Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Iran påstår sitt nye hypersoniske våpen kan nå Israel på 400 sekunder

Iran avduket 6. juni 2023 missilet Fattah, som skal være et supersonisk våpen. (Foto: Fars)
Iran kan ha fått våpenteknologien fra Russland.

Den iranske revolusjonsgarden avduket tirsdag 6. juni «Fattah», det iranske regimets nye supersoniske våpen, skriver Jerusalem Post.

Den iranske presidenten Ebrahim Raisi, revolusjonsgardens leder Hossein Salami og andre høytstående iranske ledere var til stede under den høytidelige avdukingen. Samtidig publiserte iranske medier bilder av det som skal være en prøveskyting av det nye missilet.

Ifølge iranske medier har «Fattah», som betyr erobrer på persisk, en rekkevidde på 1400 kilometer og en hastighet på 13 til 15 ganger lydens hastighet. Iranske medier påstår også at det nye missilet er i stand til å omgå og ødelegge luftforsvarssystemer og rakettforsvar.

Israel har en rekke luftforsvarssystemer, som Iron Dome, Davids Slynge og Arrow 3, for å håndtere alt fra mindre raketter til langtrekkende ballistiske missiler. Supersoniske våpen er relativt nytt og det er ikke kjent hvordan de israelske systemene vil håndtere en slik trussel.

«Fattah» kan utføre ulike manøvre både innenfor og utenfor jordens atmosfære, ifølge Iranian Fars. Den iranske presidenten påstår at våpenet vil bringe «sikkerhet og stabil fred for landene i regionen».

Under avdukingen omtalte Amir Ali Hajizadeh, leder for forskning på missiler i revolusjonsgarden, det nye missilet for «noe helt unikt».

– Fattah-missilet kan ikke bli ødelagt av andre missiler på grunn av sin bevegelse i forskjellige retninger og høyder, påstår Hajizadeh.

Han sa videre at det nye missilet vil avskrekke andre fra å angripe Iran.

– Utviklingen av nye våpen vil ikke ta slutt med byggingen av dette missilet, fordi vi vil fortsette å utvikle våpen så våre fiender ikke en gang vil tenke på å angripe Iran, sier Hajizadeh, som tidligere har påstått at våpenet kan nå Israel på bare 400 sekunder.

Hypersoniske våpen er missiler som har en hastighet på fem ganger lydens hastighet eller mer. Også interkontinentale ballistiske missiler kan nå en slik hastighet, men de går i en mer forutsigbar bue, som gjør det enklere å skyte dem ned.

Hypersoniske missiler derimot er manøvrerbare, som gjør at de kan unngå rakettforsvarssystemer og radarer. Både USA, Russland, Kina og Nord-Korea har hatt vellykkede tester av supersoniske våpen, selv om detaljene rundt disse våpnene er relativt sparsomme.

Hvordan Iran eventuelt har fått tilgang på denne teknologien er også ukjent, men enkelte har spekulert i at den kommer fra Russland. Iran samarbeider allerede tett med Russland, blant annet forsyner de Russland med droner som brukes i krigføringen i Ukraina.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart