Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Enorm reduksjon i klager til Kringkastingsrådet – de fleste raser mot denne artikkelen

Da NRK laget en artikkel som beskrev redselen hos israelere for rakettene til Hamas førte det til mange klager til Kringkastingsrådet. (Skjermdump fra nrk.no)
«Håper du skjønner at det du har skrevet ikke er hele sannheten og at du får oppleve det samme som palestinerne,» skriver en anti-israelsk klager til Kringkastingsrådet.

Det neste møtet i Kringkastingsrådet er 4. juni. Da sakspapirene ble sendt ut i forrige uke, var det kommet drøyt 30 klager på NRKs Midtøsten-dekning de forgående ukene, inkludert perioden som Gaza-krigen 2021 raste mellom 10. og 21. mai.

19 av klagene, som MIFF har fått fra Kringkastingsrådets sekretariat, fokuserer på en artikkel som nrk.no publiserte 17. mai, «Tilli» lærer israelske barn å overleve rakettangrep. «Familier i Israel lever i konstant frykt for nye rakettangrep. Hamas anklages for å vise frem døde barn for å få sympati. Israelske barn ser tegnefilmer for å lære å overleve,» innledet journalist Eirik Veum. Også tre andre klager kritiserer NRK for å ha gjengitt israelske stemmer.

Kun ni av klagene kritiserer NRK for anti-israelsk dekning, fem av dem mest på generelt grunnlag. To av klagene gjelder Urix 12. mai, én av klagene Dagsrevyen 15. mai og én av klagene da en NRK-programleder feilaktig omtalte Tel Aviv som Israels hovedstad. En av de som skrev generell klage, vendte senere tilbake med ros til NRK: «Jeg har nettopp sendt klage til NRK, men ønsker nå å rose innlegget på Søndagsrevyen [16. mai], fra Alayoubi, som jeg synes var balansert og godt. Der kom det frem at Israels hær ringer sivile og varsler dem før bombing for å begrense sivile tap og at en talskvinne for IDF sier det samme.»

I de siste krigene mellom Israel og Hamas, særlig i 2009, 2012 og 2014, har NRK fått massiv kritikk for sin anti-israelske dekning, og hundrevis av klager fra Israel-venner. Etter krigen i 2014 sendte MIFF en omfattende klage, og Kringkastingsrådet ga da også enstemmig kritikk av NRK. NRK satte i for liten grad kritisk søkelys på Hamas sin rolle, konkluderte rådet.

Den kraftige reduksjonen i antall pro-israelske klager til Kringkastingsrådet kan bli sett på som et signal om at seerne i mye større grad enn tidligere har oppfattet at dekningen i mai 2021 har vært balansert og profesjonell.

NRK-ledelsen bør merke seg at de har latt ulike palestinske stemmer komme til orde, uten at det har medført noe hylekor fra Israel-venner, men da NRK laget en enkeltsak som fortalte hvordan vanlige israelere opplever terror-rakettene fra Gaza så ble det 19 klager. Det ble nok oppfattet som et svik av NRKs vanlige narrativ fra en del anti-israelske seere.

Ordbruken mot NRK og journalist Eirik Veum er sterk i klagene. Det er «helt umenneskelig av NRK journalisten» at han ga ordet til israelere. «Stygt arbeid.» «Dere setter palestinere i et dårlig lys (…) Håper dere ikke får sove på grunn av [det] dere skriver og sier.» «Ingen av elevene mine skal få se innhold fra NRK fremover!». Dette er bare noen eksempler fra ulike klager.

Pro-israelsk klager

En av de velskrevne og velbegrunnede pro-israelske klagene til Kringskastingsrådet er denne, som MIFF gjengir i sin helhet:

«Jeg vil påpeke en viss ensidighet i NRK sin dekning av den pågående krigen. Onsdag 12/5 publiserte NRK et intervju med en palestinsk hjelpearbeider, som i slutten av intervjuet sa at han ikke trodde at Israels angrep var ment å ramme sivile. Dette innslaget ble fjernet etter oppfordring fra mannens hjelpeorganisasjon, fordi denne mannen var blitt truet på livet av Hamas pga sine utsagn. NRK har ikke problematisert det at en palestiner som sier noe slikt blir truet på livet. På nyhetssending en av de siste dagene ble Jama Wolasmal intervjuet etter bombingen av telebygningen på Gaza. Han fremhevet ganske tydelig at Israel med overlegg angriper pressefolk og sivile. Dette står i klar kontrast til det hjelpearbeideren sa. Han fikk heller ingen spørsmål om Israels begrunnelse, nemlig at Hamas skjulte våpen i denne bygningen. I TV2 sa Fredrik Gresvik at Hamas har et tunnelnettverk under mange bygninger, ofte sivile og mediebygninger. Det er også svært mange bakgrunnsopplysninger som ikke NRK nevner, som feks at opp mot 30% av rakettene som avfyres fra Gaza faller ned i Gaza og skader og dreper egne beboere, at Hamas svært ofte sender opp raketter fra områder og bygninger med tett sivilbefolkning og dermed bruker sivile som levende skjold, at Hamas bruker store midler på krigsoppbygging fremfor på hjelp til sivilbefolkningen og at Hamas rett før krigen oppfordret alle palestinere til å kjøpe en kniv og kutte over strupen på så mange jøder som mulig. Hamas blir i liten grad stilt til ansvar og det er liten grad av forståelse for Israels behov for å beskytte sine innbyggere mot rakettregnet fra Hamas. Jeg tviler på om noe land ville latt være å forsvare seg i en tilsvarende situasjon. I en demonstrasjon organisert av Palestinakomiteen foran Stortinget den siste uka ropte demonstrantene slagordet: «From the river to the sea Palestine shall be free», som betyr et ønske om at hele nasjonen Israel skal utslettes. Mange uttrykker motstand mot Israels okkupasjon av de palestinske områdene, og det er forståelig, men for mange er hele Israels eksistens uakseptabel, og de bruker uttrykket okkupasjon om alle Israels landområder, som i den nevnte demonstrasjonen. Dette blir i liten grad tatt opp og problematisert av NRK.»

En annen pro-israelsk klager, nevner MIFF i en lang tekst som vi gjengir utdrag fra:

«Jeg gikk med Palestinakomiteens button på 70-tallet, uten å ha satt meg et skvatt inn i hva konfliktene i Midt-Østen handlet om og hva som var den bakenforliggende årsaken til dem. Jeg meldte meg inn i MIFF for et par år siden. Ene og alene på grunn av NRKs ensidige nyhetsdekning år ut og år inn av konflikten mellom jøder og arabere i Israel. Bare for å få litt mer rettferdig balanse i mine kunnskaper. De har nylig utgitt en bok om medienes og særlig NRKs nyhetsdekning, tittelen er: «Det falske bildet av Israel. MIFFs faktasjekk på medier og skolebøker». Klageren undertegner med «Jødevenn fra jeg som 12-åring leste Anne Franks dagbok, nå også konvertert Israelvenn (i likhet med «stadig fler»).»


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart