Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Journalistisk havari fra NTB – tildekker sannheten om nødhjelp til Gaza

Lastebiler med nødhjelp på den palestinske siden av Kerem Shalom 18. desember 2023. (Foto: Flash90)
Det mangler ikke på frekkhetens nådegave hos Norsk Telegrambyrå.

Norsk Telegrambyrå (NTB) er en av premissleverandørene for utenriksdekningen til norske mediehus. Som MIFF har omtalt flere ganger har NTB vist seg å ha en tydelig anti-israelsk slagside i sin dekning. Nå har de publisert en ny artikkel som bekrefter det inntrykket.

I en artikkel om at «Israel slipper inn mindre nødhjelp til Gaza enn før» kommer de med flere ekstremt misvisende påstander. NTB påstår blant annet at det i februar har kommet halvparten så mye nødhjelp inn til Gaza som i januar. De siterer Philippe Lazzarini, som er leder for UNRWA.

Men problemet er ikke først og fremst at det ikke kommer inn nok nødhjelp til Gazastripen. Problemet er at nødhjelpen som kommer inn ikke blir distribuert ut. Det er ikke det israelske forsvaret som distribuerer nødhjelpen, men UNRWA og andre hjelpeorganisasjoner.

Ifølge COGAT, avdelingen i det israelske forsvaret som kontrollerer nødhjelpen, distribuerte UNRWA mindre enn 80% av nødhjelpen som kom inn til Gaza i februar. De opplyser om at det fortsatt står store mengder nødhjelp på den palestinske siden av grenseovergangen Kerem Shalom som ikke er blitt hentet. Dette nevnes ikke i NTBs artikkel.

I artikkelen intervjuer NTB også Jan Egeland, generalsekretæren i Norsk Flyktninghjelp, som for øyeblikket befinner seg inne på Gazastripen. Han sier at han så 500 til 600 lastebiler i kø ved grenseovergangen Rafah mellom Egypt og Gaza. Det verken NTB eller Egeland forteller at disse forsyningene er blitt kontrollert og godkjent av Israel. Det er altså ikke Israel som er flaskehalsen her.

De siste månedene har det kommet 14.000 lastebil-lass med over 250.000 tonn med nødhjelp til Gazastripen. Heller ikke dette nevner NTB noe om.

NTB nevner heller ingenting om at mye av nødhjelpen som kommer inn til Gaza stjeles av Hamas og andre terrorgrupper, for så å selges videre til sivilbefolkningen. Det førte blant annet til opptøyer og protester i Rafah sør på Gazastripen.

NTB skriver at lite eller ingenting av nødhjelpen kommer til palestinerne som befinner seg nord på Gazastripen. Det er riktig at det er mindre nødhjelp som har kommet frem til de nordlige delene av den palestinske enklaven, men også her kommer det nødhjelp.

Natt til 28. februar kom en konvoi med 31 lastebillass med matvarer til den nordlige Gazastripen. I løpet av de tre siste dagene har det kommet 50 lastebillass til Nord-Gaza. Dette er heller ikke noe som nevnes i NTBs artikkel.

NTB har én setning i artikkelen hvor Israel forsvares mot anklagene som fremsettes. De skriver at «Israel hevder på sin side at de ikke hindrer nødhjelpsforsendelser til Gaza og viser til at det senest søndag ble kjørt inn 245 lastebillass».

Men allerede i neste setning går det alvorlig galt for NTB.

«Det var imidlertid under halvparten av hva som ble fraktet inn daglig før krigen, da behovene var langt mindre», skriver NTB videre. Denne påstanden kan ikke kalles for annet enn ekstremt misvisende.

Fra januar til september 2023 kom det i snitt under 400 lastebillass om dagen med varer over grensen fra Israel og Egypt inn til Gaza, ifølge FN. Men dette var ikke nødhjelp, slik NTB fremstiller det som. Dette var i hovedsak bygningsmaterialer (52%) og andre kommersielle produkter. Dette er varer som naturlig nok ikke passerer grensen i dagens situasjon.

I september, måneden før Hamas startet krigen 7. oktober, kom det i snitt under ti lastebillass om dagen med nødhjelp inn til Gaza. Hvis man legger til medisinsk utstyr og matvarer til kommersielt salg, kom det rundt 80 lastebillass om dagen.

Når det søndag kom 245 lastebillass med nødhjelp inn til Gaza, så kom det altså betydelig mer enn det gjorde før krigen startet. NTB fører leserne regelrett bak lyset.

Det er ironisk at NTB nå påstår at det kom betydelig mer varer over grensen før krigen, da de tidligere har omtalt Gazastripen som «hermetisk lukket». I oktober kom NTB også med feilaktige anklager om at grensene til Gazastripen har vært stengt i årevis. Det mangler ikke på frekkhetens nådegave hos NTB.

MIFF har forelagt NTB kritikken. Den er foreløpig ikke blitt besvart.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart