Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nettavisen dekker hull

Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.
Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.
Nettavisens journalist Thomas Paust har denne uken publisert tre artikler som dekker store hull i den norske forståelsen av Israel.

Væpnede konflikter hvor Israel er involvert får ekstremt stor dekning i norske medier i forhold til andre væpnede konflikter. Likevel er det svært sjeldent argumenter fra det israelske forsvaret blir presentert på en skikkelig måte. Dette er med på å skape et falskt bilde av Israel.

Heldigvis kommer det av og til noen hederlige unntak. Denne uken ble det levert av Nettavisen og journalist Thomas Paust.

 

Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.
Skjermdump fra Nettavisens artikkel 24. april 2013.

Overvant terror militært

I den første reportasjen er Paust på tur på Vestbredden sammen med kaptein Barak Raz, en talsmann for den israelske hæren. Raz forklarer hvordan de israelske forsvarsstyrkene har lykkes med å redusere antallet væpnede angrep dramatisk i løpet av de siste årene. I 2001 ble det registrert 3000 skyteepisoder på Vestbredden. Elleve år senere er tallet redusert til kun 20. Som MIFF har rapportert tidligere, var fjoråret det første året på 39 år at ingen israeler ble drept av terror verken på Vestbredden eller i Jerusalem.

Nettavisens lesere får lære hvordan dette er blitt mulig. Vendepunktet kom i 2002, da israelske styrker igjen begynte å operere inn i de store palestinske byene. Samme år begynte også utbyggingen av sikkerhetsbarrieren. Tiltakene kom etter en kraftig intensivering i den palestinske terrorkrigen mot Israel, som til slutt drepte 130 israelere i løpet av bare én måned i mars 2002.

Etter Oslo-avtalen skulle palestinske selvstyremyndigheter ha sørget for å avvæpne og avvikle alle militante grupper, men i stedet fikk disse fritt spillerom. Under den andre intifadaen fra høsten 2000 ble det tett mellom produksjonsstedene for eksplosiver og selvmordsterroristenes magebelter. Før barrieren var bygd kunne terroristene spasere på noen få minutter fra palestinske byer inn i israelske byer uten noen form for kontroll.

De siste årene har den israelske hæren først og fremst gjennomført arrestoperasjoner og raid inn i palestinske byer på nattetid. «Antiterrorvirksomheten som skjer om natten, er det som sørger for den stabiliteten som vi opplever på dagtid,» sier Raz. Ringvirkningene av nattoperasjoner er mye mindre, det gjør det også lettere å koordinere med sikkerhetsstyrkene til de palestinske selvstyremyndighetene.

 

Forsvaret er for å forhindre krig

I den andre reportasjen deler Paust inntrykk fra en marinebase i Haifa. «På innsiden av marinebasen er stemningen langt lystigere enn en kanskje hadde ventet. Mennene og kvinnene flørter med hverandre åpenlyst, og det er omtrent umulig å få øye på noen som er eldre enn 30 år,» skriver Paust.

– Vi er ikke redde for krig. Vi jobber for å forhindre krig, sier en 20 år gammel kvinnelig sersjant. Tal Koresh og de andre jentene ombord på den militære taubåten synes det er viktig å gi to år av sitt liv til landet sitt. Til gjengjeld, sier jentene, får de «andre viktige ting som verdier, vennskap, samarbeidserfaring og lederskapserfaring». De israelske jentene oppmuntrer sine norske søstre til å la seg verve i militæret.

Nettavisen skal ha ros for sine artikler, som får fram israeleres argumenter og israelernes ansikter. Det er sørgelig lenge mellom hver gang dette skjer i norske medier.

 

Oppdatering 26. april 2013

Noen timer etter at denne artikkelen var publisert kom en tredje artikkel i Nettavisen. Her rapporterer Paust fra den israelske siden av grenseområdet mot Gaza-stripen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart