Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Når dårlig håndverk får farlige følger

Skjermdump av saken på dn.no.
Skjermdump av saken på dn.no.
"Tvunget til å forlate flyet fordi hun ikke var jøde," heter det i en overskrift på nettsiden til Dagens Næringsliv. Fulgt av en like skjev ingress fra nyhetsbyrået NTB er det fare for at saken bygger opp om gamle konspirasjonsløgner om jødemakt.

Torsdag 4. april meldte franske medier og nyhetsbyrået AFP at en fransk domstol har bøtlagt flyselskapet Air France fordi de nektet en kvinne å fly fra Nice til Tel Aviv i april 2012. Kvinnen hevder at hun ble spurt av det franske personalet om hun hadde israelsk pass og om hun var jødisk. Air France fastholder at hun ble nektet å reise fordi hun var registrert på en liste over personer som israelske myndigheter ikke vil tillate inn i landet. Domstolen har gitt kvinnen medhold og bøtlagt flyselskapet med 75.000 kroner for diskriminering. Det franske nettstedet mediaterranee.com melder at Air France også må betale omlag 22.000 kroner til Horia Ankour i erstatning. Air France har anket saken, ifølge avisen L’Indépendant.

 

Saken i norske medier

En slik stor og viktig sak fra en lokal fransk domstol i bydelen Bobigny i Paris var det selvsagt svært viktig for det norske nyhetsbyrået NTB å meddele sine norske lesere. Alt som handler om Israel, utenom det positive, gir nyhetsbyrået ekstrem overdekning.

«Air France bøtelagt for diskriminering av palestiner,» var overskriften på meldingen som NTB sendte ut 4. april. «Air France må betale en bot på 75.000 kroner for å ha kastet en palestinsk kvinne av et fly til Tel Aviv fordi hun ikke var jødisk,» het det i ingressen.

Stavanger Aftenblad beholdt NTBs overskrift, og den var omtrent likelydende i VG. Dagens Næringsliv valgte å spisse den. «Tvunget til å forlate flyet fordi hun ikke var jøde,» lyder tittelen på nettartikkelen.

 

NTB utelater viktige fakta

Var det kvinnens status som ikke-jødisk som var årsaken til reisenekten? Kanskje kvinnen har fått medhold i dette i en lokal fransk domstol i forstaden Bobigny i Paris, men er det dermed sant? Var alle de andre passasjerene på Air France flyet fra Nice til Tel Aviv 15. april 2012 jøder?

Det var de selvsagt ikke. Den eneste årsaken til at Horia Ankour ble nektet sin flytur, var at hun skulle delta sammen med hundrevis av andre anti-israelske provokatører for å skape oppstyr på Ben Gurion internasjonale flyplass og delta i andre anti-israelske aksjoner.

Kan fransk personale tilknyttet Air France ha spurt kvinnen om hun var jødisk? Selvfølgelig kan de ha gjort det, og dermed skapt et feil inntrykk. Kanskje har Air France fortjent en bot for klønete håndtering av saken?

Men det kan ikke være den reelle grunn at kvinnen ikke var jødisk at hun ble nektet. Skulle Air France ha nektet alle franskmenn eller andre passasjerer av andre nasjonaliteter som ikke var jødiske å reise, ville deres flyruter til Israel vært svært dårlig butikk. Som Air France fastholdt under rettssaken, stod Ankours navn på listen over personer som var uønsket av israelske myndigheter. Det var ikke noe mening for flyselskapet å ta henne med, når hun uansett ville blitt nektet adgang til Israel, argumenterte flyselskapet.

NTB nevner ikke særskilt at kvinnen stod på Israels svarteliste. I AFP-meldingen som NTB bygger på var dette nevnt i siste setning. Men det ble utelatt for norske lesere.

«Europeiske flyselskaper ble utsatt for et massivt press fra israelsk side for å få stoppet aksjonen, og alt i alt ble rundt 300 passasjerer fratatt billettene sine,» skriver NTB.

NTB nevner ikke at etter konvensjonen for internasjonal sivil luftfart må flyselskapene følge lover og reguleringer angående mottak av passasjerer i de landene de kommer til (se paragraf 13).

NTBs artikkel, og særlig i den versjon Dagens Næringsliv presenterte den, blir dermed stående som nok et eksempel på hvordan Israel svertes, uten at sentrale argumenter fra Israels side kommer fram. Når folk leser at en ikke-jøde blir tvunget av et fly, uten å få vite skikkelig hvorfor, er det fare for at konspirasjonsløgner om jødemakt blir styrket. 2 av 10 nordmenn sier åpent at de tror «verdens jøder arbeider i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Dårlig journalistisk håndverk kan få farlige følger i slik grobunn.

 

Frankrikes adgangskontroll

Franske påtalemyndigheter støttet Ankour i hennes sak mot Air France, skriver Daily Mail, og mente det var diskriminering.

– Vi kan ikke tolerere slik oppførsel på vårt territorium. I dag blir du spurt om du er jødisk, i morgen om du er muslim, i morgen om du er homofil eller fagforeningsmedlem, sier Abdelkrim Grini fra påtalemyndigheten i Paris.

Frankrike på sin side har en annen form adgangskontroll. Der blir ikke bare kvinner som planlegger oppvigleri og pøbelaksjoner sammen med flere hundre medsammensvorne stanset. Der er det eksempler på at flyplassmyndighetene sender muslimske kvinner i retur bare fordi de ikke vil ta av sjalet foran ansiktet. I april 2011 innførte Frankrike et forbud mot å bære alle ulike hodeplagg som skjuler ansiktet på offentlig sted, inkludert niqab og burka. Men dette er selvsagt ikke diskriminering. Det er bare diskriminering når Israel gir et midlertidig innreiseforbud for å stanse en massemobilisering til potensielt ulovlige og voldelige aksjoner.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart