oppropets tekst og argumenterte imot det. Noen kritiserte MIFF da vi publiserte navn på de som har undertegnet oppropet for noen dager siden, det er uklart om protestene vil bli like sterke når nå kirken.no har gjort det samme.
Lukket gruppe
Facebook-gruppen som ble brukt til å samle underskrifter var en periode åpen, nå er den lukket igjen. MIFF-medlem Olav Vidar Landsverk forteller at gruppen ble lukket kort tid etter at han skrev et kritisk innlegg.
I kirkeoppropet heter det: «Vi slutter opp om uttalelsen fra kirkelederne i Jerusalem, Det lutherske Verdensforbund, Kirkenes Verdensråd og Den katolske kirke som er samstemte i å reagere med dyp bekymring over USAs president sin politikk.»
Landsverk så nærmere på uttalelsen fra kirkelederne i Jerusalem. «Kirkelederne som kom med sine bekymringer, representerer virkelig eliten, med patriarker og erkebiskoper. Men de protesterte ikke på det aktuelle, at Trump lovet å iverksette et 20 år gammelt vedtak om å flytte ambassaden til (Vest-)Jerusalem, og at han sa at han ikke tok stilling til hvor grenser skulle gå,» påpekte Landsverk. (Brevet er sannsynligvis skrevet før Trump holdt sin tale.)
Kirkelederne i Jerusalem ber USA om å anerkjenne «den nåværende internasjonale status til Jerusalem». Jerusalem har aldri hatt en internasjonal status, og ville heller ikke få det dersom Israel skulle trekke seg tilbake fra noen deler av byen. Eller har du møtt en palestinsk politisk leder som mener Jerusalem skal være internasjonal og ikke palestinsk og muslimsk? Er det Øst-Jerusalem som internasjonal hovedstad de kjemper for?
Landsverk skrev videre: «De samme kirkelederne var jo også såpass ansvarlige at de ikke underskrev Kairos-dokumentet i 2009 (der ingen patriarker skrev under, men seks prester og seks legfolk), men kom med sin meget forsiktige, håpefulle og forsonede uttalelse. Trumps uttalelse gav ikke saklig grunn til bekymring for USAs fremtidige politikk, så jeg stiller meg noe undrende til denne dype bekymringen og undres om de mange underskriverne har lest Trumps erklæring, eller om de bare hiver seg på i vanlig Trump-protest.»
Etter dette innlegget ble gruppen lukket. Man kan stille spørsmål ved det meste, men ikke ved den hellige kampen mot jødisk suverenitet i Jerusalem.
Tre religioner
12. januar presenterte kirken.no kirkeoppropet om Jerusalem i en artikkel. Her er det også publisert underskrifter per 12. januar, men ikke oppropsteksten.
«Kirkeansatte har engasjert seg for et Jerusalem for tre religioner,» skriver kirken.no i ingressen. Det var akkurat dette Donald Trump talte om i sin tale:
Trump sa: «Jerusalem er ikke bare hjertet i tre store religioner, men det er også nå hjertet til en av de mest suksessrike demokratiene i verden. Gjennom de syv siste tiårene har det israelske folket skapt et land hvor jøder, muslimer og kristne og folk av alle religioner er fri til å leve og be etter sin samvittighet og etter sin tro. Jerusalem er i dag og må forbli et sted hvor jøder ber ved Vestmuren, hvor kristne vandrer på Via Dolorosa («walk the stations of the cross») og hvor muslimene ber i Al-Aqsa moskéen.»
Da Øst-Jerusalem var under okkupasjon av Jordan fra 1948 til 1967 ble titalls synagoger i byen vandalisert og det ble laget motorvei gjennom den jødiske gravlunden på Oljeberget. Jøder ble nektet adgang til sine hellige steder.
I Oslo II-avtalen fra 28. september 1995 lovte de palestinske selvstyremyndighetene å gi tilgang til 23 jødiske hellige steder på Vestbredden og Gaza-stripen.
Allerede i forbindelse med forhandlingene varslet den daværende religionsministeren i det palestinske styret, Hassan Tahboub, at jødene ikke ville få lov til å be på sine hellige steder som PLO skulle få kontroll over. Det samme gjaldt kristne.
Tahboub sa at stedene er muslimsk eiendom. At jøder og kristne ikke kan be der, er ikke en politisk sak. Det har sitt grunnlag i religionen. – Etter muslimsk oppfatning var patriarkene og de andre bibelske personene muslimer, og Bibelens beskrivelse av dem er forvrengt.
Siden palestinske selvstyremyndigheter ble opprettet har det vært en rekke angrep mot jødiske hellige steder på Vestbredden. Vi har ikke registrert noe engasjement fra kirkens side når det gjelder dette. Trump har rett – det er israelsk kontroll i Jerusalem som har garantert religionsfrihet for befolkningen i Jerusalem.
Mellomkirkelig råd
Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd, mener oppropet viser bred støtte til deres syn på Israel i Den norske kirke.
– Kirkeoppropet, og den responsen den har fått, vitner om et sterkt engasjement for rettferdig fred i kirken. Oppropet bekrefter at det engasjementet som Mellomkirkelig råd har for en rettferdig løsning i Palestina og Israel og for vern om menneskerettighetene, har bred støtte i kirken, sier hun.
Alle som skrev under oppropet bør vite at «den rettferdige løsningen» Mellomkirkelig råd kjemper for er en løsning som vil ødelegge verdens eneste jødiske stat.