Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mens Islamsk Jihad driver terrorkrig, driver mediene en propagandakrig

Militante palestinere er tilbake i gatene i Jenin etter at israelske soldater trakk seg ut 5. juli. (Foto: Flash90)
Nok en gang har norske medier hatt en ubalansert og ensidig dekning av en israelsk antiterror-operasjon. Og verst av dem alle er NRK.

Nok en gang har en israelsk antiterror-operasjon fått stor oppmerksomhet i norske medier. Og som vanlig har det vært en ubalansert, ensidig og mangelfull dekning av begivenhetene. Og den største synderen er trolig rikskringkasteren selv – NRK.

Det var natt til mandag 3. juli at det israelske forsvaret rykket inn i byen Jenin på Vestbredden med over 1000 soldater, pansrede kjøretøy og droner. Da hadde det i flere uker gått rykter om at en stor israelsk militæroperasjon var på trappene.

Årsaken er den ustabile og farlige situasjonen i Jenin, hvor palestinske myndigheter har mistet kontrollen og terrorgrupper som Islamsk Jihad, med finansiell og politisk støtte fra Iran, har overtatt mye av kontrollen over byen.

Situasjonen i Jenin har vært ustabil i flere år. Først prøvde det israelske forsvaret en strategi med å ikke rykke inn i byen på seks måneder, i et forsøk på å la de palestinske selvstyremyndighetene ta tilbake kontrollen.

Det lyktes de ikke med og resultatet ble en terrorbølge mot sivilbefolkningen i Israel, hvor mange av angrepene kom fra nettopp Jenin. Til slutt hadde det israelske forsvaret ikke noe annet valg enn å iverksette en antiterror-operasjon i byen for å stanse de mange terrorangrepene.

Denne startet ikke natt til 3. juli, men allerede for halvannet år siden. Det israelske forsvaret forsøkte først å gå inn i byen på natta for å pågripe ettersøkte terrorister, men ble etterhvert møtt med mer og mer væpnet motstand. Til slutt kulminerte det med den store antiterror-operasjonen vi så denne uken.

Til å begynne med var det lite dekning av operasjonen i norske medier, men dette tok seg opp utover mandagen og spesielt utover tirsdagen. Som vanlig ble det en ensidig, ubalansert og mangelfull dekning i de norske mediene.

«Flere drept i omfattende israelsk angrep mot Jenin» var overskriften i VG og andre norske medier. Artikkelen var skrevet at nyhetsbyrået NTB. De skrev ingenting om at Jenin de siste årene har falt i hendene til terrorgrupper som Islamsk Jihad, eller at palestinske myndigheter har mistet kontrollen. Heller ikke at det iranske regimet trekker i trådene.

Under hele dekningen har mediene hatt et overdrevent fokus på at den israelske operasjonen har foregått i en såkalt «flyktningeleir». Det til tross for at det ikke er noen leir, og det bor heller ikke reelle flyktninger der. Les mer om dette her.

– Det som skjer i flyktningleiren, er ekte krig, sier den palestinske ambulansesjåføren Khaled Alahmad i et intervju publisert av NTB.

Den såkalte leiren er en integrert del av Jenin og skiller seg ikke nevneverdig ut fra resten av byen. Det er ingen telt her, men vanlig hus og bygninger. Det er absolutt ingenting som minner om det man forbinder med en flyktningeleir.

Men det er i disse områdene terrorgrupper som Islamsk Jihad har forankret seg og etablert våpenlager, bombefabrikker og militærbaser.

I løpet av de to dager antiterror-operasjonen varte fant de israelske soldatene flere hundre bomber. Det ble også funnet og konfiskert 26 automatrifler av typen M-16, et maskingevær som brukes av det amerikanske militæret og 15 andre NATO-land. I tillegg ble det beslaglagt håndvåpen, penger og annet militært utstyr.

Lite av dette har kommet frem i de norske medienes dekning av operasjonen. Israels behov for å gjennomføre antiterror-operasjonen og alle våpnene som er blitt beslaglagt får lite eller ingen oppmerksomhet. At terrorgruppene gjemmer våpen i moskeer blir også knapt nevnt i mediene.

I stedet fokuserer norske medier først og fremst på antallet døde palestinere. Og det til tross for at alle de drepte denne gangen var militante og deltok i kampene, ifølge det israelske forsvaret og andre kilder.

Men det er det ingen norske medier som rapporterer om. Tvert imot underdriver de hvor mange av de drepte som var militante. For eksempel skriver NTB: «Tolv palestinere, blant dem fem militante, er drept». Hva med de resterende sju? Inntrykket som her skapes er at sju sivile er blitt drept, noe som ikke stemmer.

Mediene trekker også frem at flere av de døde var mindreårige. I en artikkel gjengitt i en rekke norske medier skriver NTB at «en 16-åring og to 17-åringer» er drept. Men de skriver ingenting om at til tross for deres unge alder, så var de militante og medlemmer av terrorgrupper. Hvorfor retter ikke norske medier fokus på hvordan palestinerne bruker mindreårige i sin kamp mot Israel?

For øvrig ble den drepte 16-åringen omtalt som en 14-åring på Dagsrevyen. I tillegg nevnte NRK ingenting om at han var aktiv militant. Inntrykket som seerne satt igjen med var at Israel hadde drept en uskyldig 14-åring. Det er heller ikke første gang norske medier unnlater å fortelle at de drepte var militante. I fjor ble en militant palestiner fremstilt som en uskyldig lege.

Alle de drepte i Jenin var militante. Dette er bilder publisert av terrorgruppene de var medlem av.

Det var heller ikke mye bedre da NRKs utenrikskorrespondent Yama Wolasmal skulle forklare seerne bakgrunnen for konflikten på Dagsrevyen 4. juli. På spørsmål fra nyhetsanker Tom Nilssen om hvorfor denne «voldsomme offensiven» kommer nå svarer Wolasmal:

– Dette kommer i kjølvannet av en lang rekke blodige og dødelige angrep utført av israelske bosettere som bor ulovlig på den okkuperte Vestbredden og væpnede palestinere som går løs på disse bosetterne. […] Det er bakteppet for denne storoffensiven, sa NRK-korrespondenten.

Du snakker om å snu virkeligheten på hodet! Ja, det har vært episoder hvor voldelige bosettere har angrepet palestinere (og omvendt), men disse har i hovedsak kommet etter dødelige terrorangrep fra palestinere. Som da fire israelere ble drept ved en bensinstasjon på Vestbredden 20. juni. Da gikk en liten gruppe ekstreme bosettere til angrep på en nærliggende palestinsk by og ødela flere boliger og biler.

Det er likevel snakk om en liten og marginal gruppe, som har lite støtte i Israel. Disse ekstreme bosetternes oppførsel er blitt fordømt av politiske ledere i Israel, til forskjell fra terroristene i Jenin som blir hedret av politiske ledere i det palestinske samfunnet.

Én palestiner skal ha dødd i forbindelse med sammenstøt mellom bosettere og palestinere, men omstendighetene rundt dødsfallet er uklare. Det har i alle fall ikke vært en lang rekke dødelige angrep fra israelske bosettere, slik Wolasmal påstod på Dagsrevyen.

Operasjonen i Jenin ble iverksatt for å stanse palestinske terrorangrep, som da to terrorister fra Jenin hugget flere småbarnsfedre ihjel under feiringen av den israelske nasjonaldagen i fjor. Minst 15 israelere er drept i terrorangrep som har hatt sitt utspring i Jenin det siste året. 19 ettersøkte palestinere hadde gjemt seg i Jenin etter å ha utført terrorangrep mot Israel.

Så langt i år har det vært 50 (!) skyteangrep fra terrorister i Jenin.

Terroristene i Jenin angriper heller ikke bare bosettere, slik man får inntrykk av i NRKs reportasje, men israelere over alt. Dessuten slår folkeretten fast at også bosettere har samme krav på beskyttelse som sivile som andre.

Militante palestinere i kamp med israelske soldater i byen Jenin mandag 3. juni. (Foto: Flash90)

På kvelden 4. juli publiserte TV2 en artikkel hvor de siterte Al-Jazeera på at «israelske soldater stormer sykehuset i Jenin». MIFF har lett etter bilder av denne hendelsen, men har ikke klart å finne noen dokumentasjon på dette i sosiale medier eller i israelske medier.

Det finnes derimot mye dokumentasjon på at militante palestinere barrikaderte seg inne på sykehuset. Dette blir ikke nevnt i TV2s sak. For øvrig kan man nevne at Al-Jazeera er eid og styrt av den qatarske staten, den samme staten som huser ledelsen i terrorgruppen Hamas.

Onsdag 4. juli, to dager etter at operasjonen startet, hadde alle israelske soldater trukket seg ut av Jenin igjen. I et innslag om tilbaketrekkingen sa NRKs reporter Torjus Augestad Ambjør at «flyktningleiren Jenin har blitt totalskadd». Dette er åpenbart en kraftig overdrivelse uten rot i virkeligheten. Særlig noen bygater har blitt kvernet opp av israelske maskiner, for å beskytte egne soldater mot veibomber, men ellers viser bilder og videoer fra bydelen at de aller fleste bygninger står uten noen alvorlige skader.

Det er mange flere eksempler vi kunne trukket frem, men da hadde teksten blitt alt for lang. Det tegner likevel et bilde av hvordan norske medier har dekket den to dager lange israelske operasjonen. Mens de israelske argumentene sjeldent kommer frem, eller blir plassert langt nede i teksten, løftes anklager mot Israel – ofte udokumenterte – opp og får et overdrevent fokus.

Det virker som om det er et mantra i norske medier om at palestinerne alltid er offeret, selv Iran-støttede terrorgrupper som Islamsk Jihad.

I NRK, og sikkert andre medier også, virker det å være lite rom for andre narrativ enn at Israel er «den slemme». Det fikk tidligere NRK-ansatt Steinar Saltvik erfare. Da han reagerte på hvordan NRK feilaktig vinklet en sak mot Israel, fikk han klar beskjed fra sin overordnende om å «hold munn, eller gå hjem».

Hendelsen fikk til slutt store konsekvenser for hans karriere i NRK.

Denne ensidige og ubalanserte dekningen gjør at nordmenn som ikke har andre kilder ikke får nok forståelse for Israels sikkerhetsbehov og den enorme terrortrusselen de står overfor. Og som vanlig ser vi at resultatet er en bølge av hat og demonisering av Israel i sosiale medier.

Hvordan opplever du dekningen til norske medier?


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart