I Dagsnytt Atten på NRK 6. november fikk statsminister Jonas Gahr Støre spørsmål om hvordan han ser for seg at Donald Trumps valgseier vil påvirke situasjonen i Midtøsten.
– Det er rett å si at under Trump så ble det jo inngått avtaler mellom Israel og land i den regionen, disse Abraham-avtalene, som jo var gjennombrudd i seg selv, og som pekte mot noe større – kanskje Saudi-Arabia og få en helt ny type diplomati. Så mener jo jeg at det som var feilen med det, var at det palestinske spørsmålet, som er uløst, og er på mange måter mange konflikters mor eller far, ikke ble adressert, og så bidro det til å få de forferdelige utslagene vi får nå, svarte Støre.
Hva slags konflikter er det Støre mener konflikten mellom israelere og palestinere er mor til? De blodige konfliktene i Midtøsten mellom shia- og sunni-muslimer? Mellom arabere og drusere? Mellom arabere og persere? Mellom kristne og muslimer? Mellom tyrkere og armenere? Støre tar ganske enkelt feil. Selv om palestinske ledere en dag skulle godta å være nabo med en jødisk stat, vil ikke noen av de mange andre konfliktene i Midtøsten dermed bli løst. Les mer om hvorfor konflikten mellom israelere og palestinere ikke er alle konflikters mor.
Støre tar også feil når han hevder at konflikten mellom israelere og palestinere ikke ble adressert i Trumps første presidentperiode (2017-2021).
Vi tar som vitne PLOs tidligere sjefsforhandler Saeb Erekat. Han opplyste i desember 2018 at han personlig hadde hatt 33 møter med Trumps svigersønn Jared Kushner og andre fra Trump-administrasjonen de første to årene av presidentperioden. I tillegg hadde PA-leder Mahmoud Abbas hatt fire møter med Trump-administrasjonen.
Sannheten er at Trump-administrasjonen bruke de tre første årene til nettopp å adressere konflikten mellom israelere og palestinere. Det hektiske diplomatiet førte fram mot 29. januar 2020, da Trump la fram en skisse for fred mellom israelere og palestinere. Planen ble aldri seriøst behandlet av store norske medier, men MIFF ga et utførlig referat på norsk. Vi viste også forslag til kart over en palestinsk stat, som Trump sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde godkjent å publisere.
Det var først etter at palestinske ledere forkastet Trumps fredsplan, at forsøket på å få til Abraham-avtalene startet på forsommeren 2020.
Trump-planen ønsket å gi palestinerne «all mulighet til å styre seg selv, men ikke evne til å true Israel». «Det er meningen at folk skal lese visjonen, forstå og forestille seg hvordan dens konsepter faktisk og dramatisk vil forbedre deres liv. Vi mener begge sider vinner mer enn de gir.»
Trump-planen slo fast at det er «israelere og palestinere selv som må ta valget om å skape en varig fred i sammen». «De endelige, spesifikke detaljene av en israelsk-palestinsk fredsavtale må bli utarbeidet direkte mellom partene.»
Men som så mange ganger før, sa palestinerne nei. Det hjelper dem ikke at Støre prøver å omskrive historien.