Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

SV-politikeren Christina Beck Jørgensen sliter med å skille mellom fiksjon og virkelighet. (Foto: Faksimile Fagbladet)

Når man ikke klarer å skille mellom fiksjon og virkelighet

SV-politiker med ville og absurde anklager mot Israel.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Det er ikke uvanlig at Israels motstandere bruker falske anklager og demonisering i sine angrep på den jødiske staten. Men sjeldent har jeg lest et innlegg som har vært så full av feil som en kronikk i Fagbladet den 2. februar 2022.

Kronikken, skrevet av SV-politiker og hjelpepleier Christina Beck Jørgensen, starter med å vise til et eksempel fra den oppdiktede TV-serien «Bortført». Og gjennom resten av innlegget virker det som om Jørgensen sliter med å skille mellom fiksjon og virkelighet.

Hun fremstilles det som om Gazastripen utsettes for daglige bombeangrep. Utenom krigen i mai 2021, da Israel forsvarte seg mot over 4300 raketter fra Gazastripen, har det kun vært noen få tilfeller av israelske luftangrep de siste årene. Og de få tilfellene det er snakk om har vært svar på aggresjon fra Gaza, rettet mot Hamas-mål og sjeldent er mennesker blitt skadet.

Jørgensen omtaler Gaza som «verdens største fengsel» og påstår at palestinerne er uten mulighet til å dra noe sted. Dette er en påstand hun ikke er alene å komme med, men det blir ikke mer korrekt av den grunn. Det finnes to grenseoverganger fra Gazastripen. En går til Israel og en går til Egypt. Det er riktig at det ikke er fritt frem for palestinere fra Gaza å reise inn i Israel, som de fleste kan forstå hvorfor. Likevel var det over 90.000 grensepasseringer fra Gaza og inn Israel i 2021, med stor økning utover høsten (ifølge tall fra FN). Tusenvis av palestinere på Gaza har arbeidstillatelse i Israel, i tillegg er det mange som slipper inn for medisinsk behandling og av andre årsaker.

I tillegg var grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt åpen 221 dager i 2021. Her kan palestinere i utgangspunktet fritt passere, men korrupsjon på begge sider av grensen gjør at de med mest penger enklest kan passere. Over 100.000 forlot Gazastripen via Egypt i fjor. I hvilket fengsel er porten åpen store deler av året?

Er det noen Gazastripen er et fengsel for er det palestinske kvinner. En shariadomstol på Gaza bestemte i 2021 at kvinner ikke lenger skal få lov til å reise uten tillatelse fra en mannlig verge. Det tier SV-politikeren om.

Det påstås at det er lite tilgang på rent vann. I likhet med i resten av Midtøsten er vann en knapp ressurs på Gazastripen, men tilgangen på rent vann er likevel langt bedre her enn mange andre steder. Og forholdene blir stadig bedre. Et nytt avsaltningsanlegg til 6 milliarder kroner, betalt av EU, er bare et av mange store vannprosjekter på Gazastripen. Dette alene gir rent drikkevann til en kvart million mennesker. Og det kan være greit å påpeke at da Israel hadde kontroll over Gazastripen var 98 prosent av det offentlige springvannet på Gaza trygt å drikke. I 2014, bare 9 år etter at Israel trakk seg helt ut og ga ansvaret til palestinerne, hadde andelen falt til 11 prosent. Israel kan ikke klandres for at Hamas har prioritert raketter fremfor infrastruktur.

Jørgensen påstår videre at det kun er tilgang på strøm én time i døgnet på Gazastripen. I 2021 var det i snitt tilgang på strøm 13 timer i døgnet på Gaza (igjen ifølge FN). Kanskje Jørgensen blander med Libanon, hvor innbyggerne kan være uten strøm i over ett døgn?

Og det kan være greit å nevne at Gazastripen får mesteparten av sin strøm fra Israel. Strømlinjene fra Israel og inn på Gaza kjører med full kapasitet. Likevel mener Jørgensen at Israel har «all skyld» for alt som er galt på Gazastripen. Terrorgruppen Hamas, som nå har styrt Gazastripen i over 15 år, er fritatt alt ansvar. Det er ikke bare ekstremt ensidig, det er demoniserende.

Det som likevel er den fjerneste virkelighetsoppfatningen i innlegget er påstanden om at Israel bruker «milliarder på å holde palestinere fanget». Israel bruker enorme summer på å beskytte sin egen sivilbefolkning mot selvmordsbombere, terror, raketter og utslettelse. Sikkerhetsbarrieren ble ikke bygget for å holde palestinerne fanget, men for å holde selvmordsbomberne unna. At Israel bruker 5,6 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvaret er ikke for å holde palestinerne fanget. Det er for å sikre at det jødiske folk aldri mer skal stå i fare for å bli utslettet. Det er mye annet Israel gjerne skulle brukt pengene på enn forsvaret, men omringet av fiender har de ikke annet valg.

Til slutt skriver Jørgensen at palestinerne fortjener et bedre liv. Ja, her er vi helt enige. Men for at palestinerne skal få bedre liv trenger de ledere som er villige til å leve side om side med en jødisk stat. Det hjelper i alle fall palestinerne svært lite at de som kaller seg venner av palestinerne fratar palestinske ledere fra alt ansvar og hvitvasker deres korrupsjon, overgrep og undertrykkelse.

PS: Innlegget er sendt som et leserinnlegg til Fagbladet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Én kommentar

  1. Det er både trist , og skremmende at en politiker til fulle tilkjennegir sin totale uvitenhet , men på tross av at hun har minimal kunnskap om Israel…. så velger hun å komme med utsagn som det ikke finnes dekning for , foreslår at SV går i rett med dette medlemmet , og eventuell andre som innehar samme tankegods.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart