Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK Dagsrevyen sviktet nok en gang

De åtte brakkene i utposten Nahalei Tal (t.h.) og de fem brakkene i utposten Tzofim North (t.v.) er med på å knuse drømmen om en palestinsk stat, ifølge NRK Dagsrevyen. (Kart er skjermdump fra NRK, utpostbilder fra Peace Now, montasje MIFF)
De åtte brakkene i utposten Nahalei Tal (t.h.) og de fem brakkene i utposten Tzofim North (t.v.) er med på å knuse drømmen om en palestinsk stat, ifølge NRK Dagsrevyen. (Kart er skjermdump fra NRK, utpostbilder fra Peace Now, montasje MIFF)
Det er to små utposter med til sammen 13 brakker, og ikke "ulovlige bosetninger". Begge er etablert på statskontrollert land, og de israelske forsvarsstyrkene har allerede gitt rivningsordre. NRK fortalte heller ikke at det er syv år siden sist slike utposter ble etablert. Knuser dette drømmen om en palestinsk stat?

NRK Dagsrevyen vendte kameraene mot Vestbredden og Gaza-stripen i sin sending 31. oktober. Programleder Nina Owing innledet saken slik:

«Israelske nybyggere har satt opp to nye ulovlige bosetninger på den palestinske Vestbredden, rapporterer observatørgruppen Peace Now. Det bor nå mer enn 300.000 israelske nybyggere på Vestbredden og palestinere frykter at dette er i ferd med å knuse drømmen om en palestinsk stat.»

Reporter Arnt Stefansen gjentok noe av det samme på slutten av innslaget. Vi gjentar hans avslutning i sin helhet, sammen med to kart som NRK viste mens han snakket.

«Men det som bekymrer palestinerne aller mest, er at drømmen om en egen stat er i ferd med å bli knust av israelske bosetninger i de okkuperte områdene.

Markert med rødt er de palestinske områdene fra 1947.

I dag er disse landområdene gjennomhullet av israelske bosetninger. Og i dag rapporterer en palestinsk menneskerettighetsgruppe at to nye ulovlige bosetninger er blitt etablert på den okkuperte Vestbredden.»

 

Faktasjekk Bosetninger

La oss begynne med det minst alvorlige først. Peace Now er ikke en palestinsk menneskerettighetsgruppe, men en israelsk.

Israelske nybyggere har ikke satt opp to bosetninger. Det er snakk om små utposter som ikke er offisielt godkjent etter israelske areal- og bygningslover, og derfor er det de blir kategorisert som «ulovlige» av Peace Now. Alle som selv vil gå til kilden, kan lese hvordan Peace Now beskriver utpostene. Selv det palestinske nyhetsbyrået Ma’an gjengir det riktig – det er utposter, ikke bosetninger.

Peace Now begynner med å understreke at det er første gang siden 2005 at nye ulovlige utposter er etablert på Vestbredden. Dette blir ikke nevnt i NRK, da det jo vil bryte dramatisk med bildet som NRK og deres snevre kildeutvalg har formidlet de siste syv årene. I all hovedsak skjer befolkningsveksten i bosetningene i form av fortetting og innenfor allerede godkjente arealplaner. Ingen større nye bosetninger er etablert etter 1997.

Utposten Nahalei Tal, som består av åtte brakker, ligger nordvest for Ramallah. Utposten Tzofim North, som består av fem brakker, ligger nord for Kalkilya. Peace Now påpeker at utpostene har fått strøm, vann og vei, og at denne infrastrukturen bærer preg av noe mer permanent enn «de sporadiske utpostene som blir etablert av åstopp-ungdommene og evakuert med noen ukers mellomrom av sikkerhetsstyrkene».

Peace Now mener israelske myndigheter ikke har noen intensjon om å evakuere utpostene, men nyhetsbyrået Reuters og flere israelske aviser melder at de israelske forsvarsstyrkene allerede har gitt rivningsordre. Dette blir ikke nevnt i det hele tatt av NRK, selv om opplysningen var publisert i aviser som Jerusalem Post allerede onsdag morgen, og av nyhetsbyrået Reuters tidlig onsdag ettermiddag. NRK kunne fått det med seg i kveldsnyhetene dersom de ville. Slikt vil de ikke.

Dani Dayan, som leder rådet for jødiske bosetninger i Judea og Samaria, sier utposten Nahlei Tal ble etablert som en hytte under Ehud Olmerts regjeringsperiode, og at hytten ble satt opp for å beskytte en vingård fra angrep fra palestinere. Tzofim North ligger innenfor Tzofim bosetningens kommunegrense, i et område hvor det er en godkjent arealplan, skriver Jerusalem Post. I følge beboere er også utposten Nahlei Tal innenfor Talmon-bosetningens kommunegrense, skriver Israel Hayom.

Peace Now planlegger å gå til Høyesterett for å få dem til å utstede et rivningspålegg.

 

Faktasjekk NRKs kart

NRK unngår som vanlig å nevne noen slags argumenter fra israelske myndigheter, og langt mindre fra israelske bosettere.  Derimot gjengir de «det som bekymrer palestinerne aller mest». – Men er det slik at israelske bosetninger knuser drømmen om en egen stat?

Gitt at palestinerne skulle få en grense for en stat på Vestbredden som tilsvarer våpenhvilelinjene mellom Jordan og Israel i 1949, ville noen få hundretusen jøder bo innenfor Palestinas grenser. Er det den blotte tilstedeværelse av jøder som knuser drømmen om en etnisk eller religiøs homogen palestinsk stat? Arabere bor i Israel i stort antall, hva hindrer jøder i å bo i Palestina?

Arealet til israelske bosetninger fyller 3 prosent av arealet på Vestbredden, ifølge Norsk Folkehjelp og Fagforbundets rapport. Så lenge konfliktsituasjonen vedvarer, kontrollerer Israel mye større områder, men Israel har tidligere lagt fram tilbud om nesten full tilbaketrekning, med evakuering av utposter og bosetninger som ligger mest isolert inne blant palestinske byer og landsbyer. Å ha utsikter til å tape noen få prosent av Vestbredden kan neppe sies å knuse drømmen om en palestinsk stat. I de siste forhandlingene tilbød Israel også å gi erstatningsområder. Palestinerne skulle få en fri passasje mellom Gaza og Vestbredden, og andre arealer som i dag er en del av Israel. Dermed skulle palestinerne sitte igjen med det samme nettoarealet som Gaza og Vestbredden.

NRK viste to kart. Stefansen nevnte ikke at FNs delingsforslag fra 1947 ble avvist av lokale palestinske ledere i det daværende britiske mandatområdet, fordi de ville ha alt. Han nevnte ikke at kartet av dagens «palestinske områder» kunne vært helt annerledes dersom Yasser Arafat og Mahmoud Abbas ikke hadde avvist israelske tilbud. Det som fremfor alt knuser drømmen om en palestinsk stat, er at selvstyremyndighetenes ledere avviser å forhandle og ikke anerkjenner at Israel for framtiden skal forbli deres nabo med et klart jødisk flertall.

 

Raketter mot sørlige Israel nevnt i NRK

Reporter Stefansen fortalte også om statsminister Benjamin Netanyahus statsbesøk i Paris. Besøket kommer «bare to dager etter en ny dramatisk hendelse i Midtøsten», sa Stefansen.

«Palestinske beboere i Gaza ser på skadene etter det israelske flyangrepet mot området, et svar på at palestinske grupper skjøt raketter inn i det sørlige Israel.»

Mohammed Abu Sbeh, som presenteres som en innbygger på Gaza-stripen, sier ifølge  NRKs teksting: «Klokka halv tolv bli vi angrepet. Huset ble bombardert. Barna skrek, og deler av taket falt ned på de minste.»

Det er uklart hvilken episode Dagsrevyen sikter til. Den siste episoden som IDF melder om på sin engelskspråklige nettside, fant sted natt til søndag. Da rammet IDF en gruppe palestinere som var «i de siste forberedelser til å avfyre raketter mot Israel». «Det ble registrert sekundære eksplosjoner og treff ble bekreftet,» skriver IDF.

NRK skal ha ros fordi de nevner at palestinske grupper skjøt raketter inn i det sørlige Israel. NRK nevner ikke at Israel er angrepet med 610 raketter hittil i år, over 150 av dem bare i oktober måned.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart